Bildetekst hovedbilde BYGG

Daglig leder Roy Johannessen og prosjektleder Magnus Brekka i Kilen Byggutvikling/Montasjebygg , sammen med distritsansvarlig i GLAVA®, Gøran Berntz(i midten).

Pynter på fasaden og kutter energibruken

Et borettslag i Kragerø oppgraderer standarden på fasaden for å dempe den store energilekkasjen. Det sørger for å kutte energibruken, gir varmere boliger – og en fin fasade. Se hvorfor de valgte fasadesytemet Veggplate 31.

Bonusen er at de sparer 16 000 kWh i året per firemannsbolig, når ytterveggene nå etterisoleres med GLAVAs nye Veggplate 31. Om de som bor der er blitt fornøyde? Ja!

Borettslaget ligger idyllisk til i en skråning overfor Kragerø sentrum.

Borettslaget ligger idyllisk til i en skråning overfor Kragerø sentrum.

Borettslaget fra 1967 er representativ for så mange norske boliger. Beboerne i fire firmannsboliger og ti rekkehus er blant 700 000 nordmenn som bor i småhus bygget før 1990, og som ikke er i nærheten av å tilfredsstille dagens krav til isolering, ventilasjon og oppvarming.

– Nær 2 av 3 energimerkede boliger har et betydelig energisparepotensial, sier utviklingssjef Eivind Kolstad i Bolig Enøk AS.

Bolig Enøk utfører energirådgivning både til private boligeiere og sameier. For borettslag har Enova en støtteordning som gjør at styret kan få tilskudd til å kartlegge energieffektiviteten i bygningsmassen og hva de kan tjene på en utbedring.

Nær 2 av 3 energimerkede boliger har et betydelig energisparepotensial
Utviklingssjef Eivind Kolstad
i Bolig Enøk AS

I Kragerø var de ikke i tvil om at noe måtte gjøres. Styret i borettslaget ba først tilbyderne regne på en løsning med GLAVA® Proff 34 og vindtettplater. Daglig leder Roy Johannessen og prosjektleder Magnus Brekka i Kilen Byggutvikling/Montasjebygg mente imidlertid det var et passende prosjekt for å prøve ut GLAVAs nye Veggplate 31; kompakte, spesialbehandlete glassullplater tilpasset montering på utsiden av yttervegg.

- Raskere og bedre resultat
- Vi fikk dem over på dette systemet, fordi vi mente det både ville gå raskere og gi et bedre resultat. De ble overbevist da de så hvor høye U-verdier vi ville oppnå, og skjønte de får en mye bedre isolasjon enn tenkt, sier Johannessen.

Borettslagsstyret ble overbevist da de forstod at de fikk mer isolasjon med Veggplate 31 enn de hadde tenkt.

Borettslagsstyret ble overbevist da de forstod at de fikk mer isolasjon med Veggplate 31 enn de hadde tenkt.

I veggen lå 10 cm GLAVA fra byggedato og kledning rett på pappen. Vinduene var fra ymse årstall, men alle med 1,4 eller dårligere i u-verdi.

– Vi isolerer nå med 10 cm GLAVA® Proff 34 og 5 cm GLAVA® Veggplate 31, sier Brekka.

Energikutt

Kutter 4 000 kWh per leilighet

  • Beregnet årlig energibehov for firemannsboligene var 43 000 kWh. 
  • Med energioppgraderingen som nå gjøres, regner Bolig Enøk AS med en besparelse på 16 000 kwh. 
  • Det betyr at hver av leilighetene kan kutte
    4 000 kWh hvert år – som med dagens strømpris og alle avgifter nærmer seg 4 000 kroner.

Se bygging med GLAVA® fasadesystmer:

– Vi anbefaler i tillegg å ettermontere balansert ventilasjon med varmegjenvinning når det gjøres så omfattende etterisolering og tetting av bygget, for å ivareta et godt inneklima med tilstrekkelig luftskifte, fjerning av fuktig inneluft og der får forvarmet og filtrert frisluft med varmegjenvinning, sier Eivind Kolstad i Bolig Enøk AS.


Distriktssjef Gøran Berntz i GLAVA har fulgt prosjektet og var med på å gi råd til bruk av det nye systemet GLAVA® Veggplater 31.

Den enkle monteringen med platebraketter gjør at platene sitter tett og du unngår kuldebroer.
Gøran Berntz, distriktssjef i GLAVA

– Den enkle monteringen med platebraketter gjør at platene sitter tett og du unngår kuldebroer. Det er veldig enkelt å jobbe med, og du kan i mange tilfeller isolere tynnere enn planlagt uten at det går på akkord med isolasjonseffekten, sier Berntz.

– Systemet er jo nytt for oss, men vi opplever at det er veldig enkelt å lære seg, sier Magnus Brekka

– Systemet er jo nytt for oss, men vi opplever at det er veldig enkelt å lære seg, sier Magnus Brekka

– Veldig enkelt å lære seg
Med utsikt til skjærgårdens mange øyer, holmer og vann som snart fryser, bytter arbeiderne fra Kilen Byggutvikling/Montasjebygg ut den gamle isolasjonen, skifter vinduer og verandadører. Hus for hus skal åpnes opp, etterisolere og tettes igjen.

– Systemet er jo nytt for oss, men vi opplever at det er veldig enkelt å lære seg. Det går raskere for hver vegg nå ettersom vi får på plass rutiner for monteringen, sier prosjektleder Magnus Brekka.

Og beboerne? I bytte mot noen uker med stillas og arbeidere rundt husveggene, får de tettere leiligheter, lavere strømregning og sparer miljøet. Det mener markedssjef for bolig i Enova, Anna Barnwell, at flere burde vurdere.

Å gjøre energitiltak i boligen reduserer ikke bare energiutgiftene, men øker også bokomforten.
Anna Barnwell, markedssjef for bolig i Enova

– Å gjøre energitiltak i boligen reduserer ikke bare energiutgiftene, men øker også bokomforten. De som har bodd i både en dårlig isolert og en godt isolert bolig gjennom en kald vinter, vet hvor stor forskjellen er. Samtidig er det en fin måte å bidra på veien til lavutslippssamfunnet, sier Barnwell til enova.no.