– Her på Rastaskogen Borettslag benyttet vi Glava Veggplate 31 til etterisolering av ytterveggene. Enkelt og effektivt, sier Tom Ljosåk, daglig leder i Prosjektmester AS. BYGG

– Her på Rastaskogen Borettslag benyttet vi Glava Veggplate 31 til etterisolering av ytterveggene. Enkelt og effektivt, sier Tom Ljosåk, daglig leder i Prosjektmester AS.

Enkel og effektiv etterisolering av borettslag

ProsjektmesterAS har renovert to borettslag i Oslo-området. Etterisoleringen av ytterveggene er utført med de to nye systemene Glava Veggplate 31 og Glava Pluss System.

I Rastaskogen Borettslag på Lørenskog ble det etterisolert med systemet Glava Veggplate 31, mens Glava Pluss System sitter i veggene i Kantorsletta Selveierforening på Kolbotn.

Dette var to nye måter å etterisolere på for oss, men vi synes begge systemene er veldig bra.
Daglig leder i Prosjektmester AS, Tom Ljosåk

– Dette var to nye måter å etterisolere på for oss, men vi synes begge systemene er veldig bra. Litt annerledes å jobbe med enn tradisjonell etterisolering av yttervegger, men det gikk seg kjapt til, forteller Tom Ljosåk, daglig leder i Prosjektmester AS.

Etterisolering med Veggplate 31

Glava Veggplate 31 monteres på stenderverk eller en konstruksjon av massivtre. På Rastaskogen Borettslag ble det montert på eksisterende stenderverk. Platene, som er 48, 68 eller 98 cm tykke, festes med en veggbrakett med c/c 60 cm. Lambdaverdien er lav og gir et tilnærmet kontinuerlig isolasjonssjikt, som reduserer kuldebror og gir god varmemotstand. Platene er formfaste og enkle å bearbeide og montere.

Rastaskogen Borettslag på Lørenskog består av 119 boenheter, hovedsakelig eneboliger i kjede og tomannsboliger over to plan. Nå er det etterisolert med Glava Veggplate 31.

Rastaskogen Borettslag på Lørenskog består av 119 boenheter, hovedsakelig eneboliger i kjede og tomannsboliger over to plan. Nå er det etterisolert med Glava Veggplate 31.

Optimal effekt

Tom Ljosåk forteller at det for dem er viktig å velge et system for etterisolering som gir optimal effekt for det aktuelle prosjektet, selvfølgelig uten at innkjøpskostnaden blir for høy. Rastaskogen Borettslag består av 119 boenheter, hovedsakelig eneboliger i kjede og tomannsboliger over to plan.

– Her ble altså Veggplate 31 valgt. Platene var enkle og greie å jobbe med, og vi fikk gode tilbakemeldinger underveis i arbeidet. Beboerne merket at det ble lunere med mye mindre temperaturfall - litt ekstra lydisolering fikk de også, sier han.

Det støttes av borettslagets styreleder, Lene Berge Holm.

– Vi har merket forskjell. Det er blitt enklere å holde på varmen og det er mindre trekk, så vi er godt fornøyde, sier hun.

Etterisolering med Glava Pluss System

Glava Pluss System består av stendere laget av stuket glassull (stående fibre) med pålimt treverk. Det gir høy trykkstyrke og lav vekt. Treverket er fingerskjøtet og limt for høy stivhet og minimal kuving. Treverket er ikke gjennomgående, men limt til den trykkfaste glassullen. Dette minimerer kuldebroer, og gir et homogent isolasjonssjikt. Systemet kan festes i bærende ytterveggkonstruksjoner av massivtre, eller stenderverk av tre, betong, tegl og/eller pore-/gassbetong, og monteres enkelt og raskt med vanlig håndverktøy. Hos Kantorsletta Selveierforening ble det montert på eksisterende bindingsverk.

Prosjektmester AS har etterisolert ytterveggene i Kantorsletta Selveierforenings tre blokker med Glava Pluss System.

Prosjektmester AS har etterisolert ytterveggene i Kantorsletta Selveierforenings tre blokker med Glava Pluss System.

Lærte kjapt å montere systemet

Selveierforeningen på Kolbotn består av 186 leiligheter fordelt på tre blokker.

– De ble oppført i 1972, og vi skulle nå etterisolere med 15 cm. Minimum u-verdi var bestemt. Da måtte vi bruke Glava Pluss System, og det fungerte utmerket, forteller Tom Ljosåk.

Prosjektleder Steinar Lystad bekrefter.

– Ja, vi er fornøyd med dette systemet for etterisolering! Vi fjernet de gamle platene og lærte oss ganske raskt monteringen. Veggene hadde kun 10 cm isolasjon fra før av. Vi la på 15 cm til, og det merkes. For oss frister det til gjentakelse å bruke dette systemet – det er lett å jobbe med, sier han.

 

Støtte til rehabilitering fra Enova

Tone Karin Olaussen er leder av styret i Kantorsletta Selveierforening. Hun er fornøyd med jobben som er gjort.

– Her var det jo nesten ikke isolasjon i ytterveggen. Nå som vi har fått 25 cm tykkelse, er det klart det er blitt bedre. Jeg er veldig glad for at vi endelig fikk gjort denne rehabiliteringen, som jo er til det beste for alle som bor her, sier hun.

Olaussen opplyser at de har fått tilslag på støtte fra Enova til rehabiliteringen.

 

Positivt med videreutvikling

Tom Ljosåk i Prosjektmester synes det er positivt med nye løsninger i byggebransjen der tradisjonelle og velprøvde løsninger dominerer.

Begge disse to systemene fra Glava Isolasjon er en videreutvikling og forbedring av tradisjonell etterisolering.
Daglig leder i Prosjektmester AS, Tom Ljosåk

– Nye løsninger må selvfølgelig være minst like gode og enkle å jobbe med som de tradisjonelle. Begge disse to systemene fra Glava Isolasjon er en videreutvikling og forbedring av tradisjonell etterisolering, og jeg kan ikke se noen grunn til at vi skal gå tilbake til «den gamle måten» å etterisolere på, sier Tom Ljosåk.


Etterisolering av ett borettslag og én selveierforening

  • Sted: Kolbotn og Lørenskog

  • Entreprenør: Prosjektmester AS
  • Byggherrer: Kantorsletta Selveierforening og Rastaskogen Borettslag
  • Leveranse: Glava Pluss System og Glava Veggplate 31