Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Vi er heldige som har kortreist og førsteklasses råstoff så nært oss. Det ville vært synd om glasset fra drivhusene ble sendt til forbrenning og deponert som slagg. Alt for mye glass går i dag til deponi i stedet for til gjenvinning, sier produksjonssjef Oddvar Aftret ved fabrikken til Glava i Stjørdal.
Fra arbeidsplassen sin kan han se bort til drivhusene som rives. Glasset skal gjenvinnes for å bli til energibesparende byggisolasjon. Glasset som kommer til fabrikken er alltid glass som gjenvinnes, men denne gangen meget kortreist.
15-20 tonn glass til gjenvinning lokal
I midten av september gjensto rivingen av det siste av totalt fire drivhus på Kvithammer. Kommunen eier området og bygningsmassen, mens entreprenør Hernes AS står for rivingen. Siden drivhusglasset er helt rent uten karm og lister, tok Hernes direkte kontakt med Glava for å sjekke muligheten for å levere rett til fabrikken i stedet for via et avfallsmottak.
– Dette har fungert veldig bra. Vi får en miljøgevinst ved å bare kjøre glasset noen hundre meter for å bli kvitt det. Dette er gjenbruk på en god måte, sier driftsleder Eivind Svarva i Hernes AS.
Selv om transportveien er kort, har Hernes brukt lenger tid på å sørge for at fabrikken har fått glasset levert så rent som mulig.
– Det krever litt mer å håndtere det forsiktig. Men vi har oppfattet at Glava er veldig godt fornøyd med kvaliteten på glasset, sier Svarva.
Rivingen skjer i forbindelse med at Nye Veier bygger ny E6. Under byggingen skal brakkeriggene plasseres der. Det er anslått at glasset fra drivhusene utgjør 15–20 tonn. Aftret er glad for at Hernes tok kontakt.
– Dette glasset vil bli brukt til å holde flere hus varme. Det ender kanskje til og med opp i et hus lokalt her i Stjørdal som førsteklasses byggisolasjon fra Glava, sier Aftret.
Kortreist, effektivt og enda mer miljøvennlig
Til sin produksjon av Glava isolasjon mottar vanligvis fabrikken vindusglass fra vindusprodusenter og godkjente mottak av rivningsglass. Direkte levering fra rivning til fabrikk er ikke rutine, men en god løsning i spesielle tilfeller med større mengder rent glass.
Vi jobber for at vår produksjon skal etterlate minst mulig miljøavtrykk. Da vi fikk muligheten til å motta kortreist glass, dro vi ut for å se om dette var glass vi kunne benytte. Vi ble veldig glade da vi så at glasset var rent nok, og at et lokalt samarbeid absolutt var aktuelt. Dette bidrar til mindre transport på veiene, akkurat som når vi komprimerer de ferdige isolasjonspakkene for å få plass til mer under transport, sier Aftret.
Drivhusene ligger kun et par kilometer fra fabrikken.
Dersom vindusglasset hadde blitt sendt til et avfallsmottak, er det ikke sikkert det hadde blitt sendt til gjenvinning i det hele tatt. Ved å gjenvinne blir det mindre avfall og mindre behov for råvarer, sier Aftret.
Glava isolasjon produseres med inntil 80 prosent returglass.
Produksjonsprosessen ved Stjørdal fabrikken
På Glava-fabrikken i Askim, i etasjen over der den tradisjonsrike Glava-isolasjonen produseres, finner du Norges eneste produksjonslinje for akustiske himlingsplater. Her produseres en av markedets mest solgte himlingsplater, Glava Venus.
Kunder har ofte mange spørsmål når det kommer til etterisolering. Hvor mye kan de spare? Må man gjøre store inngrep? Og hvilke materialer bør de velge? Vi har samlet de åtte vanligste spørsmålene du som håndverker møter på, og vår energirådgiver Helge Aschjem gir deg klare, profesjonelle svar som kan hjelpe deg i møte med kundene.
Går det an å få akustiske bafler med integrert lys på nye Romsås kulturhus? Spørsmålet kom fra Snøhettas arkitekt, og Glava tok utfordringen. Nå er lysene tent i de hengende himlingene i Romsås kulturhus.