close-pop-up.svg

Dette bør du tenke på når fyrkjelen skal byttes ut

Bytte fyrkjelen og etterisolere rør
Det er ikke lenger lov å varme opp bygg med mineralolje og parafin. Hvis en gammel fyrkjele må byttes ut, er det god butikk for alle å etterisolere rør og varmeanlegg samtidig. 

Forbud for å minske skadelige utslipp

Fra 2020 innførte Regjeringen forbud mot å varme opp bygninger med fyringsolje og parafin. Forbudet gjelder både hovedoppvarming og tilleggsoppvarming. Målet er mindre utslipp av klimagasser. 

Alternativer til fossil olje er blant annet varmepumper, fjernvarme, biofyringsolje, flis- og pelletskjeler eller elektrisk oppvarming. Det er fortsatt mulig å fortsette å bruke gammel tank til mer miljøvennlig brensel, dersom et godkjent firma tømmer, rengjør og inspiserer tanken. 

Glava_Roerskaal_climpipe_kjeller.jpg
Dette fyrrommet er et typisk eksempel på hvorfor slike rom blir varme. Her er etterisoleringen med Glava Rørskål Climpipe i gang.

– Jo mindre energi som går til spille, desto bedre er det for lommeboka og miljøet, påpeker Roar Steen Holst, markedssjef for teknisk isolering i Glava AS. 

Mange næringsbygg har flere tusen meter med rør. Da dreier deg seg om mye energi og penger spart hvert år. 

Isolasjon som enkelt festes rund rørene

– Uansett hva slags nytt varmeanlegg du velger å installere, må de gamle rørene samtidig etterisoleres. Det er viktig å etterisiolere gamle varmeanlegg som er dårlig isolert, for å ta vare på varmen, sier Holst. 

GLAVA_Climpipe_teknisk_isolasjon.produktfoto.jpg
Med Glava Rørskål climpipe kan du enkelt klemme et lag isolasjon rundt rørene.

Rørisolasjonen Glava Rørskål Climpipe er for varme rør og består av glassull belagt med aluminiumsfolie. Den kan enkelt klemmes rundt rørene. Hver rørskål er 1,2 meter lang og har en langsgående overlapp utstyrt med selvklebende tape, for rask og enkel festing. Mellom rørskålene brukes Glava VVS-tape 50M for å tette skjøtene. 

Mange næringsbygg har flere tusen meter med rør.
Da dreier deg seg om mye energi og penger spart hvert år.

Henrik Stene i Glava

VVS-ingeniør

Spar penger på å etterisolere gamle rør

I større bygg er det mye energi og penger å spare på dette. Har du 100 meter rør med dimensjon 22 mm som frakter vann med 80 graders temperatur, sparer du 38.900 kWh i året. Setter man energiprisen til én krone per kWh som i mobilappen for rør- og kanalisolering, utgjør dette 38.900 kroner i året. 

Et tegn på dårlig isolerte rør, er når du må vente lenge på varmt vann høyt oppe i ett bygg om vinteren. 
 

Isolere_roer_Glava_app.png
Hva som kreves av rørisolasjon for å tilfredsstille kravene i TEK17, regner denne appen kjapt ut for deg.

Bruk appen til å beregne rør- og kanalisoleringen 

For å få en enkel oversikt er appen for rør- og kanalisolering kjekk å ha i lomma ute på jobb. Appens beregninger er basert på NS 12828, i tråd med TEK17. 

Den kan du laste ned her: VVS-appen i Google Play og VVS-appen i App store

Huskeregel for teknisk isolering

Er du i tvil om hva slags teknisk isolasjon som brukes til hva, kan kanskje denne frasen hjelpe deg: 

– Bruk gult på varmt (Glava Rørskål Climpipe) og svart på kaldt (Kaiflex), sier Stene. 

Glava Rørskål Climpipe finnes for tynne rør med dimensjon fra 15 mm og opp til 273mm. Selve isolasjonen har tykkelse fra 20 – 100 mm. 

Fyringsregler fra 2020 

  • Fra 2020 ble det forbudt å bruke mineralolje til oppvarming av bygninger i Norge. 

  • Norge har forpliktet seg til å redusere utslippene av klimagasser med 40 prosent fra perioden 1990 til 2030. 

  • I 2015 var Norges totale utslipp 53,9 millioner tonn CO2. Av dette utgjorde utslipp fra fyring med fossil olje og parafin 739.000 tonn CO2. 

  • Regjeringen er opptatt av at også bygge- og anleggsplassene blir mest mulig fossilfrie i framtiden. Kilde: Regjeringen 

Nærbilde av ventilasjonskanaler i tak.
Teknisk isolering

Riktig isolering av rør og kanaler

Med Glava-appen for rør- og kanalisolering kan du være trygg på at du får riktig produkt, tykkelse og lengde for kanalene du skal isolere.

Bilde av en håndverker som isolerer et kobberrør
Teknisk isolering

Hvorfor isolere kalde rør?

Skadeforebygging, helse, komfort og reduksjon av energiutgifter er viktige argumenter for å isolere kalde rør og VVS-installasjoner.

Teknisk isolering

Termisk isolering av kanaler

Med kanaler mener vi her sirkulære og rektangulære kanaler for ventilasjonsanlegg både i industriell anvendelse og i ordinære bygninger.