Pilothus i Skien oppgraderes med ny fasade, Front. Innovasjon

Det første pilothuset i prosjektet ligger i Skien i Telemark og blir oppgradert med det nye fasadeelementet Front.

10 bolighus i fasadepilot

10 private bolighus rundt om i landet er med i et utvidet pilotprosjekt med ferdig isolerte fasadelementer Front, utviklet i innovasjonsselskapet Glavatech.

Elementene er lagt på et bolighus og Glavas kontorbygg i Askim, før boligeiere over hele landet ble invitert til et utvidet pilotprosjekt. Nå er 10 hus plukket ut, og arbeidene er i gang med det første i Skien i Telemark.

Les mer om pilotprosjektet Front

Tester ytterkledninger og boligtyper

Slik skal eneboligen se ut når den er ferdig om en måneds tid.

Slik skal eneboligen se ut når den er ferdig om en måneds tid.

Med så mange boliger blir dette test av flere ytterkledninger på fasadeelementene.

– I praksis er ytterkledningen valgfri, reklamerer produsenten. Det kan være treplater med utfrest overflatemønster eller vedlikeholdsfrie plater. 

Utvidede pilotprosjektet er det boliger fra hvert av tiåra mellom 1950 og 1980.

– Utgangspunktet er ganske forskjellig, men det de har til felles, er at de ikke er i nærheten av å tilfredsstille dagens energikrav. Det gjør vi noe med. I tillegg har vi sammen med huseierne tatt hensyn til husenes egenart og omgivelser i valget av hva slags uttrykk de skal få, sier Ole Jacob Huuse, daglig leder i Glavatech.

Utgangspunktet er ganske forskjellig, men det de har til felles, er at de ikke er i nærheten av å tilfredsstille dagens energikrav. Det gjør vi noe med. 
Ole-Jacob Huuse, daglig leder i Glavatech


Luftet fasadeelement

Front er et luftet fasadeelement med isolasjon og ytterkledning. Det er ikke større enn at én mann kan håndtere det alene, skrus rett på Plywood-plater og har egne løsninger for å klikke på plass vinduer.


Kortere monteringstid

Enkel montering gjør at man reduserer arbeidstida for å energioppgradere en vanlig enebolig med rundt 50 prosent. Hvor mye energi som kan spares, varerier fra hus til hus. Som en tommelfingerregel kan man i hvert fall halvere netto energibehov. På det aller første testhuset i Askim, kom det ned i en tredel, heter det i pressemeldingen.

Les mer: Enova tror på nytt fasadeelement