Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Allerede som niendeklassing visste Forseth at hun ønsket å bruke hendene i jobben. Etter å ha vurdert flere ulike håndverksfag, falt valget til slutt på rørlegging – et valg som skulle vise seg å være midt i blinken for henne.
– Ingen jeg kjenner er rørlegger, men pappa har tidligere vært tømrer og broren min er elektriker. Kanskje det å ha håndverkere i familien påvirket meg litt, sier hun.
I dag jobber hun som rørlegger hos GK Norge i Trøndelag, hvor hun allerede har markert seg som en dyktig fagperson med en lys fremtid.
For Julie har suksess i rørleggerfaget alltid handlet om mer enn fysisk styrke.
– Man må ikke være stor og sterk for å bli rørlegger. Det handler om vilje, motivasjon og interesse, sier hun.
Denne innstillingen hjalp henne til å bli den første kvinnen til å vinne Trøndersk mesterskap for rørleggerlærlinger. Seieren ga henne muligheten til å representere Midt-Norge i NM for rørleggerlærlinger, hvor hun konkurrerte mot fire andre fra hele landet og gikk seirende ut som Norgesmester. Bare én gang tidligere har en kvinne vunnet dette mesterskapet, og det skjedde helt tilbake i 2005.
Selv om kvinner lenge har vært underrepresentert i rørleggerfaget, er det tegn på at dette er i endring. I 2024 var det over dobbelt så mange jenter som søkte seg inn på rørfag på videregående sammenlignet med 2020. Det er fortsatt langt færre kvinnelige enn mannlige søkere, men det er en svært positiv utvikling for bransjen.
Forseth håper hennes prestasjoner kan inspirere enda flere jenter til å vurdere rørleggerfaget som en mulig karrierevei.
– Jeg heier på at flere kvinner finner veien inn i bransjen. Dette er et yrke som passer for alle som trives med å bruke hodet og kroppen hver dag. Det er også midt i blinken for de som liker utfordringer og som ønsker en jobb hvor man aldri blir helt utlært.
Julie Forseth ser for seg en fremtid i byggebransjen med enda mer ansvar og flere muligheter.
– Rørlegging er et bredt fag, og jeg liker tanken på at man aldri blir helt utlært. Målet mitt er å bli bas og ta mesterbrevet. Jeg ønsker å ha mer ansvar og utvikle meg videre i faget, sier hun.
Hun understreker hvor viktig det er å løfte byggebransjen, spesielt siden det er de unge som skal forme fremtidens infrastruktur.
Forseth brenner for å oppmuntre unge til å velge håndverksfag, og har et klart råd til dem som vurderer en karriere i rørleggerfaget:
– Bare kast deg ut i det. Hvis det ikke passer, kan du alltid velge noe annet, men det kan også vise seg å være det beste valget du noensinne har tatt, sier hun.
Med 11 år i bransjen har Natalie Moe Stenberg fra Ålesund allerede gjort seg bemerket som en engasjert elektriker og forkjemper for yrkesfag. Som leder for El og IT Forbundets ungdomsutvalg i Møre og Romsdal, og medlem av forbundsstyret, arbeider hun for å styrke fagets posisjon, spesielt blant unge og kvinner.
Severin Poppe Midteide fra Bærum er ikke bare en dyktig rørlegger; han er en gründer med en klar visjon. Allerede som 22-åring startet han Grønne VVS, et firma som kombinerer bærekraft og kvalitet i rørleggerfaget. Ved siden av sin daglige drift bruker han TikTok og podkast til å inspirere unge til å utforske rørbransjen.
Da Erik Sortland (27) fra Kristiansand innså at noe manglet i lærerutdanningen, bestemte han seg for å bytte retning. Overgangen til tømrerfaget viste seg å være det rette valget, og han har etablert seg som en dyktig tømrer med en lidenskap for rehabilitering av eldre bygninger.