Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Noah Askjer bor i Skien, og er tømrerlærling. I tillegg til dette driver han med et større oppussingsprosjekt av et eldre hus. Han har mange tanker om prosessen rundt etterisolering og behovet for kunnskapsrike håndverkere.
– Sist høst begynte jeg å kikke på hus litt for moros skyld, og så dukket det opp et hus i nærheten av der jeg bodde. Jeg sjekket litt med banken og kjøpte dette oppussingsobjektet, så det ble et husprosjekt av det, forteller Noah.
Huset var gammelt og trengte bedre isolasjon og bedre lufting, og Noah så på det som en glimrende mulighet til å lære mer om faget.
– Huset var en blanding av mur og trevegger. Veggene er av tre og har vært isolert med 10 cm mineralull. Murveggene har bare vært 25 cm Leca uten noe isolasjon. Spesielt Leca-delen var en stor kuldebro. Men 10 cm med isolasjon er ikke mye, det heller.
Noah har brukt produkter fra Glava under prosessen, blant annet Veggplate 31 på utsiden av treveggene.
– Jeg har nå tatt den første veggen, og skal også lekte ut med fem cm på innsiden. Da kommer jeg godt innenfor TEK17-kravene på de veggene, forklarer Noah.
Neste steg blir å isolere Leca-veggene på utsiden og lekte ut på innsiden.
– Det blir litt å gjøre, men det er samtidig ganske rett frem. Huset er solid bygd fra før, og et godt utgangspunkt. Mye av konstruksjonen kommer til å bli som den har vært, med en del utbedringer.
Erfaringen Noah gjør seg i løpet av prosessen vil komme godt med i tiden fremover, med voksende behov for etterisolering av eldre bebyggelse.
– Det er viktig å gjøre jobben ordentlig med en gang. Kanskje gå litt over de kravene som stilles, for å få et godt resultat. Det er et regnestykke man må veie opp mot hverandre, men man ender opp med et lunere hus, bedre inneklima, sunnere luft og lavere energiutgifter.
– Jeg merker selv at flere er interessert i å betale litt mer for bedre kvalitet, som vil ha ting gjort ordentlig. Da får du igjen noe som varer i mange år.
Ikke minst forventer han at aktuelle krav for etterisolering vil føre til høyere etterspørsel etter håndverkere som faktisk kan regelverket og produktene til fingerspissene.
– Det er viktig at folk kan det de driver med, at de kan kravene og hvilke løsninger som brukes. Jeg har selv hatt oppfølgning fra Glava, og fått tilbud om kursing, slik at jeg kan bli sertifisert energirådgiver.
– Og det betyr at kundene får en håndverker som kan sakene sine, noe som gir dem større trygghet. Skal du bruke mye penger, er det viktig å få noen som kan tenke litt fremover, som ser det store bildet, og som har greie på alle utfordringene, forteller Noah Askjer.
Helge Aschjem er konseptutvikler hos Glava, og peker også på viktigheten av håndverkere innen det grønne skiftet.
– Og da er det viktig at håndverkeren skjønner hvorfor disse tingene er nødvendige å gjennomføre. Det må settes i sammenheng med de behovene huset eller bygningen har, forklarer Helge.
Dette henger sammen med voksende behov for skikkelig kompetanse hos fagfolkene.
– En ting er å vite hvordan ting skal utføres rent fysisk, en annen er å kunne formidle informasjonen på en god måte. En tømrer har ikke alltid nødvendigvis vært en god selger, men nå er det viktig å kunne rådgi. Det handler om å kunne vise til en helhetlig forståelse av energibruken i et bygg, og hvordan ting henger sammen. At det er mer enn bare isolasjon og vindtetting.
Håndverkere trenger også å være oppdatert på det som kommer av krav, standarder og eventuelle politiske vedtak, og ikke minst hvilke støtteordninger som finnes hos Enova. Helge Aschjem er veldig opptatt av å formidle alt dette til både dagens fagfolk og den nye generasjonen håndverkere, som Noah:
– Vi jobber mye med å få en tilvekst i næringen i form av flere lærlinger. Vi vil fremsnakke unge tømrere som ønsker seg inn i faget. Og vi jobber med å få opp informasjonsflyten om viktigheten av helhetlig oppgradering. Vi må gjøre forståelsen enklere, både for fagfolk og for boligeiere, avslutter han.
Ønsker du å utvide din kompetanse og tilby energirådgivning til kundene dine? Som Enova-registrert energirådgiver kan du hjelpe boligeiere med konkrete tiltak for å gjøre hjemmet mer energieffektivt. Energirådgivningen innebærer:
Besøk hos kunden for å undersøke boligen
Dokumentasjon av boligens tilstand
Utarbeidelse av en plan med anbefalte energitiltak
Sikre at planen inkluderer tiltak som kan utløse støtte til oppgradering
Utstede en attest når tiltakene er gjennomført
Assistanse med søknadsprosessen til Enova for støtte til både rådgivning og energieffektivisering
For å bli en registrert energirådgiver hos Enova, må du delta på et Enova-godkjent energirådgiverkurs og ha relevant faglig bakgrunn som byggmester eller ingeniør.
Glava tilbyr slike energirådgiverkurs – kontakt oss for mer informasjon: helge.aschjem@glava.no
Iført arbeidsklær og med isolasjonsplater stablet ved siden av seg, står Katarina Solend utenfor huset sitt, i gang med å etterisolere en av ytterveggene. Med fokus på praktiske løsninger for å redusere varmetap, er hun opptatt av å gjøre eldre boliger mer energieffektive.
"Alle" sertifiserte energirådgivere i Norge har vært innom konseptutvikler Helge Aschjem, som brenner for gode løsninger som holder på varmen.
Får du mange spørsmål om etterisolering fra dine kunder? Håndverkeren får ofte en ekstra rolle som rådgiver når kundene skal i gang med oppussing, og etterisolering er en av de viktigste oppgraderingene kunden kan gjøre i boligen sin. Da er det helt avgjørende for kunden at du kan hjelpe med å ta de riktige valgene.
Har du solid kunnskap om produktene, teknikkene og fordelene, kan du gi kundene dine de beste rådene. Derfor har vi samlet det viktigste du må vite for å gi riktig og effektiv veiledning på etterisolering.