STØYEN FORSVANT: Lise Lyngar i Borgen barnehage er svært glad for at lydforholdene er utbedret, og har nå bedt Halvor Berg i GLAVA® montere lyddempende takplater i alle rom. AKUSTIKK / HIMLINGER

STØYEN FORSVANT: Lise Lyngar i Borgen barnehage er svært glad for at lydforholdene er utbedret, og har nå bedt Halvor Berg i GLAVA® montere lyddempende takplater i alle rom.

Halverte støyen i barnehagen

Lyddempende takplater gjør at barn og voksne i Borgen barnehage i Moelv ikke lenger trenger å rope til hverandre for å bli hørt.

- Vi merker forskjellen så godt. Målinger viser også at vi er kommet innenfor kravene i alle rommene våre, og på enkelte rom er støynivået halvert, sier styrer Lise Lyngar i Borgen barnehage.

KREVENDE FOR BÅDE BARN OG VOKSNE

Til tross for at bygget er relativt nytt har barnehagen opplevd store utfordringer med lydforholdene. Med en konstruksjon som ikke absorberte lydene, men heller kastet de tilbake i rommet, ble forholdene svært krevende både for barn og ansatte.

Lyddempet til bedre arbeidsmiljø

OPPTATT AV ESTETIKK: Platene kan skrus rett i taket, enten heldekkende eller tilpasset utstikkere som er der fra før.

OPPTATT AV ESTETIKK: Platene kan skrus rett i taket, enten heldekkende eller tilpasset utstikkere som er der fra før.

Vi ville beholde den estetiske kvaliteten på rommet og ha noe som så ordentlig ut. Derfor satte vi pris på rådene vi fikk og tips om mulighetene som fantes.
Bestyrer Lise Lyngar

- Vi gjorde målinger som viste at dette ikke var som det skulle være. Løsningen ble å skru 40 mm lydabsorberende himlingsplater rett i det eksisterende taket i aktivitetsrom, spiserom og en del mindre grupperom,  sier Halvor Berg som er distriktssjef for himling i GLAVA®.

– Målingene etterpå viste at bare disse tiltakene har redusert lydnivået med 10 desibel. I praksis oppleves det som halvparten for de som oppholder seg der.

Plaget med støy på jobben?

MANGE MULIGHETER: Veggplatene er montert i lav høyde nær barnemunn for å fange lyden så fort som mulig. Og barna bruker dem til oppslagstavler.

MANGE MULIGHETER: Veggplatene er montert i lav høyde nær barnemunn for å fange lyden så fort som mulig. Og barna bruker dem til oppslagstavler.

Veggabsorbenter i barnehøyde

I tillegg til takplatene har barnehagen i enkelte rom fått montert veggabsorbenter i lav høyde – tilpasset de som ferdes og ikke minst prater der.

– Det gjelder å ta lyden så nært lydkilden som mulig, før den går ut i rommet. Og dette er jo små barn, så absorbentene henger slik at barna snakker rett i dem, sier Berg.

I barnehagen blir veggabsorbentene også brukt som oppslagstavler. For bestyrer Lise Lyngar var det viktig at det som ble montert ikke gikk utover det estetiske uttrykket.

Vi ønsket ikke at man bare skulle skru opp noe, men at vi skulle beholde den estetiske kvaliteten på rommet. Bestyrer Lise Lyngar 

Vi ville ha noe som så ordentlig ut. Derfor satte vi pris på rådene vi fikk og tips om de mange mulighetene som fantes, sier hun.

Himlingen har en viktig funksjon i åpne rom

Støy står bak halvparten av alle meldinger om yrkessykdom

For det totale arbeidsmiljøet er støy viktigere enn mange tror. Hørselstap utgjør halvparten av alle meldingene Arbeidstilsynet får om yrkessykdom, men støy kan ifølge tilsynet også være skadelig selv om man ikke merker det på hørselen.

Økt stress, høyere blodtrykk og større risiko for hjerte-og karsykdommer er blant konsekvensene man har sett av for høyt støynivå.

– Dette gjør hverdag så mye bedre for alle som oppholder seg her. Det gjelder barna også. Det gjør noe med dem alltid å måtte bruke høy stemme, sier Halvor Berg.

God akustikk gir bedre læring i skolen

Lurer du på noe. Ta kontakt med en av våre dyktige fagfolk, så hjelper vi deg.

Hold deg oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev.