GLAVA® Rørskål climpipe for isolasjon av varme rør finnes i flere tykkelser og er enkel og feste rundt rørene. Foto: Jens Haugen AKTUELT

me rør finnes i flere tykkelser og er enkel og feste rundt rørene. Foto: Jens Haugen

Dette bør du tenke på når fyrkjelene byttes ut

Snart er det ulovlig å varme opp bygg med mineralolje og parafin. Hvis gammel fyrkjele må byttes ut, er det god butikk for alle å etterisolere varmeanlegget samtidig.

Forbud for å minske skadelige utslipp

Fra 2020 innfører Regjeringen forbud mot å varme opp bygninger med fyringsolje og parafin. Forbudet gjelder både hovedoppvarming og tilleggsoppvarming. Målet er mindre utslipp av klimagasser.

– De som i dag bruker fossil olje til oppvarming må finne en annen løsning før 2020, sa daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding fra Regjeringen i sommer.

Alternativer til fossil olje er blant annet varmepumper, fjernvarme, biofyringsolje, flis- og pelletskjeler eller elektrisk oppvarming. Det er også mulig å fortsette å bruke gammel tank til mer miljøvennlig brensel, dersom et godkjent firma tømmer, rengjør og inspiserer tanken. 

– Jo mindre energi man taper, dess bedre er det for lommeboka og miljøet, påpeker Roar Steen Holst, markedssjef for teknisk isolering i GLAVA®.

Mange næringsbygg har flere tusen meter med rør. Da dreier deg seg om mye energi og penger spart hvert år.

Dette fyrrommet er et typisk eksempel på hvorfor slike rom blir varme. Her er etterisoleringen med GLAVA Rørskål climpipe i gang, men fortsatt er det mange rør som lekker varme og trenger isolasjon.  - Det er viktig at varmen som fraktes i rørene kommer fram til radiatoren, og ikke lekker ut underveis, sier VVS-ingeniør Henrik Stene i GLAVA®.

Dette fyrrommet er et typisk eksempel på hvorfor slike rom blir varme. Her er etterisoleringen med GLAVA Rørskål climpipe i gang, men fortsatt er det mange rør som lekker varme og trenger isolasjon. - Det er viktig at varmen som fraktes i rørene kommer fram til radiatoren, og ikke lekker ut underveis, sier VVS-ingeniør Henrik Stene i GLAVA®.

Isolasjon som enkelt festes rundt rørene

– Uansett hva slags nytt varmeanlegg man velger å installere, bør de gamle rørene samtidig etterisoleres. Å ta vare på varmen ved å etterisolere gamle varmeanlegg med dårlig isolasjon er viktig, sier Holst.

Med GLAVA® Rørskål climpipe kan du enkelt klemme et lag isolasjon rundt rørene. Isolasjonen er for varme rør og består av glassull belagt med aluminiumsfolie. Hver rørskål er 1,2 meter lang og har en langsgående overlapp utstyrt med selvklebende tape, for rask og enkel festing. Mellom rørskålene brukes GLAVA® VVS-tape 50M for å tette skjøtene. 

Spar penger på å etterisolere gamle rør

I større bygg er det mye energi og penger å spare på dette. Har du 100 meter rør med dimensjon 22 mm som frakter vann med 80 graders temperatur, sparer du 38.900 kWh i året. Setter man energiprisen til én krone per kWh som i mobilappen for rør- og kanalisolering, utgjør dette 38.900 kroner i året.

– Mange næringsbygg har flere tusen meter med rør. Da dreier deg seg om mye energi og penger spart hvert år, sier VVS-ingeniør Henrik Stene i GLAVA®.

Et tegn på dårlig isolerte rør, er når du må vente lenge på varmt vann høyt oppe i ett bygg om vinteren.

Hva som kreves av rørisolasjon for å tilfredsstille kravene i TEK17, regner denne appen kjapt ut for deg.

Hva som kreves av rørisolasjon for å tilfredsstille kravene i TEK17, regner denne appen kjapt ut for deg.

La appen beregne rør- og kanalisoleringen for deg

For å få en enkel oversikt er appen for rør- og kanalisolering kjekk å ha i lomma ute på jobb. Appens beregninger er basert på NS 12828, i tråd med TEK17.
Den kan du laste ned her: VVS-appen i Google Play og VVS-appen i App store.

Huskeregel for teknisk isolering

Er du i tvil om hva slags teknisk isolasjon som brukes til hva, kan kanskje denne frasen hjelpe deg:

– Bruk gult på varmt (GLAVA® Rørskål climpipe) og svart på kaldt (GLAVAFLEX), sier Stene.

GLAVA® Rørskål climpipe finnes for tynne rør med dimensjon fra 15 mm og opp til 273mm. Selve isolasjonen har tykkelse fra 20 – 100 mm.

Nye fyringsregler

  • Fra 2020 blir det forbudt å bruke mineralolje til oppvarming av bygninger.
  • Norge har forpliktet seg til å redusere utslippene av klimagasser med 40 prosent fra perioden 1990 til 2030.
  • I 2015 var Norges totale utslipp 53,9 millioner tonn CO2. Av dette utgjorde utslipp fra fyring med fossil olje og parafin 739.000 tonn CO2.
  • Regjeringen er opptatt av at også bygge- og anleggsplassene blir mest mulig fossilfrie i framtiden.

    Kilde: Regjeringen