Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Det kan også være trinnlyd fra overetasjen, eller lyd mellom ulike rom i huset som skaper støy.
– Lyd og støy er et av områdene vi får aller mest spørsmål om, så dette er i aller høyeste grad en aktuell problemstilling. Vi ser blant annet at mange som flytter fra eneboliger til leiligheter opplever en del utfordringer, ettersom de plutselig hører lyder de aldri hørte i det gamle huset sitt, sier produktsjef for bygg i Glava, Henrik Norland.
Som du sikkert vet allerede, finnes det ulike måter å dempe lyd på, både mellom rom og etasjer. For å redusere problemene med trinnlyd kan det monteres trinnydsplater, og for å dempe luftlyd kan det monteres en lydbøylehimling. For å redusere lydgjennomgang mellom forskjellige rom kan det lages en dedikert lydvegg, eller sørge for at skilleveggen blir isolert, dersom den ikke er det fra før.
Visste du at en isolert 2x4-vegg med gips på begge sider, kan dempe opp til 10 desibel mer lyd enn en tilsvarende vegg som ikke er isolert?
Selv om det finnes gode produkter og løsninger, er det ikke der du bør starte når du skal hjelpe kundene med å løse lydproblematikk. Lyd er nemlig et forholdsvis komplisert tema, og her må du bruke kompetansen din til å gjøre en helhetlig vurdering av boligen, før du anbefaler tiltak. Det er nemlig ikke alltid så enkelt som det kan virke som. La oss illustrere med et par eksempler:
Det er også viktig å vite at lydisolering ikke bare handler om isolasjon, trinnlydplater og lydbøyler. Ting som vinduer, inner- og ytterdører spiller også en stor rolle for å oppnå god helhet i lydisoleringen. Det er for eksempel ikke spesielt smart å montere de rimeligste dørene i en lydisolert vegg. De er nemlig ikke gode på å dempe lyd, og dermed forsvinner mye av effekten ved veggen for øvrig. Et klassisk tilfelle gjelder dessuten døren til badet, der det som regel anbefales luftespalte ved terskelen for å sikre luftgjennomstrømning.
Les mer om lydisolering av innvendige skillevegger
Det kan med andre ord være svært mye å hente på å gjøre dette på en annen måte. Med riktig planlegging og prosjektering, er det for eksempel mulig å plassere et inntak over døra og dermed slippe unna luftespalten i terskelen. Dette er spesielt relevant å tenke på for deg som driver med nybygg eller større rehabiliteringsprosjekter.
Generelt er det viktig å huske på at god lydisolering handler om å forhindre luftlekkasjer. Bygger du en vegg som skal bidra til bedre lydisolering, er det derfor viktig at du tetter åpninger mot andre vegger, gulv og tak med egnet fugemasse. Med det mener vi at du skal bruke en høyelastisk fugemasse, helst en type med elastisitet på over 20 prosent. Vanlig bygningsakryl duger ikke til denne typen tetting.
Når vi snakker om lyd, er det fort gjort å tenke på lyd mellom rom og etasjer, men det er også viktig å tenke gjennom akustikkforholdene i enkeltrom. I mange år har det blitt bygget innervegger med gips og andre harde materialer, samt at færre og færre har gardiner eller gulvtepper. I sum betyr det at mange opplever mye romklang og dårlig akustikk i boligene sine.
Les mer om lyd og akustikk
Må etterisolering være en stor investering? Ikke nødvendigvis! Med enkle tiltak, som å isolere loftet, kan du raskt redusere varmetap, senke strømregningen og øke komforten i hjemmet ditt - uten å måtte sett i gang et stort prosjekt.
Bygg din egen badstue med enkle hjelpemidler.
Nå kan gjestene i restauranten snakke normalt sammen, og lydforholdene i alle etasjene er optimale og behagelige hos Alex Sushi.