BYGG

God isolasjon i den spektakulære restauranten Under er med på å gjøre spisestedet under vann til et komfortabelt bygg. Foto: Inger Marie Grini

Undervannsrestaurant bak et skall isolasjon og betong

Restauranten Under i Nordsjøen serverer middag fem og en halv meter under havflaten.

Restaurantkonseptet baserer seg på et ønske om å få gjestene til å forstå omgivelsene på en ny måte, også under vann. Foto: Ivar Kvaal

Restaurantkonseptet baserer seg på et ønske om å få gjestene til å forstå omgivelsene på en ny måte, også under vann. Foto: Ivar Kvaal

Bak et 50 centimeter tykt lag betong, er det plassert rundt ti restaurantbord der gjestene får direkte utsikt mot sjøbunnen og havbassenget gjennom et stort karnappvindu.

Trengte spesialister under restaurantbyggingen

Det originale byggeprosjektet er designet av arkitektfirmaet Snøhetta, som måtte tilkalle spesialister fra oljeindustrien og offshore-plattformkonstruksjon da Under ble bygget.

Til byggingen av den imponerende, halvt nedsenkede restauranten Under ved Lindesnes, leverte GLAVA® mer enn 1.000 m² med isolerende Proff 34 glassull. Isolasjonen er installert i gulv, vegger og tak, og har markedets beste termiske egenskaper. Isolasjonen bidrar til å gjøre restauranten komfortabel å være i for gjester og ansatte - en viktig faktor for at prosjektet skulle lykkes.

Under er bygget som en boks inni det ytre skallet av betong. Foto: Inger Marie Grini

Under er bygget som en boks inni det ytre skallet av betong. Foto: Inger Marie Grini

Betongkonstruksjonen ble bygget på en lekter og senket delvis ned i sjøen etterpå.
Trond Rosfjord, daglig leder i Montér Lyngdalen

– Betongkonstruksjonen ble bygget på en lekter og senket delvis ned i sjøen etterpå. Utfordringen var at det var en del fuktutfordringer, særlig i brytningen mellom vann og luft, forklarer daglig leder Trond Rosfjord i Montér Lyngdalen.

Det var de som leverte alt av standard bygningsartikler til prosjektet.

I tillegg til restaurant, inneholder bygget også et marint forskingssenter. Foto: Ivar Kvaal

I tillegg til restaurant, inneholder bygget også et marint forskingssenter. Foto: Ivar Kvaal

Bygget boks-i-boks


Inni det ytre skallet av betong, ble det bygget et klimaskall.

– Vi kunne ikke bruke organisk materiale mellom klimaskallet og betongen og det måtte være minst mulig berøring mellom disse. Med en gang en forbinder elementene, blir det en kuldebro. Når luftesjiktet rundt klimaskallet var lagt, var det som å bygge et vanlig bygg, forteller Stanley Håland, som var anleggsleder under byggeprosjektet for BRG Entreprenør AS.

Nylig byttet han jobb og er nå medeier i Konkret Entreprenør AS. Klimaskallet ble festet i det ytre betongskallet med syrefaste, isolerte gjengestag.

Forståelse av naturen rundt oss


Restauranten åpnet våren 2019, og huser også et marint forskningssenter. Ved å legge vekt på sameksistensen av livet på land og til sjøs, ønsker Under å introdusere gjestene for en ny måte å forstå vårt forhold til omgivelsene på – både over, under og langs havflaten. Bygget har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Kort tid etter åpningen var restauranten fullbooket fram til september.