Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
– Med inntil 80 prosent returglass er glassullen vår allerede et sirkulært produkt. Når vi nå fremover også kan levere biproduktene videre inn i produksjonen hos Leca Norge AS, utvider vi sirkelen og gjør begge produkter enda mer bærekraftige. Dette viser mulighetene vi kan få til ved å gå sammen, sier marketing- og kommunikasjonsdirektør Per Stræde i Glava AS.
Det siste året har Glava AS og Leca Norge AS jobbet med prosjektet der målet var å se om glassull kunne innblandes i produksjonen av LECA® LWA. Vellykkede labforsøk ga tillatelse fra Miljødirektoratet til å sette i gang storskalatester.
Og kvalitets- og utslippsmålingene herfra er så gode, at partene nå har inngått en avtale om å jobbe videre mot kommersiell drift, noe som forutsetter en permanent tillatelse fra Miljødirektoratet.
Målet er å være i gang fra 2020, eller tidligere.
Fremover handler det nå om å legge til rette for det produksjonstekniske hos Leca Norge AS, samtidig som Miljødirektoratet formelt må oppdatere utslippstillatelsen for denne typen produksjon.
Det å ta del i en sirkulær økonomi, og inngå partnerskap med et selskap som Glava Isolasjon, er en del av deres visjon, sier daglig leder i Leca International, Torben Dyrberg. Videre forteller han at de jobber med å produsere produkter og løsninger som skal bedre levevilkår, med fokus på miljø.
– Dette er en av grunnene til at vi utvikler dette prosjektet sammen med Glava. Vi forventer i fremtiden å kunne redusere bruken av råstoff, og substituere med bi-produkter fra andre industrier, selvfølgelig uten kompromiss når det gjelder den høye kvaliteten på våre egne produkter. Samarbeid med andre industrielle partnere er vår måte å se den sirkulære økonomien utvikle seg, og vi er fornøyd med resultatet av samarbeidet med Glava, sier Dyrberg.
Og så fort den kommersielle driften er i gang, vil vi gjøre oss erfaringer som skal bidra til å realisere målet om en gjenvinningsgrad som er langt høyere enn de 30 prosentene vi tar fra start.
– Potensialet er jo å resirkulere hele mengden biprodukter fra Glava, og vel så det. På sikt er det naturlig å se på mulighetene for en returordning med glassull-avkapp fra byggeplass, sier Per Stræde i Glava.
Oppbygging av takfall på flate tak.
Torvtak, gresstak eller sedumtak. Det å dekke tak med vegetasjon kan redusere flom og overvann under stadig hyppigere ekstremvær.
Når det kommer til takisolasjon, trenger du en partner som leverer mer enn bare produkter. Med Glava som totalleverandør får du en helhetlig tilnærming som sikrer at byggeprosjektet ditt får optimal støtte fra start til slutt.