Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Grønne tak bidrar til friske lunger i urbane strøk, men er også nødvendig for å absorbere overvann ved store nedbørsmengder på kort tid. Slike kraftige regnskyll preger norske værforhold oftere enn før.
I Oslo møter myndighetene disse utfordringene ved blant annet å kreve at halvparten av bygningene i Barcode-området på Bjørvika skulle ha grønne tak.
Sedumtak er dyrket av en planteart, ofte omtalt som bergknapp, som absorberer nedbør, sikrer biologisk mangfold og bidrar til renere luft.
Sedum er godt egnet til bruk på tak, der forholdene ofte er tørre og varme. Det tåler sterk solvarme, og på sommertid holder taket temperaturen nede i de underliggende rommene.
Grønne tak er en viktig del av LEED, BREEAM og andre miljøvennlige byggeplaner.
I Norge er det lang tradisjon for torvtak med gress. Grønne tak bestående av et tynnere lag jord og tørkeherdige sedumplanter, såkalte sedumtak, dukker stadig opp på større bygg.
Hovedsakelig kan grønne tak deles opp i tre grupper:
Generelt slås det fast at tak som er dekket med vegetasjon har god motstand mot gnister og varm stråling, spesielt når taket vedlikeholdes med vanning og fjerning av visne planter.
Plantetak inngår også ofte som komponent i miljø-sertifisering av bygg. Et blomstrende sedumtak er leveplass for nyttige og truede insektarter. I byer bidrar grønne tak med en myk kontrast til harde, døde materialer. Det er støydempende og binder opp både svevestøv og CO2.
Ved kraftige regnskyll suger grønne tak opp regnvann før det fordamper. Slik blir belastningen på overvannssystemet mindre og risikoen for flomskader reduseres.
Det er viktig å prosjektere dreneringen riktig så ikke vegetasjonen dør fordi dreneringen stopper opp.
Takprodusentenes forskningsgruppe har tatt for seg viktige aspekter ved bygging av grønne tak:
Fra dårlige lokaler til sertifiseringsklasse «Breeam outstanding». Kommunegården fra 1990 er nesten ikke til å kjenne igjen.
Biprodukter fra Glavas glassullproduksjon brukes i produksjon av LECA® LWA.