close-pop-up.svg

Isolasjon – veien til et mer komfortabelt hjem

Trekker det i kroken ved godstolen, eller våkner du av skrittene i gangen? God isolasjon er ofte nøkkelen til et mer komfortabelt hjem, både når det gjelder støy og temperatur.

Tynne vegger og lite isolasjon er ikke uvanlig i gamle hus og hytter. Det går ikke bare utover strømregninga, det blir også mer lytt og trekkfullt. Heldigvis finnes det råd. 

Mindre lytt 

Irriterer du deg av musikken til yngstemann og snorkinga til far, selv om du er i et helt annet rom? 

– I en del tilfeller, særlig i litt eldre boliger, er ikke bjelkelaget eller innvendige vegger isolert.  Det vil si at det er tomrom, og dette vil kunne fungere som en resonanskasse. Lyd som oppstår, kan med andre ord få gjenklang og bli forsterket, sier Halvor Berg, spesialist på lyd og konseptutvikler i Glava. 

Lite isolasjon i veggene betyr at lyden i naborommet ikke trenger å være spesielt høy for at du skal plages. 

Ved å isolere en skillevegg kan man oppnå så mye som ti desibel lydreduksjon. I praksis vil dette oppleves som en halvering av lydstyrken. Er du plaget med lyd, kan isolering altså ha ganske mye å si.

Halvor Berg

Spesialist på lyd og konseptutvikler, Glava

Men det er ikke bare lydproblemer innad i huset isolasjon kan hjelpe på. Støy fra naboen, trafikk og annen utendørs bråk kan også reduseres med bedre isolering. 

– Selv om mange irriterer seg over lyden av familiemedlemmer eller nabohunden som bjeffer, er det få som tenker på hvor mye god isolering har å si. Mange får en aha-opplevelse etter at de pusser opp og opplever hvor mye mer behagelig lydnivået blir. 

Les mer om hva bedre lydisolering kan gjøre for hjemmet ditt her.

Bedre inneklima 

Selv om isolasjon har mange lyddempende egenskaper er det først og fremst for å få et lunere hjem, de fleste etterisolerer. 

– Mange drømmer om å kunne labbe barbeint rundt hjemme eller kunne sitte på sofaen i t-skjorte. Selv om det store deler av året er noe man må skru opp varmen for å få til, vil et godt isolert og vindtettet hjem sørger for at varmen holder seg inne, og kulden ute, og at man slipper at det trekker, forteller Helge Aschjem, ekspert på energieffektivisering og konseptutvikler i Glava. 

I dag står det rundt 1,2 millioner boliger i Norge som lekker mye energi. Fyrer man for en behagelig innetemperatur i disse boligene, blir det vel så mye for kråkene som husstanden. 

– Om sommeren vil tilleggsisoleringen hjelpe til med å holde en stabil og komfortabel temperatur innendørs, ved å hindre at solvarme overoppheter boligen. Man får rett og slett bedre kontroll over temperaturen i boligen, sommer som vinter. 

Helge Aschjem, ekspert på energieffektivisering og konseptutvikler i Glava
Helge Aschjem, ekspert på energieffektivisering og konseptutvikler i Glava

Etterisolering – to fluer i en smekk 

For både bedre lyd og temperatur har Aschjem et konkret tips: 

– En god løsning er å åpne innerveggen og fylle den med Glava 38, før du dekker med panel eller plater igjen. – Skal du isolere yttervegg, bør du velge Glava Proff 34, siden den har bedre varmeisolerende effekt, men det finnes mange måter å isolere på, og den beste løsningen avhenger av boligen og hvilke utfordringer man har. 

I tillegg minner han om å ivareta vindtetting utvendig og at innvendig fukt håndteres mekanisk. Altså at huset må ventileres og at det helst bør skje med et balansert ventilasjonsanlegg, for å gjenvinne varmen. 

For å forbedre komforten i hjemmet anbefaler han å starte med en energikartlegging utført av en sertifisert energirådgiver, som du kan finne på Enovas nettsider. Enova gir støtte på 5000,- til energirådgiving, og en slik kartlegging gir en oversikt over hvilke tiltak som er mest hensiktsmessige, og hvilke som kan utløse støtte. Disse energieffektiviseringstiltakene kan også være berettiget støtte fra Enova. Enkelte kommuner har egne støtteordninger, og tiltakene kan også gi grunnlag for grønne lån.

Tre steg for et mer komfortabelt hjem

  • Isoler loftet, reduser varmetapet: I mange boliger skjer mye av varmetapet gjennom taket. For disse boligene er derfor isolering av loftet (Lenke https://www.glava.no/aktuelt/sa-enkelt-er-det-a-rulle-ut-isolasjon-pa-laftet)ofte en av de mest lønnsomme investeringene for å skape et mer energieffektiv hjem. Med Glavas isolasjon kan du forhindre at varm luft siver opp fra oppholdsrommene og ut i friluft eller opp på et kaldt loft, som igjen betyr en betydelig komfortheving og lavere oppvarmingskostnader.   

  • Isolert påforing mot trekk på gulv langs yttervegg: I eldre hus så er ofte overgangen mellom etasjene fulle av lekkasjer, på grunn av utettheter og ujevnheter. Dette kan utbedres ved å trekke en isolert påforing med vindsperre ned og over etasjeskillet. 

  • Isoler vegger og tak for å reduser støy: Store, åpne rom med harde flater kan forsterke lyder. Ved å isolere vegger og tak, installere gode vinduer, og tilføre myke elementer som tekstiler eller lydabsorbenter, kan man effektivt redusere støy og skape et behagelig hjemmemiljø. God lydkomfort i boligen er avgjørende for trivsel.  

Byggisolasjon

Enkel isolering med blåseisolasjon

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som egner seg like godt til etterisolering som til nybygg. Blåseull fra Glava® er av høy kvalitet, og gjør jobben rask og enkel.

Etterisolering

Få en mer energieffektiv bolig med disse tiltakene

Bruker boligen din mye strøm? Da bør du vurdere å gjøre den mer energieffektiv.
Her får du en oversikt over smarte energitiltak og hva du kan få ENOVA-støtte for.

Det gule skiftet

Dette er det gule skiftet

1,2 millioner norske hjem lekker energi. Skal vi nå klimamålene holder det ikke å produsere ny energi, vi må også ta vare på den vi har. I tiden fremover har både håndverkere og alle som eier bolig en viktig rolle, men også våre folkevalgte må legge til rette slik at vi som samfunn kan møte fremtidens krav til isolering.