Utvendig isolering av kjellervegg med Perimate DI-A-N. AKTUELT

Utvendig etterisolering av kjellerveggen kan fjerne fukt.

Slik sikrer du kjelleren mot fukt

Visste du at fukt i kjellervegger kan isoleres vekk utenfra? Skal du drenere rundt et hus, kan det være lurt å minne huseier på å vurdere etterisolering samtidig.

De fleste huseiere vil nok helst spare penger på minst mulig graving og ødeleggelser i hagen. Hvis gravejobben først skal gjøres, kan du råde huseier til å gjøre flere oppgraderinger samtidig.


Klargjøring før utvendig isolering mot fukt

Er muren fuktig, bør det dreneres og isoleres på utsiden av den murte eller støpte kjellerveggen. Med STYROFOAM™ Perimate DI-A-N, holder veggen seg tørr og varm, og du kan fylle tilbake med de samme massene du gravde vekk, framfor drenerende masser slik andre produkter kan kreve.

Før isoleringen starter, må det støpes en skråkant på sokkelen for å lede vannet vekk. Grunnmuren fuktsikres med en dampåpen, vanntettende primer eller smøremembran.

- Vi anbefaler at det fuktsikres fra bunnen og en halv meter opp, sier ingeniør og byggteknisk rådgiver Thomas Rostøl i GLAVA®.

Sår eller skader på muren utbedres med sementmørtel før fuktsikringen. Lettklinkerblokker og porebetong må ha puss, eller slemmes to ganger med mørtel eller annen fukttetting. Sjekk også om det er behov for montering av beslag for å sikre lufting, eller tildekking av isolasjonens øvre kant.


Isolering av ytterveggen

  • Isolere hele sokkelen først. Platen må rubbes bak for å få heft til lim.
  • Fortsett med kjellerveggen. Falsen i bunnen av platene kappes av og skråskjæres for å passe sokkelen. Mot hushjørnene fjernes fals og duk på den ene langsiden. På veggen under terreng kan platene festes på to ulike måter:

1)    Med flislim: Rubb baksiden med en sag og påfør flislim i terningkast 5-mønster.

2)    Med plugger: Pluggene må monteres med litt helling, slik at vann ikke trekker inn. Det trengs 7 plugger per m2.

Over terreng, brukes plugger. 


Se video for mer om framgangsmåte for isolering av yttervegg her!

NB: Instastik-limet er utgått av miljøhensyn.


Ekstrem fuktpåkjenning under bakken

Isolasjonsmaterialer under bakken utsettes for ekstreme fuktpåkjenninger. Oppfuktet materiale får redusert sine varmeisolerende egenskaper. Derfor er STYROFOAM™ laget av XPS, et homogent materiale med lukket cellestruktur for at minimale fuktmengder skal trenge inn i produktet. STYROFOAM™ har også ekstrem høy trykkstyrke. Disse to egenskapene er viktige når det isoleres under bakken. Produktet har høy motstandsdyktighet mot skader når massene tilbakefylles.