BYGG

Leilighetsbyggene står på jernpeler forankret 21 meter ned i grunnen. Permafrosten ligger cirka fire meter ned i bakken. – De neste 17 meterne bærer byggene, forklarer daglig leder Arne Bøe i Consto til høyre. Til venstre står Steve Sollied i GLAVA® og Gyproc. Alle foto: Ragnhild Utne.

Bygger med bedre energieffektivitet enn det som kreves

For å lykkes som byggentreprenør på Svalbard, bør du kjenne ishavsøyene godt.

– Om noen uker kommer det 70 gjestearbeidere i forbindelse med bygging av nye boliger i skredsikkert område. De skal erstatte boligene som må rives på grunn av skredfare, forteller daglig leder Arne Bøe i entreprenørfirmaet Consto.

En av 30 leiligheter under bygging på Elvesletta på Svalbard, isolert med GLAVA®. Kravet på Svalbard er fortsatt TEK10, men Arne Bøe i Consto (til venstre) velger å bygge mer energieffektivt etter TEK17. Til høyre, Steve Sollied.

En av 30 leiligheter under bygging på Elvesletta på Svalbard, isolert med GLAVA®. Kravet på Svalbard er fortsatt TEK10, men Arne Bøe i Consto (til venstre) velger å bygge mer energieffektivt etter TEK17. Til høyre, Steve Sollied.

Turismen har vokst kraftig på Svalbard de siste årene. Det har skapt nye arbeidsplasser blant annet i hotell- og restaurantnæringen. Til tross for at arbeidsplassene knyttet til bergverksdrift og utvinning av kull har blitt langt færre, har antallet årsverk i Longyearbyen økt. På Elvesletta i Longyearbyen bygger Consto moderne leiligheter med god energieffektivitet for langtidsutleie.

Arne står i den nederste av de tre etasjene i et leilighetsbygg som skal romme 15 leiligheter, omgitt av gul isolasjon. «Blokk B» kaller de det. I juli skal det overleveres til Polarbygg Spitsbergen. Tre måneder før overlevering er kun to leiligheter ledig. Det identiske nabobygget, «Blokk A» sto ferdig tidlig i april. Alle leilighetene ble leid ut i løpet av to uker. 

Nøkkelen til Svalbard-suksess


Selger Steve Sollied i GLAVA® og Gyproc roser Consto for alltid å være gode på planlegging, slik at de har byggematerialene de trenger i tide. Det gjør også jobben lettere for Steve.

– Det tror jeg er noe av nøkkelen til suksess på Svalbard. De som jobber her har lokalkunnskapen for å lykkes, sier Steve.

De som jobber her har lokalkunnskapen for å lykkes.
Steve Sollied, selger i GLAVA® og Gyproc

Leilighetsbyggene er isolert etter TEK17 for bedre energieffektivitet, selv om kravet på Svalbard fortsatt er TEK10.

Leilighetsbyggene er isolert etter TEK17 for bedre energieffektivitet, selv om kravet på Svalbard fortsatt er TEK10.

Entreprenører i Arktis må fort beregne 2-3 måneder fra bestilling til varene står på byggeplassen. Fundamentering i permafrost, tørr luft og sandstormer krever også kunnskap og byggemetoder en ikke trenger bry seg med i mildere strøk.

– Vi har vært her siden 2004 og begynner å kunne det. Det er en del som prøver seg her, men som ender opp med negative tall i boka, kommenterer Bøe.

Han forteller at Steve alltid har levert isolasjonen og gipsen hans i tide. På Elvesletta har de isolert med Proff 34 i innervegger og etasjeskiller. Mot grunnen ligger et beskyttende lag GLAVA® EPS med Paroc-plater under. Stålplatetaket er isolert med GLAVA® Robust lamell. Etter at taklamellene kom på markedet, har han allerede lagt dette produktet på flere byggeprosjekter.

– Det er mindre enheter og mye enklere å jobbe med. Før måtte vi ofte bruke to mann ved store kolli, forteller Arne.

Fra byggeplass til innflyttet bolig


Arne går ut i korridoren og ned anleggstrappa. Han liker å ha orden rundt seg. Gulvene på byggeplassen er støvsugd eller svabret. Det er heller ikke verktøy, emballasje eller skrueesker å snuble i. Ut, 50 meter bort og inn i den identiske naboblokka. Der er gul isolasjon dekket til av Gyprocs gipsplater malt i støvfargede grønne og beige toner. Det er bare noen dager siden det flyttet folk inn her.

Energieffektivitet har blitt viktigere

– Med de strømprisene vi har nå, er folk uten tvil mer opptatt av energieffektive løsninger i dag enn for fem år siden, konstaterer Arne. Dette året betaler innbyggerne på Svalbard over to kroner per kWh.


– Det har alltid vært dyrere strøm her på Svalbard. Men etter hvert som kullkraftverket blir gammelt, har det blitt dyrere å drifte, og strømprisene har økt ytterligere, forteller Arne. Derfor bygger Consto med høyere kvalitet enn det som kreves.

Byggeforskriften på Svalbard henger fortsatt igjen på TEK10, av en eller annen grunn. Vi bygger etter TEK17 for å ha høy kvalitet på energieffektivitet.
Arne Bøe, daglig leder  i Consto


Arne Bøe i Consto (til venstre) og selger Steve Sollied i Gyproc og GLAVA®, tar en titt i leilighetsblokka som nettopp er ferdig og innflyttet. Gardiner kommer snart på plass. Veggene er kledd med Gyprocs gips.

Arne Bøe i Consto (til venstre) og selger Steve Sollied i Gyproc og GLAVA®, tar en titt i leilighetsblokka som nettopp er ferdig og innflyttet. Gardiner kommer snart på plass. Veggene er kledd med Gyprocs gips.

– Byggeforskriften på Svalbard henger fortsatt igjen på TEK10, av en eller annen grunn. Vi bygger etter TEK17 for å ha høy kvalitet på energieffektivitet, forteller Arne. 

Han viser fram varmegjenvinningsanlegget som gjenvinner 90 prosent av den varme lufta i hver leilighet gjennom ventilasjonssystemet.

– Det ville vært billigere å bygge uten dette anlegget, men det hadde vært en dårlig løsning, sier Arne.

LES OGSÅ: Byggenæringen spiller en viktig rolle i å redusere miljøpåvirkningen fra energiforbruket

Byggenes stramme linjer, fargevalgene inne og interiøret er det Årstiderne arkitekter som står bak. Helhetsinntrykket er et godt planlagt og gjennomført bygg.

– Når en bygger to like bygg drar man alltid noen erfaringer med seg til det neste, konstaterer Arne.FAKTA

  • Prosjekt: To identiske bygg i tre etasjer med 15 leiligheter fra 57 – 72 m2 i hvert bygg. Er de første byggene som oppføres i det som skal bli «Elvesletta boligpark».

  • Leveranse: GLAVA® Proff 34 Plate i vegger, GLAVA® EPS S 150, Paroc ROS 30 over hulldekkeelement som danner første etasje, GLAVA® Robust lamell på taket og Wedi våtromsplater til baderommene.

  • Entreprenør: Consto Svalbard AS

  • Byggherre: Polarbygg Spitsbergen AS