Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Erfaring viser at store mengder gummigranulat forsvinner fra kunstgressbaner i Norge.
– Det kommer fram som en av årsakene til økning av microplast i hav og terreng.
Kunstgressbanene i Teie idrettspark er et kjempespennende miljøprosjekt, som kan løse utfordringene med miljøproblemet gummigranulat på ville veier, sier Jo Pedersen, prosjektleder hos entreprenørselskapet Kjeldaas AS som utførte arbeidet med totalentreprisen for Teie fotball rett utenfor Tønsberg.
– Vi hadde for liten banekapasitet til våre mer enn 500 spillere, og bestemte derfor å gjøre om gressbanen vår til kunstgress og samtidig renovere én av de gamle gummigranulat-innfylte kunstgressbanene. Vi hadde, som alle andre, først tenkt å bruke gummigranulat som innfyll, men da Kjeldaas kom med sitt forslag, ble vi med på miljødugnaden for å eliminere de miljømessige skadene fra gummigranulat, forteller Roger Nilsen i Teie fotball.
– Når en kunstgressbane skal renoveres eller bygges, er det et grundig arbeid som må gjøres. Grunnarbeid, isolasjon og masser av riktig kvalitet og fraksjon er vesentlig for å oppnå et godt idrettsanlegg som beholder sine kvaliteter over tid, sier Jo Pedersen i entreprenørselskapet Kjeldaas AS.
I Teie idrettspark ble det gamle kunstgresset forsiktig demontert fra banen. Sammen med sanden og gummigranulatet ble dette sendt til resirkulering og blant annet gjenbrukt til å støpe en tre cm tykk pad/matte som et støtdempende sjikt som nå ligger under det nye kunstgresset.
– Med knust olivenstein og sand som innfyll, fikk vi en bane som både er miljøvennlig og god å spille på. Olivenstein, et naturprodukt, har høyere egenvekt enn gummigranulat, og «forsvinner» i liten grad bort fra spilleflaten – det som ev. forsvinner forurenser ikke. Vi i Kjeldaas ser på dette som en god og samfunnsnyttig løsning til glede for fotballspillere, publikum og ikke minst miljøet, sier Pedersen.
– Kunstgressbaner er et voksende og stabilt marked i Norge. Det bygges årlig mellom 20 og 30 nye baner, mens rundt 100 gamle baner, de fleste med gummigranulat som innfyll, rehabiliteres.
– Dette er et spennende marked for oss også. Å være med på et slikt positivt miljøprosjekt sammen med Kjeldaas og Teie fotball er vi stolte av. Våre XPS isolasjonsplater i kunstgressbaner gir større bruksverdi enten det er baner med helårs fotballspill eller kombinasjonsanlegg for fotball om sommeren og bandy-/skøytebane om vinteren, sier Jan-Tore Oseth i Glava.
Og at fotballspillerne i Teie er godt fornøy, hersker det ingen tvil om.
– Vi er veldig, veldig godt fornøyd. Vi har hatt dialog med alle lag, og de sier seg strålende fornøyd med de nye banene. Spillerne på G19-laget, som jeg er lagleder for, ønsker nå å benytte de nye banene fremfor den tredje av banene vi benytter – den har nemlig innfyll med gummigranulat.
Det samme gjelder seniorlagene på dame- og herresiden, de er veldig godt fornøyde og har alle treninger på det nye kunstgresset med knust olivenstein som innfyll, sier leder for fotballgruppen i Teie, Christian Kolstad.
Når en kunstgressbane skal renoveres eller bygges, er det et grundig arbeid som må gjøres. Jo Pedersen forteller at grunnarbeider, isolasjon og masser av riktig kvalitet og fraksjon er vesentlig for å oppnå et godt idrettsanlegg som beholder sine kvaliteter over tid.
Én rehabilitering og én nybygging av kunstgressbaner i Teie Idrettspark i Færder kommune.
Kun et par kilometer skiller drivhusene som rives og fabrikken der drivhusglasset får leve videre som førsteklasses byggisolasjon for norske bygg.
Den tradisjonelle metallmantlingen av utendørs kanaler er ikke lenger nødvendig. Wraptec sørger for enkel, rask og sikker beskyttelse av isolasjonen.
Når Rev Ocean kaster loss for forskningsseilas i 2021, så er det med lavest mulig vekt og lavt energiforbruk. Det unike skipet er bygd med lettvektsløsninger fra Glava®.