Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Tromsøværingen Hugo Pettersen var nysgjerrig på mulighetene med massivtrebygg og smarte byggemetoder, og startet pilotprosjektet sammen med flere samarbeidspartnere.
Gjennom jobben i Innovasjon Norge jobber han til daglig med å motivere til nytenkning og gründerskap, også innenfor prosjekter på god bruk av tre. Bygging med massivtre er prioritert satsingsområde for innovasjon og byggutvikling.
– Det skapte en interesse for mulighetene med massivtre og gjorde at jeg fulgte med på byggeprosjekter og arkitektur, særlig på Sørlandet, forklarer Hugo Pettersen. Han er bosatt med kone og barn i Grimstad.
Savnet etter Tromsø og naturen rundt var en viktig motivasjon for å velge Kvaløya for pilotprosjektet, og en framtidig feriebolig for familien, utenfor hjembyen i nord.
I løpet av tre dager ble modulene på opptil 9 meter i massivtre løftet på plass med mobilkran for den arkitekttegnede tomannsboligen. Bærende konstruksjoner i massivtre gjorde det mulig å bygge i moduler. De innendørs trappene ble levert i hele lengde.
Hva skiller dette huset fra andre hus, og hva er så spesielt, kontra mer ordinære hus?
Huseieren peker på noen faktorer som de mener er unike og attraktive med denne boligen.
– Det mest øyensynlige er naturligvis arkitekturen. Ved å bygge i massivtre er det stor arkitektonisk frihet, noe vi ser tydelig med trekantformen på taket, trekker Hugo Pettersen fram.
Konstruksjonens unike bæreevne muliggjør også utkragingen som er laget over inngangspartiet, dette gir god le og beskyttelse mot vær og vind. Arkitektkontoret som ble benyttet var BGM Arkitekter AS.
For denne type massivtrebygg er isolering utvendig med Pluss-stendere fra Glava en effektiv og god løsning. Huset på Kvaløya ble klassifisert som plusshus før det ble bygd i 2017. Prosjektet endret seg litt underveis. Under bygging ble det gjort utredninger på hva som skal til for at det skal bli et fullverdig plusshus, som produserer mer energi enn det bruker.
– Med hensyn til at visjonen for huset, så gikk vi for den tykkeste isolasjonen på 29 cm. Vi har erfart at Pluss-stendere er et veldig lettvint system å bruke, blant annet fordi stenderne som brukes på utsiden er hundre prosent rette. Vi slipper dermed å lekte ut for å få det rett, forklarer byggmester Bernt Ole Berntsen.
Glava Pluss Stender er stender laget av stuket glassull med pålimt treverk, som monteres kontinuerlig (butt-i-butt) i sjiktet utenfor massivtreveggen. Materialet er formfast og solid, noe som er fordelaktig når utlekting og kledning skal settes på.
Fire hjemløse familier i Ukraina får snart nye boliger, donert fra Moelven Byggmodul og deres samarbeidspartnere. Glava støtter prosjektet med produkter.
Er den tekniske standarden gått ut på dato? Nå er det enklere å rehabilitere ytterveggene for å øke boligstandarden med Veggplate 31 fra Glava®. Fiks på fasaden og hold varmen inne.
Her finner du Glava Robust produkter