close-pop-up.svg

Glavatech i front over hele Norge

Hus over hele Norge tester nå full energioppgradering med det nye fasadeelementet Glava Front. – Stor nytteverdi for boligeiere, byggebransjen og samfunnet, sier Enova. Front er utviklet av Glavatech, som er Glavas interne utviklingsavdeling.

Vi er i ferd med å ta steget over fra utprøving til kommersialisering. Med navnet på plass begynner vi nå på en rekke piloter over hele Norge, samtidig som vi skal gjøre oss erfaringer for hvordan vi skal introdusere systemet på markedet.

Ole-Jacob Huuse

Avdelingsleder i Glavatech

Glava Front utvikles nå videre i eget selskap for salg og kommersialisering.
Ifølge Huuse representerer navnet både produktet og utviklingsprosjektet det springer ut av.

– Front er for det første en veldig tydelig beskrivelse av hva dette produktet er: Et fasadeelement som blir den nye fronten på huset eller kontorbygget ditt. I tillegg er jo dette en helt ny måte å energioppgradere hus på, der man får et enklere og raskere system for både etterisolering og ny fasade. Målet for hele prosjektet var å gå foran – eller i front, sier Huuse.
 

glavatech-i-front-over-hele-norge63.jpg
På Glavas eget kontorbygg i Askim har vi testet nye Front fasadeelement, dekorert med tydelig signalement – en gul lastebil.

Askim tar Atlanterhavsveien

Besøker du kontoret og fabrikken for Glava i Askim, kan du nå ikke unngå å legge merke til de knallgule fasadeplatene på kontorfløyen til høyre for inngangen. 5,7x4,2 meter av platene er dessuten preget med et bilde av en Glava-lastebil på Atlanterhavsveien.

Testboliger over hele landet

De nye Front-elementene testes nå ut på boliger i hele landet. Blant annet på Nøtterøy, Spydeberg, Svolvær, Askim og Ski.

Bolighuset i Spydeberg før montering av ny kledning med isolasjon.
Her er bolighuset i Spydeberg før montering av ny kledning med isolasjon.
Bolighus med nye Glava Front-elementer i Spydeberg.
Og slik ser bolighuset ut med nye Front-elementer i Spydeberg.

En av testboligene, en enebolig som sto ferdig før sommeren 2018, har fronten med det isolerte og luftede fasadeelementet, både av plater og mer tradisjonell stående og liggende trekledning i form av profilfreste tre-plater.

Fasadeelement_etterisolering_Kolleveien_Glavatech2018_3.jpg
Slik ble resultatet av bolighuset fra 70-tallet.

Nå kjøres en rekke nye piloter over hele Norge. Én av pilotene er i Longyearbyen på Svalbard.

– Det er en helt unik testarena. Der får vi prøvd hvordan fasadesystemet fungerer under ekstreme værforhold og i et lukket samfunn, som også har stor utfordring med energiforsyningen, sier Ole-Jacoob Huuse.

Han legger til at de fortsatt er interesserte i flere piloter, deriblant næringsbygg. Men bolighus er i full gang med testene - over hele landet.

Testhuset i Svolvær før de nye Glava Front-elementene ble montert.
Slik så testhuset i Svolvær ut før de nye Front-elementene ble montert.
Montering av Glava Front på testhus i Svolvær.
Montering av Glava Front på testhus i Svolvær.
Montering av Glava Front i Svolvær
Hver plate er lett og kan håndteres av en snekker alene.

Enova: Vil redusere barriere hos boligeier

Også Enova har store forventninger til Front, og har innvilget 3,5 millioner kroner i støtte fra potten for ny miljøteknologi.

– Etterisolering og oppgradering av eldre boliger er viktige tiltak for å få flere til å øke energiambisjonene ved boligrehabilitering, og for økt innovasjon i byggsektoren som bidrar til redusert energi-, effekt-, og klimabelastning. Industrialiserte løsninger kan bidra til at helhetlige oppgraderingsprosjekter blir konkurransedyktige, sier Anna Theodora Barnwell, Markedssjef Bygg og Bolig i Enova.

– Enova mener fasadeelementet Front vil kunne bidra til å redusere boligeierens barrierer for å gjennomføre en slik oppgradering, og gi stor nytteverdi for både boligeier, byggebransjen og samfunnet.

OM GLAVATECH

Glavatech_innovasjon_Askim_Ove-2018.jpg
Christer Kemi, Ole-Jacob Huuse og Helge Aschjem jobber med utviklingsprosjekter i GLAVATECH.
  • GLAVATECH er Glavas egen utviklingsavdeling.
  • Gjennom å utvikle nye og bedre løsninger, gjør vi byggeprosjekter enklere både å selge, kjøpe og gjennomføre. Ikke minst ønsker vi å bidra til en mer bærekraftig byggenæring, til beste både for samfunnet og hver enkelt aktør.
  • Fra å være et rent energirådgivningsselskap for boligeiere og håndverkere under navnet Bolig Enøk AS, begynte selskapet i 2017 å utvikle en egen systemløsning for å bytte klimaskallet på eksisterende bygg. Første pilot ble presentert før sommeren 2018.

Ta kontakt med:

Christer Kemi
Ole-Jacob Huuse      
Helge Aschjem

Innovasjon

Utvikling for byggebransjen skjer i Glavatech

Det foregår spennende og viktig utvikling av effektive løsninger for byggebransjen hos Glavatech i Sagveien i Askim.

Innovasjon

Ny fasade reduserte energibehovet med 80 prosent

Et bolighus i Skien har fått energibehovet redusert med rundt 80 prosent. Huset fra 1958 er det første av 10 pilothus som etterisoleres og renoveres med Glavas fasadeelement Front.

Innovasjon

Tester nytt produkt for etterisolering og fasadefornyelse

Glava AS utvikler et nytt fasadeelement for etterisolering. – Et veldig spennende innovasjonsprosjekt!