close-pop-up.svg

Etterisolere tak: Spar 120.000 kWh i året

Har du et industribygg på et par tusen kvadratmeter? I så fall kan du spare mye energi og penger på å etterisolere taket.  

Har du ansvaret for et slik bygg? I så fall kan du mest sannsynlig kutte energibruken så det virkelig merkes på driftsregnskapet.  
 
Du ser det kanskje for deg: Et typisk mindre industribygg, bygd i stål for 30-40 år siden, med kompakt («flatt») tak på 2000 kvadratmeter. Det finnes tusenvis av slike bygninger rundt om i kongeriket, gjerne brukt som verksted, til industriproduksjon eller lager.

Besparelse: 124. 812 kWh 

Se videre for deg at det tenkte industribygget ligger på Lillehammer. Bygget har takplater av stål, isolert med 50 mm EPS. Ved å etterisolere utvendig med 200 mm Glava Robust Lamell og 30 mm Paroc Robster, får du et tak som tilfredsstiller dagens tekniske forskrift. Det er en oppgradering som også vil merke tydelig på energiregningen. 
 
Årlig besparelse: 124. 812 kWh

Lønnsom investering 

Regnestykket over er en teoretisk beregning, men det er i høyeste grad representativt. Det er naturligvis store variasjoner mellom byggene, ikke minst hva de brukes til, isolasjonstykkelse og hva slags ventilasjonssystem de har, men de aller fleste har et stort potensial for å kutte energibruken.  
 
Legg til at selve oppgraderingen med å etterisolere taket utvendig ikke er veldig komplisert eller tidkrevende, og heller ikke påvirker driften i særlig grad, så er dette et tiltak som kan være svært aktuelt for mange.  
 

Se hvor mye du kan spare i ditt bygg

  • Eksempel-bygg 1:

Dagens tak: Takplater av stål isolert med 50 mm EPS
Dagens U-verdi 0,65
Tiltak: Taket etterisoleres med 200 mm Glava Robust Lamell + 30 mm Paroc Robster 60
Ny u-verdi: 0,13 W/m2K
Energibesparelse: 124.812 kWh per år
 

  • Eksempel-bygg 2:

Dagens tak: Takplater av stål, isolert med 100 mm EPS
Dagens U-verdi: 0,35 W/m2K
Tiltak: Taket etterisoleres med 150 mm Glava Robust Lamell + 30 mm Paroc Robster 60
Ny U-verdi: 01,13 W/m2K
Energibesparelse: 52.805 kWh per år
 

  • Eksempel-bygg 3:

Dagens tak: Takplater av stål, isolert med 150 mm EPS.
Dagens U-verdi: 0,24 W/m2K 
Tiltak: Taket etterisoleres med 140 mm Glava Robust Lamell + 30 mm Paroc Robster 60
Ny U-verdi: 0,12 W/m2K
Energibesparelse: 28.802 kWh per år


 

 

Energi

Lønnsomme tiltak for energisparing i næringsbygg

Gjennom lønnsomme energisparetiltak med lang levetid, kan norske næringsbygg kutte mer enn 10 prosent av hele Norges kraftforbruk.

Spar energi på taket

Varmen stiger opp. I mange eldre næringsbygg, industrilokaler og leilighetsbygg forsvinner energien gjennom taket. Det kan koste dyrt. Her forklarer vi hvilke energitiltak du bør gjøre på taket.

Tak

Fabrikken sparer 200.000 kWh årlig på taket

En skal ikke kimse av kronene et energitiltak som etterisolering av tak kan spare på sikt. Enova-støtte kombinert med skyhøye strømpriser gjorde investeringen enda bedre.