Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Det viser en analyse gjennomført av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Målet har vært å identifisere mulighetene for lønnsom energieffektivisering av bygningsmassen i Norge, der NVE har vurdert 13 tiltak beregnet for å heve bygninger oppført i henhold til TEK 97 og eldre, til en standard tilsvarende TEK17.
Dette er i hovedsak varige tiltak, det vil si tekniske investeringer som er brukeruavhengige, og gir besparelser på strømregningen hvert eneste år. Basert på forventet kostnad, levetid og energispareeffekt, er følgende tiltak rangert som de mest lønnsomme for næringsbygg:
I praksis handler det om å få bedre oversikt over byggets strømforbruk. Prisen for etablering av energioppfølgingssystem avhenger av automatikk og kompleksitet i systemet du velger.
Levetid: 10 år.
Nysgjerrig på å få vite mer om energioppfølgingssystemer? Enova har en god oversikt her.
Det er mye å spare på å kun bruke strøm når du trenger det.
Lav kostnad: sentral styring. Forutsetter manuelle radiatorventiler.
Middels til høy kostnad: Aktuator og romføler for radiator. Få eller mange soner.
Levetid: 15 år.
Bygg som holder godt på varmen bruker mindre energi til oppvarming. Vegg: Pussisolasjon (utenpå eksisterende fasade) og nye sålebenkbeslag (utvendig vinduskarm). Forutsetter forlengelse av tak. (kun på gavlvegg for TEK 87).
Levetid 60 år.
TEK69 – Kompakttak: Riving papptekking, etterisolering, ny tekking.
TEK 87 – Etterisolering.
Skal du etterisolere, men usikker på hva slags produkt du skal velge? Her kan du sammenligne våre isolasjonsprodukter.
Automatisk lysstyring: Bevegelsessensorer og dimming i henhold til dagslys.
Levetid: 12 år.
Energieffektivt belysningsutstyr: Bytte til LED-lys. Priser lav/middels/ høy basert på kompleksitet og markedspris.
Levetid 15 år.
Forbedring av vifteeffektivitet, behovsstyring og varmegjenvinning.
Reimdrevne vifter byttes med direktedrevne vifter for forbedring av SFP.
Levetid: 20 år.
Oppgrader ventilasjonsanlegg. Redusert luftmengde og bedre varmegjenvinning.
Levetid: 20 år.
Ombygging med ny varmegjenvinner og eventuelt skifte ut eksisterende aggregat.
Levetid: 20 år.
Ut ifra en historisk strømpris, regnes alle tiltak som koster mindre enn 1 krone per sparte kilowattime som lønnsomme. Den totale energisparingen gjennom disse tiltakene er beregnet til 13 TWh – eller 13 milliarder kilowattimer. Det tilsvarer 10 prosent av hele det norske kraftforbruket i 2020. 9 av de 13 TWh kan spares i næringsbygg.
Gjennom høsten og vinteren har vi imidlertid sett helt andre prispunkter for strømmen i Sør-Norge, med både 2,3 og 4 kroner per kWh. Dersom det holder seg, vil ikke bare allerede lønnsomme tiltak gi langt høyere gevinst på bunnlinja – det vil også medføre at flere tiltak vil lønne seg.
Inkluderer man de tiltakene som koster opp til 2 kroner per kWh, øker også det totale sparepotensialet i bygg betydelig: Fra 13 til 19 TWh. Av disse er 12 TWh fra næringsbygg.
Les også: Derfor bør du tenke energieffektivisering
Å spare all denne strømmen gir også en betydelig klimagevinst. Selv om det meste av strømmen vi bruker i Norge kommer fra ren vannkraft, trenger vi stadig mer av den for å elektrifisere utslippstunge sektorer som transport og industri.
Da må vi enten bygge ut mer kraft som koster penger og gjerne krever store naturinngrep, eller vi kan bruke den vi har smartere: Bra for klimaet, bra for driftsbudsjettet
NVE oppgir å ha brukt følgende metode i sin rapport:
Definere:
SIMIEN-simuleringer for hvert energieffektiviseringstiltak, inkludert spesifisering av påvirkede energiposter og betraktninger rundt gjensidige avhengige tiltak.
Beregne:
I analysen har NVE delt Norge inn i fem klimasoner.
Oppbygging av takfall på flate tak.
Oppbygging av takfall på flate tak.
Når det kommer til takisolasjon, trenger du en partner som leverer mer enn bare produkter. Med Glava som totalleverandør får du en helhetlig tilnærming som sikrer at byggeprosjektet ditt får optimal støtte fra start til slutt.