Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Her kan du lese mer om hvordan de gjorde det, og fikk på plass Enova-støtte.
Det foregår en merkbar forvandling av boligbyggene på Oppsal. Før opplevde beboerne i borettslaget trekkfulle vinduer og dårlig inneklima, og mye av varmen forsvant gjennom dårlig isolerte vegger. Nå oppgraderes samtlige boenheter med etterisolering av tak og yttervegger, samt nye vinduer og dører.
Sydøst i Oslo finner vi Beverdalen borettslag, som består av 102 boenheter fordelt på tre gater: Unnarennet, Nedslagsveien og Hoppveien.
Men bortsett fra de spreke gatenavnene er det ellers lite som minner om hoppsporten. For øyeblikket er nemlig hele borettslaget en eneste stor byggeplass. Men det er bare for en periode. I løpet av våren 2024 skal samtlige boenheter kunne nyte godt av etterisolerte tak og vegger, og vinduer som holder tett.
Utover økt komfort vil leilighetene i borettslaget med dette få en betydelig reduksjon i strømforbruket, som beboerne vil merke på strømregningen.
Når vi besøker Beverdalen før sommeren 2023, er halvparten av boligene ferdigstilt.
Jan Lindahl er prosjekt- og byggeleder i OBOS Prosjekt. Han skulle gjerne sett at flere borrettslag fulgte Beverdalens eksempel.
— Det er god energipolitikk å ta vare på de byggene som allerede eksisterer. Gevinstene ved energieffektivisering er mange; inneklimaet blir mye bedre, energikostnadene knyttet til oppvarming reduseres med om lag 30 prosent, og ikke minst blir det et skikkelig løft for nærmiljøet. Vi ser også at det er økende interesse for energimerking, og denne typen tiltak vil derfor bidra til verdiøkning.
Stig Nygaard bor sammen med sin kone og ungdomssønn i en av firemanns-boligene. Og denne leiligheten på 96 kvadratmeter var en av de første som stod ferdigstilt. Det betyr at Stig allerede har merket effekten av tiltakene gjennom noen kalde vintermåneder.
— Vi merker en enorm forskjell fra hvordan det var her før. Tidligere trakk det fra vinduene og strømregningene var unødvendig høye. Etter arbeidet ble ferdigstilt har vi fått et mye mer behagelig inneklima. Temperaturen er jevn, vi har god varme og ikke minst er strømforbruket merkbart redusert.
I forbindelse med etterisolering måtte ytterveggen bygges ut noe for å få plass til et nytt lag isolasjon. Det har gitt en hyggelig bonus i form av dypere vindusposter.
— Tidligere hadde vi smale vinduskarmer hvor det knapt var plass til en blomsterpotte, nå har vi fått så god plass at det går an å sitte i dem. Det er vi veldig fornøyde med!
Borettslaget er bygget på 1960-tallet og var i så måte overmodent for oppgradering.
— De siste årene har borettslaget brukt mye tid og penger på vedlikehold. Skader som oppstod på grunn av alder og slitasje, og stadige lekkasjer som måtte utbedres. Til slutt kom det til et punkt hvor det ble dyrere å drive med småreparasjoner fremfor å oppgradere til dagens standard.
Men selv om resultatet er godt er det ikke til å stikke under en stol at det for mange kan være slitsomt å bo på en byggeplass.
— Selve byggeprosessen synes jeg har vært mye enklere enn vi fryktet. Fremdriften har vært god, og vi ser at alle som jobber her virkelig står på. Vi har ikke hatt noe å klage på og er veldig fornøyde med alle involverte, skryter Stig.
Men han ser også at det nok ikke har vært like uproblematisk for alle.
— Det er ikke til å komme unna at det blir mer rot og støy. Men det er jo kun for en periode, og det er viktig å huske på hva gevinsten er i et lenger perspektiv. Når alt står ferdig har det vært verdt det.
Totalkostnaden i Beverdalen ligger i snitt på 500.000 kroner per boenhet. Det inkluderer som nevnt nye vinduer, dører, etterisolering av tak og vegger, med tilhørende nytt tak og ny kledning. Videre har beboerne også valgt å oppgradere alle balkongene.
— Husleien kommer naturligvis til å øke, men samtidig går kostnadene til oppvarming ned. Jeg føler meg også trygg på at denne oppgraderingen betyr en betydelig verdiøkning ved eventuelt salg. Dette er typiske etablerer-hjem og det er klart det er mer attraktivt for en småbarnsfamilie å kjøpe en energieffektiv bolig med god energimerking enn en tilsvarende leilighet med behov for omfattende rehabilitering.
Da spørsmålet om oppgradering kom på banen i Beverdalen borettslag tok styret kontakt med OBOS for bistand med gjennomføringen.
Jan Lindahl i OBOS Prosjekt har ledet mange slike prosjekter.
Hans viktigste råd til borettslag som vurderer et lignende løft er å være forberedt på hvor lang tid det faktisk tar fra styret fatter vedtak til prosjektet står ferdig.
En av de aller viktigste milepælene før oppstart er å sørge for prosjektet tilfredsstiller Enovas kriterier for økonomisk støtte til energieffektivisering.
Da Beverdalen tok kontakt var Lindahl involvert i et lignende prosjekt i Bjartkollen borettslag, et steinkast unna.
— I oppstarten bistod vi med informasjon om prosessen og deltok på beboermøter. Vi inviterte også en av beboerne fra Bjartkollen til å komme for dele sine erfaringer.
Les mer: Energioppgradering av Bjartkollen borettslag for økt bokvalitet
Så snart det var enighet om at prosjektet skulle igangsettes, utarbeidet OBOS Prosjekt et tilbudsgrunnlag, innhentet tilbud fra entreprenører og satte sammen en innstilling til styret i borettslaget.
— Detaljert prosjektbeskrivelse fra entreprenør må være på plass før søknad om støtte fra Enova kan sendes inn. Og det er først når saksbehandlingen der er ferdigstilt og støtten er innvilget at kontrakten med entreprenøren kan signeres.
Når løsningene er valgt og prosjektet settes i gang er OBOS Prosjekts viktigste oppgave å sørge for at fremdriften opprettholdes, og at tekniske løsninger er godkjent og blir utført riktig.
— Vi gjennomfører byggemøter med totalentreprenør hver 14. dag, gjør stikkprøvekontroller og sørger for at beboerne får tilstrekkelig informasjon underveis. Dette er tross alt hjemmene til folk så god kommunikasjon er avgjørende.
Prosjektmester AS var totalentreprenør for rehabilitering av Bjartkollen borettslag og vant også anbudskonkurransen om Beverdalen, rett på andre siden av veien. Prosjektleder Rober Grøndahl forteller at 20 medarbeidere for tiden jobber på prosjektet. Han påpeker at selv om gevinsten ved å energieffektivisere er stor, må beboerne være forberedt på å leve i unntakstilstand for en periode.
— Vi kommer ikke unna at slike prosjekter skaper litt kaos. Håndverkere utenfor vinduet, materialer som oppbevares i fellesarealene og kanskje du må klare deg uten balkong i noen måneder. Så vær forberedt på at det er krevende, men husk at det kun er midlertidig.
Glava Veggplate 31 er en kompakt, spesialbehandlet glassullplate som er tilpasset montering på utsiden av yttervegg. Et godt alternativ dersom du skal etterisolere.
To borettslag på Oppsal i Oslo får en velfortjent energioppgradering etter 60 år. Effektene for beboerne er bedre inneklima, mindre støy og lavere energiforbruk.
Når det kommer til takisolasjon, trenger du en partner som leverer mer enn bare produkter. Med Glava som totalleverandør får du en helhetlig tilnærming som sikrer at byggeprosjektet ditt får optimal støtte fra start til slutt.