Halvor Berg, lyddoktor og konseptutvikler GLAVA AKUSTIKK / HIMLINGER

Halvor Berg, konseptutvikler i GLAVA mener støy i åpent kontorlandskap er en klassisk problemstilling, som kan løses med enkle grep.

Enkel forbedring av lydforhold på kontoret

I et åpent kontorlandskap i en gammel bygård i Oslo var de ansatte plaget med støy og dårlig akustikk. Med enkle midler ble innemiljøet vesentlig forbedret. 

Støy og dårlig akustikk fra åpent kontorlandskap er en klassisk problemstilling. Gamle bygårder i Oslo er ikke unntak.  Ofte er det ekstra utfordrende i bygg med høyt under taket og store, harde flater i mur. 

Glavas konseptutvikler, Halvor Berg, har ingen problemer med å forstå utfordringen når han besøker kontorlokalet.

– I utgangspunktet er det krevende å jobbe i et åpent kontorlandskap, og lydforholdene her inne gjør ikke saken noe bedre, sier han.

Monter en lydabsorberende himling og sett opp veggabsorbenter – da senker du lydnivået i rommet og hindrer at lyden sprer seg unødvendig.
Halvor Berg, Glavas konseptutvikler

Video: Fjernet støyen i åpent kontorlandskap
 Skal ikke så mye til for å dempe lyden

Men det er ikke mye som skal til for å få bedre lydforhold.

– Monter en lydabsorberende himling og sett opp veggabsorbenter – da senker du lydnivået i rommet og hindrer at lyden sprer seg unødvendig. Det er en kjapp og enkel jobb og det vil endre hverdagen totalt, lover Halvor Berg.


En investering i medarbeiderne

På et moderne kontor, med mye datautstyr og en god del mennesker, er det å investere i god akustikk en relativt liten kostnad. Det er en investering i medarbeiderne og gir både økt produktivitet og redusert sykefravær.


Aldri helt stille

I et kontor, enten det er landskap, møterom eller cellekontor, der det ikke er tatt spesielle hensyn til lyd og akustikk, treffer lyden de harde overflatene i vegg, gulv og tak, og lyden reflekteres tilbake. Det blir rett og slett aldri helt stille, selv den minste lyd sprer seg i rommet. Når noen begynner å prate, bare øker lyden, og sanseapparatet vårt reagerer; kroppen blir stresset, nakkemusklene strammes og du får vondt i hodet.

– Men med enkle midler unngår du altså de problemene, sier Halvor Berg.


Merkbar forskjell

Etter at Glava gjorde en lyddempende jobb i kontorlokalet i Karl Johans gate, erfarte medarbeiderne at de fikk en helt annen arbeidshverdag.

– Nå har de montert himlingsplater og veggabsorbenter her, både i kontorlandskapet og i møterommene, og det et er en merkbar forskjell. Nå kan vi prate med og til hverandre med en helt annen ro – det er rett og slett mer behagelig å være her, sier Anne-Marthe Øien.