AKUSTIKK / HIMLINGER

Det blir stadig mer populært å bygge sin egen hjemmekino. Det er et bruksrom for hele familien. Å bygge hjemmekino trenger ikke nødvendigvis å bli så dyrt.

Hjemmekinoanlegg: Bygg god lyd i boligen

Bygg et rom for film og knallgod lydopplevelse. Hjemmekino er et verdifullt bruksrom i boligen!

Har du et ledig rom i kjelleren? Eller vil du bygge på for å gjøre plass til hjemmekino? Bygg et rom for god musikk- og filmopplevelse. 

Før du bestemmer deg for om høyttalerne skal være synlige eller skjulte, og hvor grov bassen skal være – eller hvilken farge du vil ha på kinosetene, så må du være sikker på at lyden er ivaretatt på en god måte.

Slik får du god lyd
God akustikk dreier seg egentlig om å gjenskape lydforholdene utendørs, der det ikke er noen reflekterende flater. Vi tilbringer 90 prosent av tiden vår innendørs, men er egentlig konstruert for å oppholde oss ute. Harde overflater, som for eksempel gipsvegger, «kaster» lydbølgene tilbake. Lydbølgene går da fram og tilbake mellom overflatene i rommet alt for lenge før de dør ut. Dette kalles etterklangstid, eller gjenklang.Det brukes lydabsorbenter for å minimere etterklangstiden, og for å dempe lyden jevnt i alle frekvenser.

Glassull "spiser" lyd
GLAVAs sortiment av himlinger er godt egnet som absorbenter i lydstudioer. De har en evne til å absorbere lyd mer enn noe annet materiale til samme pris. Alle platene er laget av glassull, med ideell tetthet for lydabsorpsjon. På den måten fungerer de som en porøs absorbent, der lydenergi blir omgjort til varme. Tipset fra en av landets største leverandører av lyd, Lydrommet, er at glassull som materiale er mer effektivt enn ulike skumløsninger fra spesialiserte akustikkfabrikanter.

På vegg og i tak
Absorbenter er produkter som monteres i tak eller på vegg. De demper lyden godt i alle frekvenser, og gir et behagelig miljø og god lyd. Dette gjør det mye enklere å kommunisere i rommet, og nyanser høres mye bedre.

Spesielt lavfrekvent lyd kan være utfordrende, og dårlig demping i lave frekvenser gir et udefinert og «romlete» lydbilde. Løsningen er ofte en nedfôret systemhimling med ekstra bassabsorbenter på oversiden.

Demp lyden med nedforet himling
GLAVA leverer kvalitetsprodukter som fullt ut tilfredsstiller alle krav til et godt lydmiljø. Produktene tar også hensyn til andre viktige forutsetninger som mekanisk styrke, riktige farger og lysrefleksjon.

Spesielt lavfrekvent lyd kan være utfordrende, og dårlig demping i lave frekvenser gir et udefinert og «romlete» lydbilde. Løsningen er ofte en nedforet systemhimling med ekstra bassabsorbenter på oversiden.

Les mer om hvilke løsninger du velger for å isolere musikkrom 

Glassull som materiale er mer effektivt enn ulike skumløsninger fra spesialiserte akustikkfabrikanter.
Lydrommet 

Lydabsorpsjon må ikke forveksles med lydisolasjon. Sistnevnte er en snekkerjobb, der det må bygges et rom i rommet. Les mer om lydisolasjon her

Isolering av hjemmekino
Veggabsorbenter blir ofte brukt for å unngå horisontale lydrefleksjoner og flutter-ekko.
Det finnes også egne spesialplater og profiler til kinoer med matt, svart overflate.

Les mer om oppbygging av lydstudio her