close-pop-up.svg

Branningeniør argumenterer hardt for gips i rømningsvei

Sterkt skeptisk til å bruke brannmaling på massivtre i rømningsveier og korridorer, framfor gips.

Hvert år omkommer det mennesker i bygningsbranner i Norge. De siste tre årene har årlig mellom 26 og 41 personer omkommet i bygningsbranner her til lands. Hele 58 prosent av brannene startet på kjøkkenet, viser tall fra DSB. Og de fleste boligbrannene skjer i de kalde månedene. I tillegg til tidlig brannvarsling er det å bygge mest mulig brannsikkert én måte å forebygge på.

Branningeniør: – Gips er knallsikkert

Nina_hom_branningenior_Sweco.jpg
Senior branningeniør Nina Høm roser gips som brannsikkert byggemateriale. Foto: Sweco

– Der det stilles krav til ubrennbare materialer, er det et begrenset utvalg produkter å velge i. Gips er knallsikkert og et fantastisk produkt. Foruten betong, er gips ett av de mest brannsikre produktene, sier senior branningeniør Nina Høm i Sweco.

Hun har lang erfaring med brannvern, inspeksjon, risikovurdering og sikkerhetsstyringssystemer. Derfor vet hun at blant annet brannsikkerhet og akustikk henger tett sammen, også når det kommer til produktvalg i prosjekteringen.

Anbefaler å kle med gips – et ubrennbart materiale

Treverk som synlig byggemateriale har kommet sterkt tilbake. Flere entreprenører og arkitekter ønsker nå å benytte brannmaling på massivtre i rømningsveier og korridorer, framfor gips.

– Dette er jeg veldig skeptisk til i bygg med assistert rømning. Jeg anbefaler på det sterkeste at det kles med ubrennbare materialer som gips. Jeg har sittet i møter og argumentert for dette til jeg har blitt blå i ansiktet. Å se på fravik fra byggereglene rent teoretisk er ikke alltid forenlig med en bærekraftig løsning på sikt. Jeg skal også sove godt om natten, kommenterer Høm.

Argumentasjonen hennes er klar: Når overflaten, for eksempel tapet eller brannmaling har brent opp, er det viktig at også kledningen bak er brannsikker. Massivtre brenner og bidrar til brannspredning. Det gjør ikke gips og andre ubrennbare materialer. Selv om mennesker ofte rømmer bygningen i løpet av 5-6 minutter med god brannvarsling, er det viktig for brannvesenet at rømningsveier ikke er overtent når de ankommer for å redde personer og slukke.

Dette skjer når gips varmes opp

Gips består av papp, gips med krystallvann og luftporer. Krystallvann har en annen sammensetning enn vanlig vann. Under oppvarming omdannes krystallvannet til H2O, som bidrar til at gipsplatene kjøles ned og hemmer brannen. Dette fungerer nesten som et innebygd sprinklersystem, dersom ikke temperaturen i fordampningsfasen overstiger 100 varmegrader.

Høm er glad for at markedet i dag har gips som fyller flere funksjoner. Et eksempel er Gyprocs Habito-plate, som tåler inntil 40 kilo per skruefeste. Flere benytter trefiberplater bak gipsen for å få bedre skruefeste. Å bytte ut ett lag gips med trefiberplate kan gi svekket brannmotstand i veggen. Ved å bruke Habito, kan du i mange tilfeller unngå dette. En annen spesialplate er Gyproc Protect F 15 millimeter, en noe tykkere gipsplate som er tilsatt leire for økt brannmotstand, og vermikulitt for at platen ikke skal krympe ved brann.

– Utvikling av slike produkter gjør det mye enklere for entreprenører å finne en løsning i henhold til brannkravene, sier Høm.

Trenger du gode råd om gips? Kontakt oss på tekniskno@gyproc.com eller telefon 963 57 500

Salgsingeniør Weber Gulv

Spesialist teamet Weber Gulv inngår i GLAVA sin salgsorganisasjon, og har synergier på flere områder som påvirkning av beskrivende ledd, teknisk støtte og initiativ på miljø og bærekraft. Vi utvider vår satsning innen gulvavretting og søker en Salgsingeniør som skal bearbeide prosjektmarkedet i Rogaland og Agder. Som Salgsingeniør blir du en del av et målrettet team som er spisset mot prosjektmarkedet for bygg i Norge.

Yttervegg/fasade

– Sommerro House og Villa Inkognito fikk et skikkelig løft

De to antikvariske murbygningene vegg i vegg i hovedstaden har fått den perfekte alderdom etter en storstilt rehabilitering både utvendig og innvendig.

Bygg lysthuset ditt selv

Lysthuset er tilbake i norske hager! Bygg deg et lysthus som ikke må sikres i vindhardt vær, men står grunnstøtt mens du kan slappe av i en behagelig sofa, med levende lys og godt selskap.