close-pop-up.svg

«Ny» isolasjonsplate utløste Enova-millioner

Håndverker ser på Glava Isolasjon. Veggplate 31
Skattøra borettslag pusses opp og Glava Veggplate 31 i ny utførelse ble løsningen. Enova stiller opp med åtte millioner kroner. Foto: BONORD.
Innovasjon fra Glava® gir energieffektive borettslag i Tromsø. Veggplatene sørger for at boligene fra 80-tallet blir som nye.

På 69 grader nord får to borettslag en ansiktsløftning som gjør at de fremstår som splitter nye. Det er den største rehabiliteringen i boligbyggelaget BONORDs historie og ved hjelp av nye veggplater og isolasjon vil boligene kunne stå uten vedlikehold av betydning i kanskje 40 år.

Spesialtilpasset Veggplate 31

Nær 5000 kvadratmeter med veggplater fra Glava skal leveres til Skattøra borettslag og nær det dobbelte til Krokelva. Valget falt på Veggplate 31. Her er varmeledningsevnen/lambdaverdien meget lav og gir et tilnærmet kontinuerlig isolasjonssjikt. Det gjør at kuldebroene reduseres og en oppnår god varmemotstand.

Les mer om Glava Veggplate 31

Ved Krokelva borettslag var det bare å sette i gang og montere, mens på Skattøra måtte en aldri så liten innovasjon og produktjustering til. Platene måtte bli tykkere. Det gjorde mye for økonomien i prosjektet.

Glava_Skattøra (5).jpg
Skattøra borettslag pusses opp. Enova stiller opp med åtte millioner kroner. Foto: BONORD.

Full rehabilitering av borettslagene

I tillegg har nær dobbelt så mange kvadratmeter blitt brukt på rehabilitering av Krokelva borettslag i samme by. Der passet standardstørrelsene inn.

Men det var etter dette Krokelva-prosjektet, og under prosjekteringen av neste prosjekt; Skattøra, at ideen om en ny utførelse av veggplatene ble født:

– Vi brukte standard tykkelse i Krokelva. Vi oppdaget da vi startet med prosjektering av Skattøra at vi aller helst skulle hatt 120 mm tykkelse på veggplatene for å oppnå maks støtte fra Enova. Vi reiste til Glava-fabrikken i Askim og ga dem utfordringen om å produsere tykkelsen vi trengte. Og den utfordringen tok de, forteller Rune Wara, Prosjektleder fra BONORD.

Glava_Skattøra (10).jpg
Systemet egner seg like godt til etterisolering som til isolering av nybygg. Foto: BONORD.

Vi reiste til Glava-fabrikken i Askim og ga dem utfordringen om å produsere tykkelsen vi trengte. Og den utfordringen tok de!

Rune Wara

Prosjektleder i BONORD

Mye testing

– Etter mye testing fikk de det endelig til. Og de strakk seg langt for å få det til! Her gjorde Glava en kjempejobb. Uten noen innovative personer her hadde ikke dette blitt noe av, understreker Rune Wara.

Og dette samarbeidet mellom Glava, entreprenøren og BONORD sørget for en støtte på over 8 millioner kroner.

– En slik støtte fra staten er avgjørende for å lykkes med rehabilitering av de store borettslagene, mener Wara og legger til: – Produktet er et kjempebidrag til dette og det var veldig artig at Glava Isolasjon ble med på dette. Det er egentlig helt utrolig, sier Wara.

Glava_Skattøra (9).jpg
Platene er formfaste og enkle å bearbeide og montere. Foto: BONORD.

Nødvendig rehabilitering ga uttelling

Enova kvitterer med 8,5 millioner til rehabiliteringen av de 144 boligene på Skattøra borettslag i Tromsø. Krokelva, på sin side fikk seks millioner i støtte til rehabilitering.

Borettslaget Skattøra er fra 1982 og det har ikke blitt gjort mye med boligene på de nær 40 årene. Oppgradering var påkrevd. Nå blir boligene nærmest som nye. For å få dette til har det vært nødvendig med en forsiktig prisøkning helt fra 2010. Men det har beboerne gladelig gått med på og prosjektet ble glatt klappet gjennom.

Kalkulerte støtteløsning

Enova stiller krav til u-verdi på veggen som skal rehabiliteres.

– Vi regnet ut hvor mye vi må legge til for å møte kravene til Enova. Vi måtte hatt 108-109 mm. Men det ble vanskelig siden ingen har den dimensjonen i vår bransje. Vi så på 123 mm som er standard. Men tok kontakt med Steve Sollied i Glava for å avklare om det er mulig å produsere 120 mm, forteller Richard van der Poel i COWI. Det var han og rådgivende bygningsfysiker Marte Gaare, som stod for utregningene.

Van der Poel mener mye bygningsmasse fra 70-tallet og tidlig 4 toms eller 98 mm bygningsverk som vil kunne bruke dette systemet.

Glava_Skattøra (2).jpg
Full rehabilitering på Skattøra i Tromsø. 80-tallsboliger blir gode som nye. Foto: BONORD.

Enovastøtten gir trampeklapp hos alle samarbeidspartnerne:

– Vi tenkte WOW, er det mulig, forteller Steve Sollied. Han er Glavas representant i Nordens Paris, og har med glede hjulpet til med å legge til rette for at spesialplatene kunne produseres.

Spesialtilpasset veggplate 31 gir kjøpelyst

– Jeg har jobbet halvannet år med dette, sier en strålende fornøyd Steve Sollied.

– Dette er første gang vi lager akkurat denne tykkelsen, og første gang vi produserer en tykkelse utenom standard i det hele tatt. Det er ikke så vanskelig. Men det skal litt til å få ting på plass og å få det til å fungere. 

Dette er første gang vi produserer en tykkelse utenom standard. Det er ikke så vanskelig. Men det skal litt til å få ting på plass og å få det til å fungere.

Steve Sollied

Salgssjef Midt/Nord , Glava/Gyproc

Etter denne vellykkede gladsaken tror Sollied flere lignende rehabiliteringsprosjekter kan stå i kø:

– Ja, her kan ting skje. I Tromsø er det mange borettslag som må ut og gjøre rehabilitering. Og det gjelder jo i hele Norge, sier Sollied.

– For en slik oppgradering gjør at folk får kjøpelyst. Dette gjør det veldig enkelt for kjøperne å velge disse boligene. Påslaget er bare på rundt en tusenlapp i måneden, mot vedlikeholdsfri fasade i nær 40 år, forteller Steve Sollied i Glava.

Bilde av isolasjonsplater i yttervegg og daglig leder i Prosjektmester AS, Tom Ljosåk.
Etterisolering

Enkel og effektiv etterisolering av borettslag

Prosjektmester AS har renovert to borettslag i Oslo-området. Etterisoleringen av ytterveggene er gjennomført i samarbeid med Glava.

Lyddoktor Halvor Berg står midt i en tom kantine og smiler til kamera.
Lyd og akustikk

Kantine med romklang fikk lydabsorberende kunst

Det blir høy summing når journalister og fotografer i Dagens Næringsliv er samlet til lunsj. Romklangen måtte dempes

Yttervegg/fasade

Isoler yttervegg med veggplate 31

Er den tekniske standarden gått ut på dato? Nå er det enklere å rehabilitere ytterveggene for å øke boligstandarden med Veggplate 31 fra Glava®. Fiks på fasaden og hold varmen inne.