Hytter på Rauland isoleres med GLAVA® Proff 34 og EPS.

Bygger varme hytter til fjells

På Solsiden i Holtardalen skinner sola mye, men klimaet er også tøft med kald vind og 20 minusgrader. Derfor må hytte-utbyggerne kunne stole på at isolasjonen holder kulda ute.

ROH Holding og Haugen Holding benytter GLAVA® Proff 34 plate som isolasjon i tak og vegger på hyttene de bygger på Rauland.

ROH Holding og Haugen Holding benytter GLAVA® Proff 34 plate som isolasjon i tak og vegger på hyttene de bygger på Rauland.

De siste årene har selskapene ROH Holding og Haugen Holding bygget rundt 140 hytter på Rauland isolert med GLAVA® isolasjon i vegger, tak og gulv. Hyttene ligger ved Rauland skisenter i Holtardalen i Vinje kommune.

«Dette er kvalitetsbygg oppført og bygget på plassen med kun norske produkter» skriver utbyggerne på sin hjemmeside skiin.no.

Isolerer en hytte på et par dager


I en lys hytte i Leirbekkvegen i Holtardalen, står en håndverker og isolerer innvendig med lue, hette hansker og tykke klær. Veggene i begge etasjene er ferdig isolert med GLAVA® Proff 34, men fortsatt gjenstår taket. Ytterdøra er ikke satt i ennå, og utenfor pisker vinden snøen opp i luften med seks blå. GLAVA® Proff 34 står stablet på betongdekket, isolert med GLAVA® EPS.

Flere hytter under oppføring


Akkurat nå bygger de ytterligere seks nye hytter i Holtardalen. Fra førstkommende påske og fram til neste, planlegger de å bygge mellom 16 og 20 til. Fra inngangen til 2009 og de neste ti årene, ble det i Norge registrert nærmere 44.500 nye fritidsbygg.

– GLAVAs kvalitet er sterk og god å jobbe med. Vi bestiller 570 mm bredde som passer rett inn mellom stenderne med standard bredde i disse hyttene, forteller Justinas Riauba, eier og daglig leder i Vinje bygg.

Proff 34 Plate med 570 mm bredde passer perfekt mellom stenderne med standard avstand i disse fjellhyttene.

Proff 34 Plate med 570 mm bredde passer perfekt mellom stenderne med standard avstand i disse fjellhyttene.

Hytta han står i har grunnareal på rundt 65 kvadratmeter. Veggene utgjør rundt 85 kvadratmeter innvendig og taket rundt 115. Hyttene som bygges er identiske.

– Det tar oss 2-3 dager å isolere én hytte med én håndverker, inkludert kutting og åpning av isolasjonspakkene, sier Riauba.

Bestillingene gjør han på en e-post til sin lokale forhandler. Mandagen etter leverer en GLAVA-bil isolasjonen på hyttedørene.

Disse hyttene er veldig varme. Oppvarming i stua og på badet er tilstrekkelig. God isolasjon gjør jobben så strømregningene blir mindre.
Justinas Riauba, daglig leder  i Vinje Bygg


Utenfor ses stolheisen ved alpinbakken oppover fjellet. Innsjøen lenger nede i dalen er dekket av snø. Sola skinner og løypenettet glitrer, klart for å sende hyttefolket av sted med ski på beina.


Antall fritidsboliger

  • Fra 2009 – 2018 ble det registrert 44.461 nye fritidsbygg i Norge, herunder hytter, sommerhus, seterhus, sel, rorbuer, koier, gammer, våningshus, helårsboliger og leilighetsbygg som benyttes som fritidsboliger.
  • Periodens største økning var fra 2009 – 2010, da 9.301 nye fritidsboliger ble registrert.
  • Fra 2017-2018 ble det registrert 4.682 nye fritidsboliger. 
  • Av alle fritidsboligene er det gruppen bestående av hytter, sommerhus o.l, som er den desidert største. Leilighetsbygg utgjør den minste gruppen.
  • I kategorien "hytter, sommerhus o.l." var den største økningen fra 2009 – 2010 med 8.144 nye registreringer. Den nest største økningen i denne kategorien skjedde fra 2015 – 2016 med 4.956 nye registreringer.

Kilde: Prognosesenteret AS/SSB

Om produktet

  • GLAVAs hovedprodukt for varme- lyd og brannisolering av gulv, vegger og tak.
  • Optimal isolasjonseffekt.
  • Lett i vekt og lett å montere.