Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
For at mikroklimaet og holdbarheten i bygg skal være optimal, er man avhengig av et velfungerende ventilasjonssystem og ventilasjonskanaler.
Mange benytter galvanisert stål for å produsere slike luftkanaler. Pandemien og krigen i Europa har derimot påvirket både priser, produksjon og tilgang på råvarer, som har ført til at byggebransjen opplever utfordringer med stålmangel om dagen.
– Den tradisjonelle måten å flytte luft i en bygning på er gjennom en stålkanal. I Norge bruker vi i hovedsak sirkulære spirokanaler. Det finnes også firkantkanaler som brukes i forbindelse med aggregater og tilslutning til større enheter, forteller Roar Steen Holst, markedssjef for teknisk isolering i Glava AS.
Med stålmangel i store deler av Europa, er Climaver® en god løsning. Produktet har i tillegg flere fordeler, annet enn tilgjengelighet på det norske markedet.
Steen Holst forteller at Climaver® er både fleksibelt og enkelt å montere, og bidrar til mer brukervennlige og bærekraftige bygg. Systemet består av ferdig isolerte, ubrennbare kanaler, som kommer flatpakket til byggeprosjektet.
– Det er fort gjort å lage kanalene. Det er også enkelt å koble opp Climaver mot eksisterende stålkanaler. Det passer til både nybygg og ROT-markedet (rehabiliterings-, ombyggings- og tilbyggsmarkedet). Utførende bruker bare kniver for å montere kanalene, det brukes ikke støyende verktøy, sier Steen Holst.
– Systemet er fleksibelt, slik at du kan tilpasse det til bygget, gå rundt søyler og under kabelbroer. Komponentene kan settes sammen og tilpasses ved montering. Ikke minst kan det bidra til store besparelser i energikostnader i bygget, forteller Holst.
Overflaten på yttersiden av Climaver-kanalene har en forsterket aluminiumsfolie, som virker som en dampsperre, og sørger for at kanalen er lufttett. Med den beste lufttetthetsklassen (D), sikrer man at det ikke siver ut luft.
Samtidig har ventilasjonssystemet gode akustikkegenskaper, og bidrar til å dempe lyden fra normalt støyende kanaler.
– Lydreduksjonen er helt formidabel, og du hører ikke susing fra anlegget. Vi har kjørt tester på dette, og brukerne merker ikke at anlegget er på, forklarer Steen Holst.
Her kan du lese mer om produktet.
ABS Teknikk i Trondheim var den første bedriften som testet systemet i Norge. Tilbakemeldingen var at det ga en betydelig tidsbesparelse og at monteringen opplevdes enkel.
– Vi brukte to mann og én lift i stedet for fire mann ute på byggeplass, forteller Mathias Andersen, daglig leder i ABS Teknikk AS.
– Normalt bruker vi tre timer på verksted for å bygge og isolere en ventilasjonskanal i stål på 1,25 x 1,25 meter. Med kanalsystemet Climaver® brukte jeg ni minutter ute på byggeplassen, sier Andersen.
Da produktet er nytt på det norske markedet, påpeker Roar Steen Holst at entreprenørene blir kurset for å montere kanalene. Dette sikrer at resultatet blir så godt som mulig.
80 prosent av produktet er laget av resirkulert materiale. I motsetning til isolerte ventilasjonskanaler i stål, er produktet flatpakket og veier under halvparten av vekten. Dette gjør dem både rimeligere og mer effektive å transportere fra sted til sted.
Climaver® er altså en totalpakke som dekker behovene for et moderne ventilasjonsanlegg, og som også har miljødeklarasjon (EPD og LCA) og Teknisk Godkjenning fra Sintef Byggforsk.
– Det handler om å transportere luft med riktig temperatur, uten lekkasjer, fra aggregatet til der det skal brukes, det handler om minst mulig støy og produktet skal installeres fort. Når det i tillegg er et bærekraftig system som også er ubrennbart, kan det anvendes i de aller fleste bygg, oppsummerer Roar Steen Holst.
Har du spørsmål om Climaver® eller ønsker rådgivning til ditt byggeprosjekt? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.
Går det an å få akustiske bafler med integrert lys på nye Romsås kulturhus? Spørsmålet kom fra Snøhettas arkitekt, og Glava tok utfordringen. Nå er lysene tent i de hengende himlingene i Romsås kulturhus.
Hvordan sikrer man en effektiv takrehabilitering på en av Norges mest kjente fotballstadioner? For Alltak AS var valget enkelt: en totalleverandør som kan tilby teknisk rådgivning, skreddersydde tegninger og produkter tilpasset spesifikke behov. Glava ble det naturlige valget.
Oppbygging av takfall på flate tak.