I en full kantine blir det ofte mye støy. DNB Næringseiendom eier bygget, og har iverksatt støydempende tiltak med blant annet veggabsorbenter. Lyddoktor Halvor Berg gir råd. AKUSTIKK / HIMLINGER

I en full kantine blir det ofte mye støy. DNB Næringseiendom eier bygget, og har iverksatt støydempende tiltak med blant annet veggabsorbenter. Lyddoktor Halvor Berg gir råd.

Kantine med romklang fikk lydabsorberende kunst

Det blir høy summing når journalister og fotografer i Dagens Næringsliv er samlet til lunsj. Romklangen måtte dempes.

I lunsjpausen trenger ofte hodet hvile og avkobling. Høyt støynivå i kantina gjør det vanskelig å høre hva som blir sagt, og lar ikke hodet få hvile. Blir lyden overdøvende i et rom med mange mennesker som snakker normalt, blir du neppe mer konsentrert og effektiv etter pausen.

Veggabsorbentene gir ikke bare støydemping, men kan også bli et designelement i rommet. Her har en av DNs fotografer tatt bildene som er trykket på absorbentene.

Veggabsorbentene gir ikke bare støydemping, men kan også bli et designelement i rommet. Her har en av DNs fotografer tatt bildene som er trykket på absorbentene.

Det handlet om å bedre de akustiske forholdene i kantina etter en ombygging.
Kristian Føyen, markedssjef i DNB for Akerselva Atrium 

 

Plaget av romklang

– Det handlet om å bedre de akustiske forholdene i kantina etter en ombygging. Det har vært utfordringer knyttet til støy når den er i bruk, forteller markedssjef for Akerselva Atrium, Kristian Føyen i DNB Næringseiendom. DNB Scandinavian Property Fund eier bygget i Christian Krohgs gate, og har nå investert i bedre lydforhold. Kantina består nemlig av mange harde flater som slynger lydbølgene rundt i rommet. En vegg består av store vindusflater. Skilleveggen av glass og sideveggen i kryssfinér bidrar heller ikke til å dempe lyden. I taket er det montert en perforert himling i metall.

Veggabsorbentene gikk fort å montere


– Vi trodde monteringen skulle ta flere timer, men det gikk veldig fort, forteller montør Kjell-Harry Edvardsen i Moelven Modus AS.

Det ble montert tre plater á 2,4 m x 1,2 m på en gipsvegg.

– Monteringsanvisningen er også god, men veggabsorbentene er så enkle å montere at en nesten ikke trenger den, sier salgskonsulent Tommy Nordbø i samme firma. 

Det er mye å hente på å bedre akustikken med for eksempel veggabsorbenter i rom med høyt støynivå når folk samles. I kantina er det også montert lyddempende plater i himling. Tre plater på veggen hjelper noe, men i denne kantinen anbefales det å montere veggabsorbentene på et litt større veggareal for å oppnå større effekt. 

– Det har blitt en del bedre, men det har ikke blitt helt bra, forteller en av de ansatte i Dagens Næringsliv (DN), som leier lokalene.


– I dette rommet er det mest optimalt å motvirke flutterekko ved å dekke to ikke-parallelle vegger, kommenterer lyddoktor og konseptutvikler Halvor Berg. 
I dette rommet er det mest optimalt å motvirke flutterekko ved å dekke to ikke-parallelle vegger.
Halvor Berg, lyddoktor og konseptutvikler

 
Flutterekko er når horisontale, høyfrekvente lydbølger slår frem og tilbake mellom to parallelle flater i stedet for å stanse i et absorberende materiale.

 

Veggplater med personlig preg


Veggabsorbentene fra Glava har i dette prosjektet fått et unikt preg med tre fotografier signert en av DNs egne fotografer. Roomstories, som leverer trykkløsninger innen interiørsektoren, har trykket motivene.– Mulighetene er uendelige. Det er så mange kreative sjeler der ute som kommer med fantastiske bilder og ideer. Det som er gøy, er at disse produktene også hjelper arbeidsmiljøet med mer ro. Jeg synes det ble lekkert, sier prosjektleder Anette Bjørnstad i Roomstories.