Lytt til hele Norges Lyddoktor!

Lyddoktor Halvor Berg reiser land og strand rundt for å hjelpe til med å gi bedre lydopplevelser i rommene vi oppholder oss i. 

Han får mange henvendelser fordi det trengs hjelp til å bedre akustikken i ulike typer oppholdsrom. Et dårlig lydmiljø påvirker oss negativt. Derfor vil Lyddoktor hjelpe til med å fikse lyden. Han byr også på råd og ekspertise til alle som planlegger bygg, slik at lokalene kan få et godt lydmiljø helt fra start. På scener og i lydstudio bryr han seg like mye om lyden, men da som artist. Bli med inn i Lyddoktor Halvors verden!

 

 

Kan legge vekk øreklokkene på kontoret

Er du kjent med forstyrrende støy og konsentrasjonsvansker i åpent kontorlandskap? En av fordelene et åpent landskap gir, er mulighetene for bedre samarbeid. Men om støy fører til at du støtt og stadig må lukke deg inne bak øreklokker, eller blir ineffektiv, gagner det lite. Sjekk hvordan Lyddoktor hjelper kontoret på Karl Johan med å dempe støyen.

Les mer om støy på arbeidsplassen her

 

 


   

Kulturhus må dekke flere lydbehov

Et kulturhus har ofte et bredt spekter av lydbehov som skal dekkes. Er det viktigst at lyden er tilpasset kino, musikk, teater, eller flere aktiviteter? Lyddoktor Halvor stikker på konsert i Hamar kulturhus og hører hvordan de løste de akustiske utfordringene.

Les mer om støy i kulturhus her

 

 

   

Bader i lydbølger

Har du prøvd å snakke til noen som står noen meter unna deg i et folksomt innendørs svømmebasseng? I Norge finnes det hundrevis av dem. Lyddoktor besøker en svømmetrener som daglig bader i utfordrende lydbølger.

Les mer om akustikk i svømmehaller og rom med hygienekrav

 

 

Lyddoktor Halvor svarer:

Høy lyd på en konsert du liker defineres ikke som støy. Støy er derimot uønsket lyd du vil ha bort.

Det er dokumentert at støy øker stressnivået i kroppen, og dermed også risikoen for hjertesykdommer. Støy fører til dårligere konsentrasjon og utholdenhet. Høye lydnivåer påvirker også stressnivå og søvnkvalitet, og har vist seg å føre til økt medisinbruk hos pasienter.

Det er bygningstekniske krav til lyddemping i de fleste typer bygg. Alle rom bør ha romgeometri og egenskaper for lydabsorpsjon som gir tilfredsstillende romakustikk. I tillegg handler det ofte om å bygge rom som er godt tilpasset bruken, enten det er behov for kommunikasjon- og taleforståelse, eller hensyn til støyende maskiner og utstyr.

Romklang er serien av akustiske refleksjoner i et rom når lyd blir skapt. Selve klangen avgjøres av rommets utforming, størrelse og innhold.

God romakustikk er opplevelsen av at lyden i rommet fungerer, og at det er mulig å snakke sammen uten forstyrrende lyder og gjenklang. Det innebærer at rommet er tilpasset aktiviteten det brukes til. I behandlingsrom og klasserom er det til eksempel viktig at taleforståelsen er god.

Når lyden kastes fram og tilbake mellom to parallelle, harde flater kalles det flutterekko. Dette oppstår blant annet mellom veggene i korridorer der lyden ikke har noe mykt å forsvinne i.