Glava Trollveggen er benyttet i alle yttervegger i det tre-etasjers store huset på Hamar. Resultatet er både Stein Widar Hagen i S.W. Bygg (t.v.) og Glavas Jon Børre Olsen godt fornøyd med. BYGG

Glava Trollveggen er benyttet i alle yttervegger i det tre-etasjers store huset på Hamar. Resultatet er både Stein Widar Hagen i S.W. Bygg (t.v.) og Glavas Børre Olsen godt fornøyd med.

Trollveggen mur i tre etasjer

I Finstads Gate på Hamar setter Castor Eiendom opp et tre etasjers bolighus med fire leiligheter og garasje i «bunnen». Alle yttervegger er reist med Glava Trollveggen.

Glava Trollveggen

Glava Trollveggen består av isolerte elementer laget av EPS fra GLAVA®. Elementene har stålbindere i og mellom vangene, noe som gjør mursystemet svært robust. Når elementene er stablet, kan de fylles med betong i én operasjon. Stålbinderne er dessuten hengslet, slik at elementene enkelt kan «flatpakkes» under transport.

Glava Trollveggen er enkel å kutte for å få åpninger til dører og vinduer.

Glava Trollveggen er enkel å kutte for å få åpninger til dører og vinduer.

– Vi begynte tidlig med arkitekt for å se på ulike løsninger her, og da vi vurderte Trollveggen, var han med på notene og tegnet det opp. Som vi ser nå, på denne tomta passer det veldig bra med en stablemur som Trollveggen, sier GLAVAs Børre Olsen.

Tre meter tilbakefyllingshøyde

Tomten i Finstads Gate er skrånende, og det blir tilbakefyllingshøyde på rundt tre meter i bakkant. Fasaden skal pusses med Weber Fiberpuss-system og delvis kles med Kebony. Tre av leilighetene skal selges, mens toppleiligheten disponeres av byggherren selv. Boligen er planlagt ferdigstilt sommeren 2020, og det er S.W. Bygg som setter opp boligen.

En av fordelene er at elementene ikke tar så stor plass på byggeplassen, du få større mengde på bilen, og systemet er enkelt og lett å jobbe med.
Stein Widar Hagen i S.W. Bygg

Elementene i Glava Trollveggen er 198,5 cm brede og kan fås i 30 eller 60 cm høyde.

Elementene i Glava Trollveggen er 198,5 cm brede og kan fås i 30 eller 60 cm høyde.

Solid og større utnyttelsesgrad

– Vi valgte mursystemet Trollveggen på grunn av innfyllingsevnen og at vi får et 10 meter spenn på vegger, noe som gir veldig god romfølelse innvendig – du trenger rett og slett ikke så mange delevegger. Du kan altså fylle tre meters høyde på 10 meter og armere deretter. Det gjør bygget solid, og du får en større utnyttelsesgrad innvendig, sier Stein Widar Hagen i S.W. Bygg.

«Innmari bra» løsning

Han synes Glava Trollveggen er en, etter eget utsagn, innmari bra løsning.

– En av fordelene er at elementene ikke tar så stor plass på byggeplassen, du få større mengde på bilen, og systemet er enkelt og lett å jobbe med. Når du får gjort grunnarbeidet går det raskt å sette opp. Jeg vil si at det er enkelt, raskt og robust, samtidig som det har meget god u-verdi, sier Hagen.

Glava Trollveggen har stålbindere i og mellom vangene. Armeringsjern plasseres enkelt på stålbinderne før elementene fylles med betong.

Glava Trollveggen har stålbindere i og mellom vangene. Armeringsjern plasseres enkelt på stålbinderne før elementene fylles med betong.

Både morsomt og spennende

– Med tanke på tilbakefyllingshøydene på oversiden av huset, landet vi altså på denne en treplansløsning med Trollveggen mursystem, og det har vært morsomt og spennende å følge prosessen, sier Børre Olsen. Han benytter også anledningen til å rose medarbeiderne i S.W. Bygg.

– De karene har gjort en fin jobb, raskt og effektivt, sier han.