Skillevegg

Skillevegg

Stålstenderverk med ensidig platekledning (sjaktvegg)

Denne konstruksjonen benyttes som påforings- eller ensidig kledd sjaktvegg e.l.

Til stendere c/c 600 mm skrues første platelag med alle vertikale skjøter understøttet. Andre platelag forskyves ett stenderfelt horisontalt og minimum 300 mm vertikalt i forhold til horisontale skjøter i første platelag. Der hvor det stilles krav til lyd-/varme-isolasjon, må veggen fylles helt eller delvis med GLAVA® Plate/Rull.

For skillevegger mellom to ulike boenheter blir det stilt både lyd- og brannkrav. Konstruksjonen som skal til for å tilfredstille de strenge lydkravene, fører til at  veggen i de aller fleste tilfeller automatisk oppfyller brannkravene. Dermed er lydisoleringen det viktigste å fokusere på og det dimensjonerende kraver.

I konstruksjoner hvor det stilles krav til ubrennbare materialer kan man f.eks. benytte gipsplater, stålstendere og glassull. I alle andre tilfeller kan trestendere, sponplater og andre brennbare materialer benyttes.

Under bunnsvill og over toppsvill bør det benyttes GLAVA® Laftestrimmel eller GLAVA® Svillunderlag, dette for å sikre god tetting mellom svill og tilstøtende konstruksjon.

Lufttetting av skillekonstruksjonen er meget viktig. Uansett hvor mange platelag som monteres i adskilte eller doble stenderverk, vil lyden trenge igjennom en konstruksjon som ikke er lufttett. I overgangene vegg/vegg, vegg/tak osv. bør det tapes og sparkles. Der to ulike materialer møtes kan det benyttes elastisk fugemasse.  Avslutt platelaget med 5 -10 mm klaring fra gulv, tak og tilstøtende vegger, slik at man får tilstrekkelig plass til elastisk fugemasse, der vi har overgang mellom to ulike materialtyper.

Lydreduksjon og brannmotstand
Isolasjons-
tykkelse
[mm]
Stender-
tykkelse
[mm]
Lydreduksjon
R' w  [dB]
0 75 28
100 95 34
Brannmotstand EI 30 / EI 601