close-pop-up.svg

Gode lydforhold på kontoret

Lyddoktor Halvor Berg smiler til kamera
I et åpent kontorlandskap i en gammel bygård i Oslo var de ansatte plaget med støy og dårlig akustikk. Med enkle midler ble innemiljøet vesentlig forbedret.

 

Støy og dårlig akustikk fra åpent kontorlandskap er en klassisk problemstilling. Gamle bygårder i Oslo er ikke unntak.  Ofte er det ekstra utfordrende i bygg med høyt under taket og store, harde flater i mur.

Glavas konseptutvikler, Halvor Berg, har ingen problemer med å forstå utfordringen når han besøker kontorlokalet

– I utgangspunktet er det krevende å jobbe i et åpent kontorlandskap, og lydforholdene her inne gjør ikke saken noe bedre, sier han.

Lyddoktor episode 1: Kontorlandskap

Monter en lydabsorberende himling og sett opp veggabsorbenter – da senker du lydnivået i rommet og hindrer at lyden sprer seg unødvendig.

Halvor Berg

konseptutvikler i Glava

Skal ikke så mye til for å dempe lyden

Men det er ikke mye som skal til for å få bedre lydforhold.

– Monter en lydabsorberende himling og sett opp veggabsorbenter – da senker du lydnivået i rommet og hindrer at lyden sprer seg unødvendig. Det er en kjapp og enkel jobb og det vil endre hverdagen totalt, lover Halvor Berg.

En investering i medarbeiderne

På et moderne kontor, med mye datautstyr og en god del mennesker, er det å investere i god akustikk en relativt liten kostnad. Det er en investering i medarbeiderne og gir både økt produktivitet og redusert sykefravær.

Aldri helt stille

I et kontor, enten det er landskap, møterom eller cellekontor, der det ikke er tatt spesielle hensyn til lyd og akustikk, treffer lyden de harde overflatene i vegg, gulv og tak, og lyden reflekteres tilbake. Det blir rett og slett aldri helt stille, selv den minste lyd sprer seg i rommet. Når noen begynner å prate, bare øker lyden, og sanseapparatet vårt reagerer; kroppen blir stresset, nakkemusklene strammes og du får vondt i hodet

– Men med enkle midler unngår du altså de problemene, sier Halvor Berg.

Merkbar forskjell

Etter at Glava gjorde en lyddempende jobb i kontorlokalet i Karl Johans gate, erfarte medarbeiderne at de fikk en helt annen arbeidshverdag.

– Nå har de montert himlingsplater og veggabsorbenter her, både i kontorlandskapet og i møterommene, og det et er en merkbar forskjell. Nå kan vi prate med og til hverandre med en helt annen ro – det er rett og slett mer behagelig å være her, sier Anne-Marthe Øien.

Lyddoktor Halvor Berg foran et stort basseng
Lyd og akustikk

Stille og rolig i svømmehallen?

I svømmehaller er det ofte dårlig akustikk og temmelig høyt støynivå. Det sliter på både besøkende og de som arbeider der.

Glavas lyddoktor Halvor Berg smiler til kamera
Lyd og akustikk

Akustikk i kulturhus

For de som driver med musikk, dans og teater er lydforholdene superviktige. I et stort kulturhus har hvert eneste rom sitt spesielle lydmessige behov.

Lyddoktor Halvor Berg står midt i en tom kantine og smiler til kamera.
Lyd og akustikk

Kantine med romklang fikk lydabsorberende kunst

Det blir høy summing når journalister og fotografer i Dagens Næringsliv er samlet til lunsj. Romklangen måtte dempes