close-pop-up.svg

Bli kvitt støy fra ventilasjonskanaler og avløpsrør

Støy fra ventilasjonskanaler og avløpsrør er forstyrrende, men er heldigvis enkelt å gjøre noe med. Her får du tips for å unngå problemet, både for deg som rehabiliterer og bygger nytt.

Det er dokumentert at støy øker stressnivået i kroppen, og dermed også risikoen for hjertesykdommer. Ifølge konseptutvikler og lyddoktor i Glava, Halvor Berg, fører høye lydnivåer også til dårligere konsentrasjon, søvn og utholdenhet.

Støy kan forekomme både fra ulike tekniske anlegg, som avløpsrør, vannrør og ventilasjonsanlegg. Spesielt ventilasjonsvifter kan avgi en mekanisk lyd som kan være svært forstyrrende.

Dette er heldigvis mulig å unngå, og i denne artikkelen finner du råd og produkter til jobben.

Vær bevisst på kravene

Det er bygningstekniske krav til lyddemping i de fleste typer bygg, og alle bygg må overholde TEK17-kravene. Støy fra avløp er ofte sjenerende, selv om lydnivået ikke er særlig høyt eller langvarig. Årsakene til den sjenerende lyden kan være mange, men typiske feil er uegnede føringsveier, feil klamring eller mangelfull isolering.

– Selv om installasjonen er gjort riktig og kravene er oppfylt, opplever vi for ofte klager fra beboere i nybygg. TEK17-kravene kan være for svake når beboerne allikevel opplever støy fra både ventilasjonsanlegg og avløp, forteller Stig Ronny Fredrikstuen, salgsingeniør for teknisk isolering.

Isoler ventilasjonskanalene i nye bygg

Climaver er en preisolert ventilasjonskanal, som gir utbyggere flere muligheter og fleksibilitet i planleggingen av nybygg. Climaver er kvadratisk i formen, som kan være plassbesparende i forhold til runde kanaler.

– Fordi kanalene både demper ventilasjonsstøy, gir termisk isolasjon, har lav vekt og er enkle å montere, er det et naturlig valg dersom du vil minimere lyd fra ventilasjonsanlegget. Lydlekkasjer fra rom til rom gjennom kanalnettet minimeres samtidig, da Climaver absorberer lyd i kanalene. Kanalene er produsert av resirkulert glassull, som er et materiale som «spiser lyd» og hindrer støylekkasje, forklarer Fredrikstuen.

Fordeler med Climaver:

  • Har overlegne termiske og lydabsorberende egenskaper
  • Monteres tilnærmet lydløst
  • Produktet er preisolert
  • Klassifisert som ubrennbart
  • Flatpakket – du sparer miljøet ved transport
  • Veier under halvparten av isolerte ventilasjonskanaler i stål

Her kan du melde deg på kompetansekurset for å montere Climaver og her kan du lese mer om kanalisolering med Climaver.

DSC06095.jpg
Climaver har overlegne termiske og lydabsorberende egenskaper, og hjelper med å dempe støy i ventilasjonskanaler.

Isolering av avløpsrør

Vann avgir en spesiell gjenkjennbar lyd. Tapping fra servant, dusj, tømming av badekar eller utspyling fra toalett kan oppleves sjenerende og være en udelikat lyd for mange. I prosjekteringsfasen må det tegnes gode føringsveier. Det mange glemmer er at lyden følger luften, og at skjøtene i for eksempel gipskassene må forsegles godt med fugemasse.  

– Støy fra avløpsinstallasjoner berører flere yrkesgrupper, som rørleggere, snekkere, elektrikere og ventilasjonsmontører. Derfor er det viktig at de samarbeider i planlegging og utførelsesfase, påpeker Fredrikstuen.

Glava har utført støymålinger av avløpsrør av plast og støpejern som er uisolert, mot rør som er isolert med 19 mm Kaiflex cellegummi og 50 mm Glava Rørskål av mineralull. Resultatet viser at 50 mm Glava Rørskål er det mest effektive tiltaket for å redusere støyen. Ved innkassing med 1 lag 13 mm gips får du en ytterligere lydreduksjon på 15 dB(A). En lydreduksjon på bare 8-10 dB(A) vil oppfattes som en halvering av lyden for øret.

Les mer om støyisolering av avløp her.

Enkle tiltak som kan redusere støyen i eksisterende bygg

I de tilfellene det ikke er mulig å legge inn nye ventilasjonskanaler, finnes det en rekke produkter som vil forbedre installasjonen som allerede er der:

Trenger du hjelp? Glava bidrar med kunnskap og gode råd til utbyggere og arkitekter som skal i gang med nybygg eller rehabilitering.

Vil du vite mer om løsningen? Ta kontakt med:

Halvor Berg er tilrettelegger for godt lydmiljø i alle typer bygg, og holder foredrag om lyd og akustikk. Halvor gir råd og ekspertise om tiltak som gir riktig akustikk, mindre støy og bedre lydforhold i rom vi oppholder oss i.

Stig Ronny Fredrikstuen er salgsingeniør teknisk isolering, og kan gi deg råd om hvordan du unngår støy fra tekniske installasjoner, som ventilasjon og avløpsrør.

Nedfrosset rør med masse is
Teknisk isolering

Unngå frostskader i rørene

Vinteren og sprengkulda er over oss, med stor fare for frosne og sprukne vannrør. Forebygg skader med rørisolasjon.

Bilde av en håndverker som isolerer et kobberrør
Teknisk isolering

Hvorfor isolere kalde rør?

Skadeforebygging, helse, komfort og reduksjon av energiutgifter er viktige argumenter for å isolere kalde rør og VVS-installasjoner.

Bilde av en håndverker som isolerer rør.
Teknisk isolering

Dette bør du tenke på når fyrkjelene byttes ut

Det er ikke lenger lov å varme opp bygg med mineralolje og parafin. Hvis en gammel fyrkjele må byttes ut, er det god butikk for alle å etterisolere rør og varmeanlegg samtidig.