close-pop-up.svg

Etterisolerte drømmehuset fra 1870

Da familien Knudsen-Weum kjøpte et uisolert hus fra 1870, var beliggenheten det viktigste. Det kalde huset trengte full etterisolering før familien kunne nyte livet på innsiden.

Å isolere hele eller deler av huset, er for mange et stort og viktig valg. Vi vet det er mange som tenker på å isolere hjemmet sitt, men som er usikre på hva det faktisk innebærer. 

På innsiden hos familien Knudsen-Weum 

For familien i Sandefjord startet det med at Lene Marie, mannen Håkon og de to små jentene deres ville finne seg et nytt sted å bo. Med små barn, ønsket de å flytte til et sted som var nær sjøen og mer landlig.  

– Vi hadde veldig lyst til å bygge et nytt hus, men etter at vi fant dette sjarmerende gamle huset, ble det naturlig for oss å pusse det opp, sier Lene Marie. Behovet for oppgradering av yttervegger og etterisolering var prekært.

GLAVA-etterisolering_rive-hus.JPG
Å skifte kledning og etterisolere yttervegg ble en stor del av oppgraderingen.

Det gamle huset var hverken isolert eller særlig oppgradert de siste årene.  
– Den første vinteren var det så kaldt at jeg ikke kunne skifte på datteren min på badet. Det var helt håpløst!

Den første vinteren var det så kaldt at jeg ikke kunne skifte på datteren min på badet. Det var helt håpløst! 

Lene Marie Knudsen-Weum

Boligeier

Startet med bare vegger

Sommeren etter satte de i gang med å etterisolere hele boligen. Lene Marie er interiørarkitekt, og mannen er eiendomsmegler, så for dem ble det naturlig å planlegge oppussingen selv.  

GLAVA_tommervegg-etterisolere.JPG
Det var ingen isolasjon i veggene i tømmerhuset fra 1870. Her ble det isolering fra ytterst til innerst.

– Det ble en omfattende jobb, som krevde mye planlegging. Når du pusser opp et så gammelt hjem, dukker det selvfølgelig opp en del uforutsette ting, men det må du nesten regne med. Med håndverkere på laget, gikk oppussingen alt i alt veldig bra, sier Lene Marie.  

Et varmt hjem 

For familien Knudsen-Weum var det viktig å skape et varmt og godt hjem der hele familien kan trives. De er en familie som liker å ha venner og kjente på besøk, og at hjemmet er åpent for alle. Spesielt viktig er det at barna har det fint, og at det blir rom for dem å leke i.  

Etterisolering_GLAVA-inne_jenter_.jpg
Nye vinduer og isolerte vegger har gjort sitt til trivsel på innsiden i det gamle huset.

Stor forskjell med Glava® i veggen 

Før de pusset opp, var oljefyring og tre lag med kledning den eneste beskyttelsen familien hadde. Etter å ha vært i kontakt med Enova om boring av hull til grunnvarme, endte de i stedet opp med å etterisolere hele boligen, sette inn ny peis og legge varmekabler i gulvet. Med 10 cm isolasjon på utsiden og 5 cm på innsiden, er de godt beskyttet mot kulden de opplevde det første året.  

– Vi merker en stor forskjell etter å ha isolert med Glava. På vinterstid er det godt og varmt inne, og på sommerstid er det ganske svalt i hele første etasje.

Vi merker en stor forskjell etter å ha isolert med Glava. På vinterstid er det godt og varmt inne, og på sommerstid er det ganske svalt i hele første etasje. 

Lene Marie Knudsen-Weum

Boligeier

Huset til familien Knudsen-Weum_Lahelle_Sandefjord.jpg
Ved å etterisolere med Glava Isolasjon, har de i tillegg fått et varmt og komfortabelt hjem i flotte omgivelser.

Sparer strøm 

For familien Knudsen-Weum var lave strømkostnader vesentlig for å etterisolere.  

– Å etterisolere huset har fungert veldig bra for oss. Noen venner av oss har for eksempel flyttet inn i et helt nytt hus, og vi har faktisk lavere strømregninger enn de har. Å ta den kostnaden det koster å etterisolere er ganske stor der og da, men det er absolutt noe du sparer på sikt, sier Lene Marie.  

Mitt beste tips til de som ønsker å pusse opp, er å gjøre det ordentlig og gå grundig til verks.

Lene Marie Knudsen-Weum

Boligeier

Tips til oppussing 

Etter å ha pusset opp selv, har Lene Marie noen gode råd før du setter i gang.  

– Mitt beste tips til de som ønsker å pusse opp, er å gjøre det ordentlig og gå grundig til verks. Det er så kjedelig å ta ting i etterkant, og det blir som regel mye mer kostbart enn hvis du tar det i riktig rekkefølge.  

GLAVA-etterisolering-varm-bolig-med-barn.jpg
Høy innekomfort og lave strømregninger øker boligverdien, men betyr også mye i hverdagen.

Tenk smart før du pusser opp. Du kan få et solid tilskudd til byggeprosjektet ditt fra Enova, forutsatt at du gjør oppgraderingen på riktig måte og i riktig rekkefølge. 

  • Det starter med en gjennomgang av boligen sammen med en energirådgiver, som hjelper til med å sette opp en helhetlig tiltaksplan. 
  • Det gir blant annet en pekepinn på hvor stor energilekkasjen er i huset, hvordan du kan etterisolere og tette lekkasjer med enkle tiltak, og hvilke oppvarmingskilder som anbefales for din bolig.  
  • En helhetlig plan er en hjelp for å sette tiltakene i en sammenheng, slik at du kan kombinere tiltak som det er smart å gjøre samtidig, for å få mest mulig igjen for pengene. 
  • Les mer om Enova-tilskuddet og finn søknadsskjema på Enovas nettsider

Slik gjør du en smart investering som reduserer strømregningen og øker boligverdien: 

  • Start med å redusere varmetapet i boligen. Etterisolering og tetting av lufttlekkasjer fører til en lunere bolig med jevnere temperatur. Det er viktig å opprettholde ventileringen av boligen, da helst med varmegjenvinning. 
  • Reduser strømforbruket med energieffektive hvitevarer og belysning, som betyr mindre energibehov. 
  • Utnytt solenergien aktivt ved å velge vinduer som slipper inn dagslys og som beholder varmen i boligen. 
  • Vis og kontroller energiforbruket med automatiske strømsparingssystemer. 
  • Velg varmekilder som er basert på fornybar energi. 

Norges mest solgte 

Glava Proff 34 er Norges mest solgte standard isolasjon. Glava Proff 34 er utviklet for å isolere best, med ni prosent bedre isolasjonseffekt enn annen standard byggisolasjon. Isolering med lavere lambda-verdi, som med Proff 34, gjør at bygget blir merkbart mer energieffektivt – eller at du kan bygge slankere vegger.  

– Trenger tiltak som motiverer boligeiere til å ta energieffektive valg

Onsdag 12. juni arrangerte Glava, Fellesforbundet og NHO Byggenæringen frokostmøte om energieffektivisering. Budskapet var klart: Næringen vil ha mer trøkk.

Byggisolasjon

Isolerer hyttevegger i vinterland

Årlig bygges det mellom 4.000 og 4.500 nye hytter i Norge. Veldig mange av disse har Glava Proff 34 i veggene.

Kult å være først i Norge med Glava Driv

– Jeg ville bygge et fremtidsrettet og energieffektivt hus, derfor valgte jeg massivtre og Glava Driv. Isolasjonssystemet var veldig kjapt å montere og lett å håndtere, sier byggmester Øystein Brastad Larsen.