Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Til tross for sin unge alder har Stenberg opparbeidet seg solid erfaring i bransjen, selv om veien dit ikke var planlagt. Det var hennes nysgjerrighet og vilje til å prøve noe nytt som førte henne inn i faget.
– Jeg hadde ingen planer om å bli elektriker, men storebroren min, som også er elektriker, inspirerte meg til å prøve. Da jeg fikk utplassering på et tavleverksted, ble jeg motivert av de ansatte der. De var så imøtekommende og lot meg prøve meg frem, forteller hun.
I dag jobber Stenberg som servicetekniker i Caverion Norge, hvor hun tar sitt andre fagbrev, denne gangen innen telekom.
Stenberg er opptatt av å forbedre bransjen og å utfordre gamle fordommer mot yrkesfag, som ofte har vært sett på som en vei for “taperne” eller dem som "ikke klarer" akademiske studier. Hun mener at det er på høy tid å endre denne oppfatningen og vise frem den viktige og krevende jobben som utføres av håndverkere.
– Jeg vil løfte frem arbeidet elektrikere gjør. Dette er et fag som krever dyktighet, presisjon og engasjement, og det fortjener mer anerkjennelse, sier hun.
Som leder for ungdomsutvalget i Møre og Romsdal organiserer Stenberg aktiviteter og kurs som kombinerer faglig utvikling med sosialt samvær. Hun ser på dette som en viktig del av å bygge sterke nettverk i bransjen.
– Hvert år arrangerer vi kurs i Geiranger, hvor vi kombinerer faglig innhold med sosialt samvær. Det er en fin møteplass for folk i bransjen, og det er hyggelig å bidra til at folk knytter kontakter og finner sin plass. Dette styrker ikke bare nettverkene våre, men også fellesskapet i bransjen, forklarer hun.
Stenberg har sett en positiv utvikling når det gjelder likestilling i bransjen de siste ti årene, men hun ser fortsatt utfordringer som må tas tak i, for eksempel når det gjelder å rekruttere flere kvinner til mannsdominerte yrker.
– Flere kvinner har kommet inn i bransjen, og arbeidsforholdene har blitt bedre. For eksempel er det nå tariffestet at kvinner skal ha egne brakker, noe som er viktig for trivselen på arbeidsplassen. Men vi må fortsette å jobbe for å sikre at kvinner føler seg velkomne og likeverdige i alle deler av bransjen. Jeg heier på å få flere kvinner inn i mannsdominerte yrker, og det krever at vi fortsetter å utfordre gamle holdninger og legge til rette for enda bedre forhold, sier hun.
Til unge som ønsker å gå samme vei som henne, har Stenberg klare og praktiske råd:
– Søk yrkesfag på videregående. Du kan alltid ta studiekompetanse senere. Vær frampå, ta kontakt med lokale firmaer. Ikke nøl med å ta direkte kontakt – ring og spør. Tør å by på deg selv, oppfordrer hun.
Severin Poppe Midteide fra Bærum er ikke bare en dyktig rørlegger; han er en gründer med en klar visjon. Allerede som 22-åring startet han Grønne VVS, et firma som kombinerer bærekraft og kvalitet i rørleggerfaget. Ved siden av sin daglige drift bruker han TikTok og podkast til å inspirere unge til å utforske rørbransjen.
Julie Forseth fra Trondheim har raskt etablert seg som en kraft i byggebransjen, kjent for sitt talent og dedikasjon. Allerede som 19-åring ble hun Norgesmester i rørleggerfaget, og hun har markert seg som en av de mest lovende unge håndverkerne i Norge.
Da Erik Sortland (27) fra Kristiansand innså at noe manglet i lærerutdanningen, bestemte han seg for å bytte retning. Overgangen til tømrerfaget viste seg å være det rette valget, og han har etablert seg som en dyktig tømrer med en lidenskap for rehabilitering av eldre bygninger.