Skillevegg

Skillevegg

Dobbelt stenderverk med trippel platekledning

Konstruksjonen benyttes der det stilles strenge krav til lydisolasjon, f.eks. skillevegg mellom to ulike boenheter.

Konstruksjonen er en dobbeltvegg, bygget opp av to rekker med 48 x 73 mm trestendere med c/c 600 mm. For å unngå utilsiktet kontakt mellom stendere, bør avstanden mellom dem være 1 - 2 cm. Veggen isoleres med GLAVA® Plate/Rull i to lag. Veggen kles inn med 3 lag 12,5 mm gipsplater på hver side. Disse monteres med forskutte skjøter.

For skillevegger mellom to ulike boenheter blir det stilt både lyd- og brannkrav. Konstruksjonen som skal til for å tilfredstille de strenge lydkravene, fører til at  veggen i de aller fleste tilfeller automatisk oppfyller brannkravene. Dermed er lydisoleringen det viktigste å fokusere på og det dimensjonerende kraver.

Lydisoleringen er avhengig av: platekledningens egenskaper, innbyrdes avstand mellom platene, konstruksjonsoppbygningen og sist men ikke minst om hulrommet er avdempet (dvs. fylt med isolasjon).

Under bunnsvill og over toppsvill bør det benyttes GLAVA® Laftestrimmel eller GLAVA® Svillunderlag, dette for å sikre god tetting mellom svill og tilstøtende konstruksjon.

Lufttetting av skillekonstruksjonen er meget viktig. Uansett hvor mange platelag som monteres i adskilte eller doble stenderverk, vil lyden trenge igjennom en konstruksjon som ikke er lufttett. I overgangene vegg/vegg, vegg/tak osv. bør det tapes og sparkles. Der to ulike materialer møtes kan det benyttes elastisk fugemasse.  Avslutt platelaget med 5 -10 mm klaring fra gulv, tak og tilstøtende vegger, slik at man får tilstrekkelig plass til elastisk fugemasse, der vi har overgang mellom to ulike materialtyper.

Når det gjelder brannmotstanden for innvendige vegger er det av vesentlig betydning om veggen er bærende eller ikke.

Lydreduksjon og brannmotstand
Isolasjons-
tykkelse
[mm]

Trestender

Stålstender
Hulroms-
tykkelse
[mm]
Lydreduksjon 
R' w  [dB]
Brannmotstand Hulroms-
tykkelse
[mm]
Lydreduksjon 
R' w  [dB]
Brannmotstand
2 x 50 170 - - 160 60 EI 60
2 x 70 170 60 EI 90 / REI 60

160 60 EI 90 / EI 120¹
100 + 70 170 60 160 60