close-pop-up.svg

Erik (27) gikk fra lærerstudent til en karriere som tømrer

Erik Sortland
Da Erik Sortland (27) fra Kristiansand innså at noe manglet i lærerutdanningen, bestemte han seg for å bytte retning. Overgangen til tømrerfaget viste seg å være det rette valget, og han har etablert seg som en dyktig tømrer med en lidenskap for rehabilitering av eldre bygninger.

Sortland begynte sin utdanningsreise med lærerstudier ved NTNU, men vendepunktet kom da noen venner valgte å bli tømrere i Oslo. Inspirert av deres valg, flyttet Sortland til Oslo for å starte på tømrerutdanningen. 

– Å bytte til et praktisk yrke var det beste valget jeg kunne tatt. Jeg har aldri angret, sier han. 

Handler om å bevare og gi nytt liv 

Sortland har spesialisert seg på rehabilitering av eldre bygninger, et arbeid som krever både presisjon og nøyaktighet. For ham handler det om mer enn bare å restaurere; det handler om å bevare og gi nytt liv til bygninger med historie. I en tid hvor fokuset på bærekraft blir stadig viktigere, mener Sortland at rehabilitering spiller en nøkkelrolle i å ivareta eksisterende ressurser. 

– Å jobbe med rehabilitering er veldig givende. Det å ta vare på det som allerede eksisterer og gi det nytt liv er både bærekraftig og viktig, sier Sortland. 

Han er spesielt stolt av prosjektene hvor presisjon og spesielle løsninger står i fokus. Å jobbe med eldre bygninger, ofte med arkitekttegnede løsninger, krever ekstra nøyaktighet. 

– Man får virkelig brynet seg når man driver med restaurering, med mye skjevt og gammelt. Presisjon er helt avgjørende, og det er tilfredsstillende å få ting til å fungere og samtidig oppnå et godt resultat, selv om utgangspunktet ikke alltid er det enkleste, sier han. 

Kombinerer kunnskap for å inspirere fremtidige generasjoner 

Sortland har funnet sin lidenskap i tømrerfaget, men drømmen om å undervise lever fortsatt. 

– Jeg har ikke helt lagt fra meg tanken på å bli lærer, men nå vet jeg at det er byggfag jeg vil undervise i. Det ville vært givende å kunne dele min erfaring og lidenskap for faget med fremtidige tømrere, sier Sortland. 

Et råd til unge: Velg yrkesfag - da ser du resultater av det du gjør med én gang 

Sortland er en sterk talsmann for yrkesfag, og han oppfordrer unge til å vurdere praktiske yrker som et alternativ til den akademiske veien. 

– Mange føler kanskje at de må velge en akademisk vei, men det er ikke for alle. Yrkesfag gir en unik mestringsfølelse, og du får muligheten til å jobbe med noe konkret, se resultater av eget arbeid, og bidra til å bygge og bevare samfunnet. 

 

 

30-under-30

Natalie (28) er klar for å forandre bransjen

Med 11 år i bransjen har Natalie Moe Stenberg fra Ålesund allerede gjort seg bemerket som en engasjert elektriker og forkjemper for yrkesfag. Som leder for El og IT Forbundets ungdomsutvalg i Møre og Romsdal, og medlem av forbundsstyret, arbeider hun for å styrke fagets posisjon, spesielt blant unge og kvinner.

30-under-30

Julie Forseth (20) er Norgesmester i rørleggerfaget

Julie Forseth fra Trondheim har raskt etablert seg som en kraft i byggebransjen, kjent for sitt talent og dedikasjon. Allerede som 19-åring ble hun Norgesmester i rørleggerfaget, og hun har markert seg som en av de mest lovende unge håndverkerne i Norge.

30-under-30

Gründer Severin (28) bygger en grønnere fremtid

Severin Poppe Midteide fra Bærum er ikke bare en dyktig rørlegger; han er en gründer med en klar visjon. Allerede som 22-åring startet han Grønne VVS, et firma som kombinerer bærekraft og kvalitet i rørleggerfaget. Ved siden av sin daglige drift bruker han TikTok og podkast til å inspirere unge til å utforske rørbransjen.