close-pop-up.svg

Glava Pluss-stendere er blitt enda mer klimavennlige

På arbeidsinkluderingsbedriften Eskoleia lages Glavas Pluss Stendere av (fra venstre) lærling Kristian Pedersen Ramstad, operatør Yngve Jakobsen og adm. dir Erik Nilssen. Foto: Jannicke S. Mykkestue
Glava® hentet hjem produksjonen av Pluss-stendere fra Danmark og Polen til Kongsvinger, og tilbyr nå et kortreist produkt.

Glava Pluss-stendere var i utgangspunktet allerede et mer klimavennlig produkt. Råstoffet består av trevirke og trykkfast glassull, som er laget av resirkulert glass. 

Stenderne brukes til oppgradering og nybygg, og er nemlig et populært produkt. Dette skyldes at det har flere bruksområder, og kan festes i alt fra bærende ytterveggkonstruksjoner av krysslimt tre, stenderverk av tre, betong, massivtegl, lettklinker og pore- og gassbetong. 

I tillegg er det meget fleksibelt med tanke på valg av kledning, som gir stor arkitektonisk frihet - særlig ved oppgradering. 

Likevel ga det skikkelig hodebry for Tore Bjerkeli, salgs- og markedsdirektør i Glava. 

– Med stor etterspørsel etter produktet, var min hodepine konstant knyttet til leveranse- og kvalitetsutfordringer fra leverandørene i Danmark og Polen, forteller Tore Bjerkeli.

Vi måtte gjøre noe med produksjonen. Løsningen var nærmere og langt mer klima- og samfunnsvennlig enn vi hadde trodd var mulig å få til.

Tore Bjerkeli

Salgs- og markedsdirektør i Glava

Bærekraft og samfunnsansvar hånd i hånd

Hjemhenting av stenderne fra utlandet begynte med at de lette etter en trevirke-leverandør av høyeste kvalitet, for å unngå kuving på produktet. Resultatet skulle vise seg å bli et industrieventyr på Kongsvinger.

– Norsk trevirke er helt enestående, og vi fant snart frem til Stangeskovene, som kunne levere det vi ønsket. Med bærekraft-sertifisert trevirke direkte fra skogene mellom Kongsvinger og Askim, ble det veldig naturlig å finne en produsent i nærheten som kunne lime stenderne sammen med glassullen og formskjære dem.

– Da vi kom i kontakt med arbeids-inkluderingsbedriften Eskoleia, forstod vi straks at vi var kommet til rett sted, forteller Tore Bjerkeli.

Eskoleia fra v- lærling Kristian Pedersen Ramstad, og adm. direktør Erik Nilssen. .jpg
Kristian Pedersen Ramstad er en av lærlingene som produserer Glava Pluss Stenderen. Her sammen med administrerende direktør Erik Nilssen. Foto: Jannicke S. Mykkestue

Inkluderer ungdom som faller utenfor

På Eskoleia i Kongsvinger er 100 ansatte i sving med industriproduksjon. Det som skiller denne bedriften fra andre, er at de tilbyr jobb til de som har falt utenfor arbeidsmarkedet. De gir jobberfaring og tilbud om fagbrev i 15 ulike fagretninger.

Den automatiserte linjen som produserer Glava Pluss-stendere har vært i gang siden november 2021, og er delfinansiert av Innovasjon Norge. Glava har inngått langsiktige kontrakter som sikrer driften, en avtale av stor betydning for Eskoleia.

Erik Nilssen, administrerende direktør i Eskoleia, koblet Glava Isolasjon sammen med Stangeskovene og Innovasjon Norge, som har bidratt til finansiering av produksjonslinjen.

Han vektlegger at de ansatte som jobber hos dem har ordinære tariffvilkår. Bedriftens store fortrinn er nettverket av 155 bedrifter som tilbyr ungdommen variert arbeidstrening.

– Eskoleia er en solid leverandør av fagkompetanse til disse bedriftene, sier Erik Nilssen i Eskoleia.

Lavere klimautslipp

Tore Bjerkeli forteller at det å flytte produksjonen av Pluss-stenderne lokalt, har vært et skikkelig vinn-vinn-prosjekt.

– Da vi tok glassull fra Danmark som ble montert sammen med trevirke i Polen og transportert hit til Norge, fikk vi betydelige CO2-utslipp. Løsningen vi har fått på plass nå er rett og slett et industrieventyr. Vi leverer høyere kvalitet, sikrer leveranser, reduserer klimaavtrykk og hjelper ungdom samtidig, sier han.

– På toppen av det, kan vi nå levere kundespesifiserte lengder. Da unngår vi kapp og avfall, og effektiviserer produksjonen på byggeplassen. Eskoleia har vært usedvanlig medgjørlige og vist stor vilje til å samarbeide. Jeg håper vår erfaring kan være til inspirasjon for flere som vil prøve hjemhenting av produksjon. Flere kan gi store verdier tilbake til samfunnet ved å lete frem løsninger for nærproduksjon, avslutter Tore Bjerkeli.

Glava_Pluss_med skrue.jpg
Glava Pluss Stender: Med stendere av tre fra skogene i Kongsvinger, limes glassull av resirkulert glass på dem.

Fakta Glava Pluss-stendere

Glava Pluss System består av stendere laget av stuket glassull (stående fibre) med pålimt treverk. Stuking av glassull gir høy trykkstyrke kombinert med lav vekt. Stenderne kommer i to utgaver.

Glava Pluss System egner seg godt til både oppgradering og nybygg, og er enkelt og raskt å montere.

Fakta om Eskoleia

Eskoleia har virksomheter innen flere områder. Bedriften bistår mennesker med begrensninger i valg av yrke over i arbeid, og har fokus på yrkesrelatert veiledning og utvikling av mennesker. Våre virksomhetsområder bidrar til faglig utvikling og vi er godkjent lærebedrift i 15 fag.
 

Fakta om Stangeskovene:

Eidskog Stangeskovene AS produserer trelast av gran til kunder i Østlandsområdet og til eksport. De har 55 medarbeidere og fabrikker i Aurskog og Eidskog. 

Miljø og bærekraft

Slik får trepallene nytt liv etter bruk

Bruk av trepaller er en effektiv måte å frakte store mengder varer og materialer på. Dessverre blir de stort sett kastet eller brent etter bruk. Til nå.

Dette glasset gjør at vi kan isolere veggen din og spare energi

Å bygge bærekraftige bygg handler mye om å bruke miljøvennlige råvarer. I Glava® er resirkulering en viktig del av innsatsen for å holde energibruken nede. Her er historiene som viser hva vi mener med det.

Leca-kuler på hvit bakgrunn
Miljø og bærekraft

Biprodukter fra glassull får nytt liv i LECA®

Biprodukter fra Glavas glassullproduksjon brukes i produksjon av LECA® LWA.