close-pop-up.svg

Rustet opp 52 boliger: Økte komforten og kuttet energikostnadene

Olderhagen borettslag med fire menn foran. Foto: Veronika Stuksrud.
De 52 leilighetene i Olderhagen borettslags gjennomgår en total rehabilitering med etterisolering av yttervegger og tak, nye vinduer og ny kledning. Fra venstre: Sjur Kirkevik, styreleder i borettslaget, Tormod Espelid, daglig leder i Byggmester Tormod Espelid AS, Georg Schaefer, prosjektrådgiver for Glava Isolasjon og Marius Toft, prosjektleder for Vestbo Boligbyggelag. Foto: Veronika Stuksrud.
Olderhaugen borettslag i Bergen gjennomgår nå en total rehabilitering. Etterisolering av vegger og tak, nye trelags vinduer og skifte av kledning gir beboerne økt komfort og lavere kostnader til oppvarming.

Det er Byggmester Tormod Espelid AS som gjør rehabiliteringsjobben for borettslaget ute på Nesttun i Bergen kommune.

Etterisolering

– Vi gjør en total rehabilitering med etterisolering, utskifting av vinduer og ny kledning. Borettslaget består av 52 leiligheter og ble bygget i 1989, så nå var det på tide å ta en skikkelig oppgradering. Til etterisolering av veggene bruker vi Glava Veggplate 31 som er 68 mm tykke. I de flate takene er det brukt 250 mm blåseisolasjon fra Glava, mens skråtakene er etterisolert med Glava-plater, forteller Tormod Espelid.

Bytter ut gamle vinduer. Foto: Veronika Stuksrud.
Tømrer Andreas Svendsen Espelid jobber med å skifte ut de gamle vinduene fra 1989 med nye med trelags glass som isolerer betydelig bedre. Foto: Veronika Stuksrud.

Systemet er raskt og enkelt å jobbe med og ga absolutt mersmak. En fin løsning både for oss som gjør jobben og for beboerne som får en mye bedre isolert bolig.

Tormod Espelid

Daglig leder, Byggmester Tormod Espelid AS

Trivelig sted å bo

– Det er veldig trivelig å bo her. Men det var et klart behov for rehabilitering – vinduene var ikke gode på slutten, så nå tar vi rubbel og bit. Prosessen har vært ryddig og grei, vi har et veldig godt samarbeid med de de som gjør arbeidet. Alt er skikkelig gjort, så det er fryd å følge med på arbeidet, og vi gleder oss selvfølgelig til det hele er ferdig før sommeren, sier Sjur Kirkevik som er styreleder i Olderhaugen borettslag.

Godt samarbeid

At det er et godt forhold mellom beboerne og gjengen til Byggmester Tormod Espelid AS kan byggmesteren selv bekrefte.

– Et godt eksempel på det er en gang i høst da vi hadde et uhell med litt vann inn i en leilighet. Vi løste problemet raskt og greit, og etterpå ble vi invitert inn på nystekte skillingsboller, forteller en smilende Tormod Espelid.

Tømrerlærling etterisolerer ytterveggen med Glava Veggplate 31. Foto: Veronika Stuksrud.
Tømrerlærling Petter Kronstad etterisolerer ytterveggen med Glava Veggplate 31. Foto: Veronika Stuksrud.

Utenpåliggende etterisolering

Olderhaugen borettslag er et tilknyttet borettslag i Vestbo Boligbyggelag som har over 27 000 medlemmer og forvalter rundt 16 500 boliger fordelt på mer enn 450 boligselskaper.

Gruppeleder for teknisk rådgivingsgruppe i Vestbo, Per-Steinar Nilsen forteller at utenpåliggende etterisolering absolutt var å foretrekke ved rehabiliteringen i Olderhaugen borettslag.

– Vi i Vestbo er faglig rådgivere og veileder styrene i borettslagene i byggetekniske beslutninger. På Olderhaugen begynte det med et ønske om å skifte vinduer, men sammen kom vi ganske raskt frem til at det var hensiktsmessig også å etterisolere både tak og vegger og å skifte kledning.

Til etterisolering var Glava Veggplate 31 det beste alternativet med tanke på at vi da fikk eliminert alle kuldebroer i konstruksjonen, et utrolig bra produkt som er enkelt å montere, sier Per-Steinar Nilsen.

På Olderhaugen begynte det med et ønske om å skifte vinduer, men sammen kom vi ganske raskt frem til at det var hensiktsmessig også å etterisolere både tak og vegger og skifte kledning.

Per-Steinar Nilsen

Gruppeleder for teknisk rådgivergruppe i Vestbo

Ga mersmak

Glava Veggplate 31 er en kompakt, spesialbehandlet glassullplate tilpasset montering på utsiden av yttervegg. Den er formfast og lett å kappe.

– Jobben her på Olderhaugen er første gang vi etterisolerer med Glava Veggplate 31. Systemet er raskt og enkelt å jobbe med og ga absolutt mersmak. En fin løsning både for oss som gjør jobben og for beboerne som får en mye bedre isolert bolig, sier Espelid.

Tømrerlæring Stian Veland Liland skjærer Glava-plate. Foto: Veronika Stuksrud.
Glava Veggplate 31 er formfast og lett å kappe for tømrerlæring Stian Veland Liland. Foto: Veronika Stuksrud.

Minimaliserer veggtykkelsen

Isolering med Glava Veggplate 31 minimaliserer veggtykkelsen og forbedrer U-verdien, sammenliknet med en tradisjonell påforing.

Produktet finnes i tre ulike tykkelser: 48, 68 og 98 mm og er laget for å isolere utenpå bindingsverks- eller massivtrekonstruksjoner. Glava Veggplate 31 festes med Glava Veggplatebrakett med c/c 60 mm.

Fakta

  • Olderhaugen borettslag i Bergen
  • Bygget i 1989
  • Rehabilitering planlagt ferdig i juni 2021
  • Totalt 52 leiligheter – lavblokk (25 leiligheter) og to rekkehus (18 og 9 leiligheter)
  • Etterisolert med Glava Veggplate 31 (68 mm) og 250 mm blåseisolasjon i flate tak
  • Nye trelags vinduer
  • Ny utvendig kledning
Bilde av isolasjonsplater i yttervegg og daglig leder i Prosjektmester AS, Tom Ljosåk.
Etterisolering

Enkel og effektiv etterisolering av borettslag

Prosjektmester AS har renovert to borettslag i Oslo-området. Etterisoleringen av ytterveggene er gjennomført i samarbeid med Glava.

Beste løsning med cellegummi for rømningsvei

Kaiflex KKplus s1 slange er vårt beste valg av cellegummi for isolering av rør og kanaler der det er krav til lav røykutvikling.

– Trenger tiltak som motiverer boligeiere til å ta energieffektive valg

Onsdag 12. juni arrangerte Glava, Fellesforbundet og NHO Byggenæringen frokostmøte om energieffektivisering. Budskapet var klart: Næringen vil ha mer trøkk.