close-pop-up.svg

Legg ventilasjonskanaler på minutter med denne smarte løsningen

Med den fleksible og preisolerte ventilasjonskanalen Climaver® gjør du jobben både raskere og mer miljøvennlig - helt uten stål.

For at mikroklimaet og holdbarheten i bygg skal være optimal, er man avhengig av et velfungerende ventilasjonssystem og ventilasjonskanaler.

Mange benytter galvanisert stål for å produsere slike luftkanaler. Pandemien og krigen i Europa har derimot påvirket både priser, produksjon og tilgang på råvarer, som har ført til at byggebransjen opplever utfordringer med stålmangel om dagen.

– Den tradisjonelle måten å flytte luft i en bygning på er gjennom en stålkanal. I Norge bruker vi i hovedsak sirkulære spirokanaler. Det finnes også firkantkanaler som brukes i forbindelse med aggregater og tilslutning til større enheter, forteller Roar Steen Holst, markedssjef for teknisk isolering i Glava AS.  

Med stålmangel i store deler av Europa, er Climaver® en god løsning. Produktet har i tillegg flere fordeler, annet enn tilgjengelighet på det norske markedet.

Climaver_ventilasjonskanal.jpg
Ferdig ventilasjonskanal med Climaver®

Fleksibelt system

Steen Holst forteller at Climaver® er både fleksibelt og enkelt å montere, og bidrar til mer brukervennlige og bærekraftige bygg. Systemet består av ferdig isolerte, ubrennbare kanaler, som kommer flatpakket til byggeprosjektet.

– Det er fort gjort å lage kanalene. Det er også enkelt å koble opp Climaver mot eksisterende stålkanaler. Det passer til både nybygg og ROT-markedet (rehabiliterings-, ombyggings- og tilbyggsmarkedet). Utførende bruker bare kniver for å montere kanalene, det brukes ikke støyende verktøy, sier Steen Holst.

–  Systemet er fleksibelt, slik at du kan tilpasse det til bygget, gå rundt søyler og under kabelbroer. Komponentene kan settes sammen og tilpasses ved montering. Ikke minst kan det bidra til store besparelser i energikostnader i bygget, forteller Holst.

Lufttette kanaler uten støy

Overflaten på yttersiden av Climaver-kanalene har en forsterket aluminiumsfolie, som virker som en dampsperre, og sørger for at kanalen er lufttett. Med den beste lufttetthetsklassen (D), sikrer man at det ikke siver ut luft.

Samtidig har ventilasjonssystemet gode akustikkegenskaper, og bidrar til å dempe lyden fra normalt støyende kanaler.

– Lydreduksjonen er helt formidabel, og du hører ikke susing fra anlegget. Vi har kjørt tester på dette, og brukerne merker ikke at anlegget er på, forklarer Steen Holst.

Her kan du lese mer om produktet.

Climaver_Trondheim-3.jpg
Climaver® kommer i flatpakkede forpakninger, for enklere transport og håndtering.

Nytt produkt i Norge

ABS Teknikk i Trondheim var den første bedriften som testet systemet i Norge. Tilbakemeldingen var at det ga en betydelig tidsbesparelse og at monteringen opplevdes enkel.

– Vi brukte to mann og én lift i stedet for fire mann ute på byggeplass, forteller Mathias Andersen, daglig leder i ABS Teknikk AS.

– Normalt bruker vi tre timer på verksted for å bygge og isolere en ventilasjonskanal i stål på 1,25 x 1,25 meter. Med kanalsystemet Climaver® brukte jeg ni minutter ute på byggeplassen, sier Andersen.

Da produktet er nytt på det norske markedet, påpeker Roar Steen Holst at entreprenørene blir kurset for å montere kanalene. Dette sikrer at resultatet blir så godt som mulig.

Les mer om ABS Teknikk sin erfaring her.

Miljødeklarasjon bidrar til mer bærekraftige bygg

80 prosent av produktet er laget av resirkulert materiale. I motsetning til isolerte ventilasjonskanaler i stål, er produktet flatpakket og veier under halvparten av vekten. Dette gjør dem både rimeligere og mer effektive å transportere fra sted til sted.

Climaver® er altså en totalpakke som dekker behovene for et moderne ventilasjonsanlegg, og som også har miljødeklarasjon (EPD og LCA) og Teknisk Godkjenning fra Sintef Byggforsk.

– Det handler om å transportere luft med riktig temperatur, uten lekkasjer, fra aggregatet til der det skal brukes, det handler om minst mulig støy og produktet skal installeres fort. Når det i tillegg er et bærekraftig system som også er ubrennbart, kan det anvendes i de aller fleste bygg, oppsummerer Roar Steen Holst.

Mann_monterer_Climaver_ventilasjonsanlegg.jpg
Climaver® veier under halvparten av isolerte ventilasjonskanaler i stål, som gjør monteringen enklere.

Fordeler med Climaver®

  • Preisolert ventilasjonskanal
  • Gode akustiske egenskaper som reduserer støy
  • Kommer flatpakket og veier lite
  • Raskt og enkelt å montere
  • Fleksibelt system som kan tilpasses de fleste bygg
  • Laget med 80 prosent resirkulert materiale

Har du spørsmål om Climaver® eller ønsker rådgivning til ditt byggeprosjekt? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.

Denne artikkelen er originalt skrevet av TUM Studio.

– Trenger tiltak som motiverer boligeiere til å ta energieffektive valg

Onsdag 12. juni arrangerte Glava, Fellesforbundet og NHO Byggenæringen frokostmøte om energieffektivisering. Budskapet var klart: Næringen vil ha mer trøkk.

Glava setter nye standarder med SoundCircularity

Oslo Atrium er midt i en omfattende ombygging. Nå er også bygget i Bjørvika med på et nytt pilotprosjekt. Glava og Moelven Modus samarbeider om å iverksette en ny innovativ gjenvinningstjenste: SoundCircularity.

Kult å være først i Norge med Glava Driv

– Jeg ville bygge et fremtidsrettet og energieffektivt hus, derfor valgte jeg massivtre og Glava Driv. Isolasjonssystemet var veldig kjapt å montere og lett å håndtere, sier byggmester Øystein Brastad Larsen.