Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Artikkelen er mer enn to år gammel
Les mer om vår innovasjonsavdeling Glavatech
Tidligere administrerende direktør i Glava AS, Jon Karlsen, er engasjert når han forteller om utviklingen av et nytt fasadeelement for etterisolering. Elementet er en del av et byggesystem for etterisolering av eksisterende boliger. En ny måte for å få både bedre komfort og redusert energiforbruk - et mål myndighetene sliter med å oppnå.
Stortinget har vedtatt å redusere energibruken i eksisterende bygg med 10 TWh innen 2030. 4 TWh skal tas gjennom privatboliger, der Norge i dag bruker dobbelt så mye energi per innbygger som Sverige.
Av hensyn både til klima og forsyningssikkerheten må energibruken ned. Det store potensialet ligger i de 700-800.000 boligene bygget på andre halvdel av 1900-tallet, der energibruken enkelt kan halveres gjennom tiltak som etterisolering og nye vinduer.
Glava har gjennom flere år jobbet for å få opp farten på etterisolering av norske hus. Et ledd i dette arbeidet var opprettelsen av datterselskapet Bolig Enøk (nå Glavas egen utviklingsavdeling Glavatech), som har bidratt til tettere dialog med myndighetene, i tillegg til å øke kunnskapen om energieffektivisering. Glava opplevde at det ikke skjedde nok.
− Etter at Glavatech hadde jobbet en stund med blant annet energirådgiving og -opplæring, skjønte vi at vi også måtte utvikle et elementsystem for å se om det vil bidra til ytterligere fart på markedet, sier Karlsen.
Det er fortsatt en lang vei å gå før Stortingets mål er nådd. Den reelle rehabiliteringsgrad er på bare litt over to prosent, og av disse igjen er det bare halvparten som også utfører energioppgraderende tiltak.
Glava AS vil derfor gjøre det både lettere og raskere å etterisolere eldre boliger, både for byggmester og for boligeier, samtidig som energiforbruket reduseres.
Det er Ole-Jacob Huuse og gjengen hans i Glavatech, et selskap i Glavagruppen, som i rundt halvannet år har jobbet med utviklingen av et luftet fasadelement med isolasjon og ytterkledning. For boligeier vil bruk av Glavas fasadeelement gi større forutsigbarhet både for tidsbruk og kostnader.
Innovasjonsprosjektet er ferdig med sin første fullskala test. Et bolighus fra 70-tallet er totalrenovert utvendig med første versjon av fasadeelementet.
Det viste seg at både type isolasjon, mål, tyngde, festemetoder, kledningsalternativer og mye annet, holdt mål. Arbeidet med pilot to, å etterisolere den eldste delen av kontorbygget på Glava Isolasjon-fabrikken i Askim, er nå i gang med en lignende versjon av fasadeelementet.
– Vi støtte ikke på noen uoverkommelige problemer, og fikk mye nyttig kunnskap i pilot 1, sier Ole-Jacob Huuse.
I pilot 3 skal en firemannsbolig rett utenfor fabrikken etterisoleres.
Eneboligen der de nye fasadeelementene er testet, ligger også nær fabrikken i Askim. Først ble gammel ytterkledning fjernet og den eksisterende konstruksjonen kontrollert, før bygget ble heldekket med plywood-plater.
Deretter ble elementene, som består av ett lag stuket glassull, et luftesjikt og fasadekledning, montert. Elementet er 60x120cm og veier rundt 11 kg – det kan altså håndteres av én håndverker på byggeplass. På testboligen er det benyttet kledning av både treverk og fasadeplater.
Systemet består så langt av elementet, startlist, hjørnelister, vinduer, dører og tak, og det skal gjøre huset vesentlig mer energieffektivt og bedre å bo i – samtidig som huset får et nytt og mer moderne design, forteller Huuse.
Glavatech (tidligere Bolig Enøk) har søkt patent på elementet og har fått støtte til innovasjonsprosjektet fra Innovasjon Norge.
– Lavere energiforbruk er positivt både for miljøet, forsyningssikkerheten og for den enkelte huseier. Vårt elementbaserte system vil gjøre jobben raskt og rimelig til en forutsigbar pris. Det er viktig for oss i Glava å vise at vi har innovasjonskraft, men vi kan ikke på nåværende tidspunkt i prosessen garantere at fasadeelementet blir et serieprodusert produkt som tilbys markedet. Men vi har så stor tro på det, sier Jon Karlsen.
Se NRKs TV-reportasje om innovasjonsprosjektet her
Byggeindustrien: Glava-prosjekt gir store energibesparelser i gamle hus
Smaalenenes Avis (krever abonnement): Glava vil revolusjonere etterisolering av boliger
I et innovasjonsprosjekt som dette er det også behov for gode samarbeidspartnere. Disse var:
H-Vindu Magnor
Har nyutviklet en egen vindusløsning/karmsystem tilpasset vårt elementsystem.
Talgø Møre Tre
Har tatt frem CLT plater for bruk som fasadeplater, impregnert med Royal Impregnering.
Fritzøe Engros
Har sammen med Glava funnet gode løsninger for vindtetting med Plywood.
Profilgruppen
Har sammen med oss utviklet aluminiumsprofiler til systemet vårt, bestående av «startlist» og hjørnelister for innvendige og utvendige hjørner.
Fundermax
Fundermax har levert freste HPL laminat-plater tilpasset våre tegninger til pilotbolig 1.
Schmidt Schrauben
Har testet og utviklet egne skruer til pilotbolig 1 og til neste generasjon element.
Krystal og Nordson
Har sammen med oss testet og funnet frem til riktig lim type samt levert lim-maskin.
Dynatec SMV
Har utviklet og levert produksjonsutstyret til pilotbolig 1.
Hus over hele Norge tester nå full energioppgradering med det nye fasadeelementet Glava Front. – Stor nytteverdi for boligeiere, byggebransjen og samfunnet, sier Enova. Front er utviklet av Glavatech, som er Glavas interne utviklingsavdeling.
Det foregår spennende og viktig utvikling av effektive løsninger for byggebransjen hos Glavatech i Sagveien i Askim.
Glava® supplies products and solutions for comfort, fire-proofing and sound-proofing on board ships and platforms. With our extensive experience in the marine and offshore sector, we at Glava, together with our partner Weber, offer the market extensive expertise in lightweight, quality solutions.