close-pop-up.svg

Knust olivenstein erstatter gummigranulat

Teie Fotball i Færder kommune tok grep for miljøet da de bygde ny kunstgressbane. Her ble det brukt resirkulerte råvarer fra den gamle kunstgressbanen, sand, samt knuste olivensteiner som erstatning for granulat. Og dessuten 21000 kvadratmeter XPS som isolasjon i grunnen.

Erfaring viser at store mengder gummigranulat forsvinner fra kunstgressbaner i Norge. 
– Det kommer fram som en av årsakene til økning av microplast i hav og terreng.
Kunstgressbanene i Teie idrettspark er et kjempespennende miljøprosjekt, som kan løse utfordringene med miljøproblemet gummigranulat på ville veier, sier Jo Pedersen, prosjektleder hos entreprenørselskapet Kjeldaas AS som utførte arbeidet med totalentreprisen for Teie fotball rett utenfor Tønsberg.

Når en kunstgressbane skal renoveres eller bygges, er det et grundig arbeid som må gjøres. Grunnarbeid, isolasjon og masser av riktig kvalitet og fraksjon er vesentlig for å oppnå et godt idrettsanlegg som beholder sine kvaliteter over tid.

Jo Pedersen

Entreprenørselskapet Kjeldaas AS

To baner – én rehabilitering og én ny

– Vi hadde for liten banekapasitet til våre mer enn 500 spillere, og bestemte derfor å gjøre om gressbanen vår til kunstgress og samtidig renovere én av de gamle gummigranulat-innfylte kunstgressbanene. Vi hadde, som alle andre, først tenkt å bruke gummigranulat som innfyll, men da Kjeldaas kom med sitt forslag, ble vi med på miljødugnaden for å eliminere de miljømessige skadene fra gummigranulat, forteller Roger Nilsen i Teie fotball. 

– Når en kunstgressbane skal renoveres eller bygges, er det et grundig arbeid som må gjøres. Grunnarbeid, isolasjon og masser av riktig kvalitet og fraksjon er vesentlig for å oppnå et godt idrettsanlegg som beholder sine kvaliteter over tid, sier Jo Pedersen i entreprenørselskapet Kjeldaas AS.

Samfunnsnyttig løsning

I Teie idrettspark ble det gamle kunstgresset forsiktig demontert fra banen. Sammen med sanden og gummigranulatet ble dette sendt til resirkulering og blant annet gjenbrukt til å støpe en tre cm tykk pad/matte som et støtdempende sjikt som nå ligger under det nye kunstgresset.

– Med knust olivenstein og sand som innfyll, fikk vi en bane som både er miljøvennlig og god å spille på. Olivenstein, et naturprodukt, har høyere egenvekt enn gummigranulat, og «forsvinner» i liten grad bort fra spilleflaten – det som ev. forsvinner forurenser ikke. Vi i Kjeldaas ser på dette som en god og samfunnsnyttig løsning til glede for fotballspillere, publikum og ikke minst miljøet, sier Pedersen. 

GLAVA-Tonsberg_kunstgress_Teie -2.JPG
21000 kvadratmeter med XPS sørger for godt og miljøvennlig dekke for forballelskere på Teie i Færder.

Spennende marked

– Kunstgressbaner er et voksende og stabilt marked i Norge. Det bygges årlig mellom 20 og 30 nye baner, mens rundt 100 gamle baner, de fleste med gummigranulat som innfyll, rehabiliteres. 
– Dette er et spennende marked for oss også. Å være med på et slikt positivt miljøprosjekt sammen med Kjeldaas og Teie fotball er vi stolte av. Våre XPS isolasjonsplater i kunstgressbaner gir større bruksverdi enten det er baner med helårs fotballspill eller kombinasjonsanlegg for fotball om sommeren og bandy-/skøytebane om vinteren, sier Jan-Tore Oseth i Glava.

Veldig godt fornøyd

Og at fotballspillerne i Teie er godt fornøy, hersker det ingen tvil om.
– Vi er veldig, veldig godt fornøyd. Vi har hatt dialog med alle lag, og de sier seg strålende fornøyd med de nye banene. Spillerne på G19-laget, som jeg er lagleder for, ønsker nå å benytte de nye banene fremfor den tredje av banene vi benytter – den har nemlig innfyll med gummigranulat.

Det samme gjelder seniorlagene på dame- og herresiden, de er veldig godt fornøyde og har alle treninger på det nye kunstgresset med knust olivenstein som innfyll, sier leder for fotballgruppen i Teie, Christian Kolstad. 

GLAVA-Tonsberg_kunstgress_Teie.JPG
Teie idrettspark valgte et miljøvennlig alternativ da de trengte ny kunstgressbane. To baner er oppgradert.

Et grundig arbeid

Når en kunstgressbane skal renoveres eller bygges, er det et grundig arbeid som må gjøres. Jo Pedersen forteller at grunnarbeider, isolasjon og masser av riktig kvalitet og fraksjon er vesentlig for å oppnå et godt idrettsanlegg som beholder sine kvaliteter over tid.

 1. Når en gammel gressbane skal bygges om til kunstgress, må vi først fjerne toppdekket og matjord ned til riktig gravedybde. Så legger vi på duk og et drenslag før det, gjerne med dugnad, legges på XPS plateisolasjon.. Vi har erfart at Glavas XPS isolasjon er de beste og mest stabile platene over tid.
 2. Etter at isolasjonen er på plass, bygger vi opp med stabile masser, først et bærelag, deretter et rettelag, begge er permeable.
 3. Dekkene høvles/avrettes til +/-8mm på 4 meter rettholt, altså relativt ekstreme krav.
 4. På dette topplaget installerer vi et støtdempende sjikt, og på Teie har vi gjenvunnet råmaterialer fra det gamle kunstgresset til en tre cm tykk helstøpt matte (pad).
 5. Til slutt legger vi kunstgresset med miljøvennlige innfyllsløsninger, sier Pedersen. 
Bilde_1 XPS plater på Bærum Idrettspark.jpg
Fra tilsvarende prosjekt med kunstgressbaner i Bærum. XPS er vesentlig for godt grunnarbeid og holdbarhet.

Fakta

Én rehabilitering og én nybygging av kunstgressbaner i Teie Idrettspark i Færder kommune.

 • Byggherre: Teie IF
 • Entreprenør: Kjeldaas AS
 • Leverandør av kunstgress: Scanturf AS
 • Isolasjon: 21 000 kvm XPS fra Glava
 • Innfyll: Knuste olivenstein og sand
 • Resirkulering: Råvarer fra gammel kunstgressbane ble et helstøpt tre cm støtdempende sjikt
 • Gjenbruk: Ca. 4500 m3 eksisterende masser fra utgraving, brukt som forskjønnelse på området
 • Resultat: Miljøvennlige kunstgressbaner uten gummigranulat på avveie
   

Lokalt samarbeid gir større miljøgevinst

Kun et par kilometer skiller drivhusene som rives og fabrikken der drivhusglasset får leve videre som førsteklasses byggisolasjon for norske bygg.

Teknisk isolering

Absolutt vanntette kanaler med Wraptec

Den tradisjonelle metallmantlingen av utendørs kanaler er ikke lenger nødvendig. Wraptec sørger for enkel, rask og sikker beskyttelse av isolasjonen.

REV Ocean i vannet ved verftet Brattvaag
Miljø og bærekraft

Forskningsfartøyet REV Ocean seiler lett

Når Rev Ocean kaster loss for forskningsseilas i 2021, så er det med lavest mulig vekt og lavt energiforbruk. Det unike skipet er bygd med lettvektsløsninger fra Glava®.