close-pop-up.svg

Slik sparer du strøm på hytta

Er hytta trekkfull? Det kan koste deg dyrt. Med økte strømpriser er hytta blitt en bekymring for mange. Her er noen grep du kan ta for å spare strøm og unngå frostskader på hytta.

Uten strømstøtte i hyttekommunen din, er det på tide å vurdere tiltak for å spare energi på hytta. Senke gradene er noe mange vurderer, men her må du passe på. I iveren etter å spare på varmen, kan eventuelle vannrør slå sprekker.

Har du en eldre hytte finnes det små grep som kan gjøre stor nytte, som å etterisolere og skifte gamle dører og vinduer. Dette grepet kan spare deg for flere tusen kroner hvert år. 

Her er 10 råd for å spare strøm og frostsikre hytta:

 1. Etterisoler tak, yttervegg og gulv. Ikke bare sparer du energi og kutter strømregninga ved å etterisolere, du vil også få en lunere og varmere hytte.
   
 2. Skift dører og vinduer. Det er enorm forskjell på isolasjonsverdi på dagens produkter, sammenlignet med for 30, 50 og 100 år siden. Det er mulig å kun bytte glass hvis vinduene ellers er i god stand.

Her finner du gode råd til etterisolering.

 1. Tett rundt dører og vinduer med dyttestrimmel. Det er et enkelt og rimelig tiltak for å redusere varmelekkasje og kalde gufs.
   
 2. Bytt til mer energieffektivt utstyr. Mange tar med gammelt utstyr hjemmefra til hytta, og tenker ikke på at det bruker mer strøm. Nyere utstyr, som TV og panelovner, bruker gjerne mindre strøm. Husk også å trekke ut støpsler før du reiser hjem.
   
 3. Bruk smart strømstyring. Nettbasert varmestyring anbefales for å sikre en jevn varme, uten at du bruker mer energi enn nødvendig. Styr varmen fra mobilen og følg med når du ikke er der.
   
 4. La innerdører stå åpne når du drar. Da fordeler varmen seg jevnt i alle rom, og du reduserer faren for at vannrørene fryser.
mann_sitter_på_hytte_merkevarebyggende_bilder.jpg
Etterisolering kan spare strøm og gi deg en lunere hytte.
 1. Ikke slå av all varme når du drar. Hold temperaturen over 10 grader, for å unngå frosne rør og potensielle skader. Lukk alle vinduer, men la ventilasjonsluker i vegger være åpne for å unngå fukt og dårlig inneklima. Husk at forsikringsselskapet kan holde deg ansvarlig hvis rør sprekker i en uoppvarmet hytte.
   
 2. Isoler rørene. Isolerte rør vil begrense energitapet fra vannrørene og redusere risikoen for at rørene sprekker. Du kam bruke mineralull eller cellegummi rørisolasjon til jobben.
   
 3. Steng hovedstoppekrana. Skal du forlate hytta over lengre tid, bør du stenge hovedstoppekrana og la tappearmaturene stå i åpen posisjon. Fyll frostvæske i vannlåser og sluk. Da hindres frostsprengning og fordampning. Tomme vannlåser kan føre til at kloakkgass fra avløpet siver inn i hytta.
Etterisolering

7 grunner til at du bør etterisolere

Ikke bare kutter du strømregningen ved å etterisolere, du kan og få et lunere og mer komfortabelt hjem. Her får du gode grunner for å etterisolere.

Byggisolasjon

Enkel isolering med blåseisolasjon

Blåseisolering er en isoleringsteknikk som egner seg like godt til etterisolering som til nybygg. Blåseull fra Glava® er av høy kvalitet, og gjør jobben rask og enkel.

Etterisolering

Etterisolere hus fra 70-tallet: Halver oppvarmingsbehovet

Bor du i et hus fra 60- eller 70-tallet, er det en stor mulighet for at huset ditt lekker energi.