Lyddoktor Halvor Berg. AKUSTIKK / HIMLINGER

– For at lydnivået i svømmehallen ikke skal bli fullstendig utmattende for både ansatte og besøkende, må vi tenke på akustikken, sier lyddoktor og konseptutvikler i Glava, Halvor Berg.

Mange opplever støy i svømmehallen

Stille og rolig i svømmehallen? I svømmehaller er det ofte dårlig akustikk og temmelig høyt støynivå. Det sliter på både besøkende og de som jobber der.

– For at ikke lydnivået skal bli fullstendig utmattende for både ansatte og besøkende må vi tenke på akustikken. Det er alltid harde flater i en svømmehall, fliser og glass, og det gir kolossalt med etterklang.  Å være i støyende omgivelser tærer på overskuddet og er rett og slett ikke bra for helsa, sier Glavas lyddoktor, Halvor Berg.

Heldekkende himling og veggabsorbenter

Men han har også løsningene som bidrar til å dempe støyen når vi svømmer, har det gøy og hygger oss i en svømmehall.

Heldekkende himling og veggabsorbenter demper lydnivået betydelig. Du får redusert etterklangstid som gjør at lyden «lever» mye kortere, og du slipper hele tiden å overdøve lyd som allerede er i rommet.
Halvor Berg, Glavas lyddoktor

Bildetekst

Bildetekst

– Heldekkende himling og veggabsorbenter demper lydnivået betydelig. Du får redusert etterklangstid som gjør at lyden «lever» mye kortere, og du slipper hele tiden å overdøve lyd som allerede er i rommet. Du kan snakke lavere, og mottakeren hører lettere hva du sier, forteller Halvor.

Nye svømmehaller har krav som gjør at det må monteres lydabsorbenter, og svømmehaller skal også ta hensyn til universell utforming der hørsel er på lik linje med f.eks. bevegelseshemning.

Gjør det skikkelig med en gang!

– Ofte vegrer de som eier svømmehallene seg mot å montere akustiske løsninger pga. fuktighet og luftklima og fare for korrosjon. Men det finnes produkter i dag som helt fint klarer det tøffe miljøet. Ikke er det så dyrt heller. Sammenlignet med andre ting i lokalet, er akustikktiltak en svært liten budsjettpost – og det er alltid lurt å gjøre det skikkelig med en gang. Lyddempende tiltak i etterkant blir både mer omfattende og dyrere, sier Halvor Berg.