close-pop-up.svg

Kantine med romklang fikk lydabsorberende kunst

Lyddoktor Halvor Berg står midt i en tom kantine og smiler til kamera.
Det blir høy summing når journalister og fotografer i Dagens Næringsliv er samlet til lunsj. Romklangen måtte dempes

I lunsjpausen trenger ofte hodet hvile og avkobling. Høyt støynivå i kantina gjør det vanskelig å høre hva som blir sagt, og lar ikke hodet få hvile. Blir lyden overdøvende i et rom med mange mennesker som snakker normalt, blir du neppe mer konsentrert og effektiv etter pausen.

Plaget av romklang

– Det handlet om å bedre de akustiske forholdene i kantina etter en ombygging. Det har vært utfordringer knyttet til støy når den er i bruk, forteller markedssjef for Akerselva Atrium, Kristian Føyen i DNB Næringseiendom.

Lyddoktor Halvor Berg sitter i kantina med en kaffekopp i hånd og smiler til kamera.
Veggabsorbentene gir ikke bare støydemping, men kan også bli et designelement i rommet. Her har en av DNs fotografer tatt bildene som er trykket på absorbentene.

DNB Scandinavian Property Fund eier bygget i Christian Krohgs gate, og har nå investert i bedre lydforhold. Kantina består nemlig av mange harde flater som slynger lydbølgene rundt i rommet. En vegg består av store vindusflater. Skilleveggen av glass og sideveggen i kryssfinér bidrar heller ikke til å dempe lyden. I taket er det montert en perforert himling i metall.

Veggabsorbentene gikk fort å montere

– Vi trodde monteringen skulle ta flere timer, men det gikk veldig fort, forteller montør Kjell-Harry Edvardsen i Moelven Modus AS.

Det ble montert tre plater á 2,4 m x 1,2 m på en gipsvegg.

Monteringsanvisningen er også god, men veggabsorbentene er så enkle å montere at en nesten ikke trenger den.

Tommy Nordbø

Salgskonsulent Moelven Modus AS

Det er mye å hente på å bedre akustikken med for eksempel veggabsorbenter i rom med høyt støynivå når folk samles. I kantina er det også montert lyddempende plater i himling. Tre plater på veggen hjelper noe, men i denne kantinen anbefales det å montere veggabsorbentene på et litt større veggareal for å oppnå større effekt.

– Det har blitt en del bedre, men det har ikke blitt helt bra, forteller en av de ansatte i Dagens Næringsliv (DN), som leier lokalene.

– I dette rommet er det mest optimalt å motvirke flutterekko ved å dekke to ikke-parallelle vegger, kommenterer lyddoktor og konseptutvikler Halvor Berg.

Flutterekko er når horisontale, høyfrekvente lydbølger slår frem og tilbake mellom to parallelle flater i stedet for å stanse i et absorberende materiale.

Veggplater med personlig preg

Veggabsorbentene fra Glava har i dette prosjektet fått et unikt preg med tre fotografier signert en av DNs egne fotografer. Roomstories, som leverer trykkløsninger innen interiørsektoren, har trykket motivene.

–  Mulighetene er uendelige. Det er så mange kreative sjeler der ute som kommer med fantastiske bilder og ideer. Det som er gøy, er at disse produktene også hjelper arbeidsmiljøet med mer ro. Jeg synes det ble lekkert, sier prosjektleder Anette Bjørnstad i Roomstories.

Fakta

  • Prosjekt: Støydemping i kantine på ca. 100 m2 
  • Montering: Moelven Modus AS 
  • Leveranse: Glava Veggabsorbenter 
  • Trykk: Roomstories
Gulv

Ligger et ingeniørhode foran nye lydkrav til gulv

Kjenner du til de nye lydkravene for gulv mellom boliger? De kan bli vanskelig å tilfredsstille med tradisjonell gulvlegging.

Lyddoktor Halvor Berg smiler til kamera
Lyd og akustikk

Få gode lydforhold på kontoret

I et åpent kontorlandskap i en gammel bygård i Oslo var de ansatte plaget med støy og dårlig akustikk. Med disse enkle grepene ble innemiljøet forbedret.

Lyd og akustikk

Demp støy med gipsplater - alt du trenger å vite om gips og lydisolasjon

Gipsplater er spesielt egnet til lydskillende bygningsdeler fordi de effektivt kan absorbere lyd. Dette gir deg en bedre akustisk opplevelse i rommet.