• Oppbygging av lydstudioer

Oppbygging av lydstudioer

Himlingsplater fra GLAVA® og Ecophon, er meget godt egnet som absorbenter i lydstudioer. De har en evne til å absorbere lyd mer enn noe annetmateriale som kan sammenlignes i pris. Det finnes forskjellige formskårede absorbenter av ulike materialer, som er svært kostbare, men i de aller fleste tilfeller er belagte glassullabsorbenter mer enn godt nok.

Fremvisning
Her kan du se en fremvisning av den prinsipielle oppbyggingen av et lydstudio. Når du klikker på ikonet under, får du opp et nytt vindu. Det nye vinduet har en tekst-gruppe med ulike farger. Når du så klikker på vinduet vil du få frem hvert step i oppbyggingen. Hvert element har tilsvarende farge som tilhørende tekst. 

Isolasjon
Det kan være meget komplisert å bygge et perfekt lydstudio til profesjonell bruk. Men det er noen prinsipper som man bør følge, uansett om man skal ha det til amatørbruk eller til profesjonell virksomhet. Her tar vi for oss en enkel oppbygging som sikkert vil ha sin begrensning for de som stiller de største kravene, men det vil duge til de fleste former for studioopptak. Man bygger i prinsippet et rom i rommet. Enkelte ganger bygger man et lite opptaksstudio inne i en større hall, og da må man først bygge ytterskallet. Det må være et tykt lag isolasjon (20 - 30 cm) mellom ytterskall og innerskall. Husk at lettkonstruksjoner ikke isolerer fullstendig mot lave frekvenser (under 125 Hz).

Da må man bruke betong i ytterskallet. Det hjelper med flere lag gipskledning både i ytterskallet og innerskallet. Det kommer egentlig bare an på hvor høye krav man skal stille. Det viktigste for å få et godt lydisolert studio er at ytterskall og innerskall er fullstendig skilt, uten faste forbindelser. En kraftig spiker tvers igjennom er nok til å ødelegge en god konstruksjon. Dører og dørkarmer skal monteres i hvert sitt skall og ikke ha fast kontakt. I mellom karmene må man bruke en myk gummiremse e.l. til å skjule isolasjonen. Det samme gjelder naturligvis også eventuelle vinduer. Bruk vanlig A-isolasjon. Såkalte "tunge" isolasjonsplater med høy romvekt gir ingen ekstra effekt. Ikke kombiner isolasjonen i veggene med absorpsjon ved å perforere innerkledningen. Da ødelegger du lydisolasjonen.

Absopsjonen foretas som trinn to. Legg flytende gulv. Dette bygger du opp av en trinnlydplate, gulvspon og eventuelt gulvbelegg. Ytterskallets bunnsvill skal hvile på opprinnelig gulv. Innerskallets bunnsvill skal hvile på overgulvet. Se oppbygging av lydvegger, tak og gulv fra våre byggsider: Konstruksjoner

Absorpsjon
Selve formen på rommet kan nok diskuteres. Noen vil påstå at ingen flater skal være paralelle, men ha en skrå vinkel i forhold til hverandre. Dersom du skal ha et sterkt dempet rom betyr dette mindre, men med moderat absorpsjon vil det ha større betydning. Dette er litt avhengig av bruksområdene. Absorpsjonen bør fordeles over alle flater. Først og fremst i tak, deretter en av to motstående vegger, dernest alle vegger. Igjen avhengig av hvor sterk demping du ønsker. Absorpsjonen kan ha variert tykkelse, men som ellers klarer du deg langt med tykkelse 40 - 50 mm dersom platene er montert direkte mot underlaget, og 15 - 20 mm dersom du har et hulrom bak.

Velg produkter som har egnet overflate i forhold til hva de blir utsatt for. Du kan også kombinere tynne trefiberplater som er utforet fra vegg med glassullabsorbenter. Da vi du øke effekten i lavfrekvens-området. Du kan også lage absorbenter med variabel effekt, ved at platene er montert på svingbare skjermer som du kan åpne og lukke til ønsket effekt. Skal du i helt spesielle tilfeller ha absorbsjon langt nede i bassen (under 63 Hz), bør du ta kontakt med en akustiker og finne en egnet løsning. Se Nyttige linker

Ventilasjon
Husk at et lite lydstudio som er godt lydisolert også er godt varmeisolert. Når du så bringer inn en rekke elektroniske apparater, samt mennesker, kan det bli meget varmt der inne og således behov for ventilasjon. Da er det viktig at luft inntak og uttak er forbundet med effektive lydfeller. Velg også store luftdiffusorer som ikke lager bakgrunnsstøy.

Produkter
For vegg og andre flater som er utsatt for mekanisk påvirkning:

Ecophon Super G, 35 mm tykkelse.
Ecophon Wall panel

For tak og andre flater som ikke blir utsatt for mekanisk påvirkning:
Ecophon Venus, 20 og 40 mm tykkelse
Ecophon Focus, 20 mm tykkelse
Ecophon Master, 40 mm tykkelse

For mer om bruk og montering av disse produkten gå til: ecophon.no

Montasje
Gå til siden for montasjeanvisninger og se animerte visninger i PowerPoint.

Linker
Her er linker til forhandlere hvor du finner mye stoff om lydstudioer. Her kan du også få kjøpt absorbenter fra GLAVA® for bruk i lydstudioer, lytterom, hjemmekino etc.
Benum Siv. ing AS
LydRommet AS
Stagelab

Kontakt oss

GLAVA AS
Nybråtveien 2
Postboks F
1801 Askim

Tlf.: 69 81 84 00
Faks: 69 81 84 78
post@glava.no

Copyright © GLAVA®

Vis infobar
Følg oss