Oppdater nettleseren din
Hei! Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Finn din nettleser her
Uten strømstøtte i hyttekommunen din, er det på tide å vurdere tiltak for å spare energi på hytta. Senke gradene er noe mange vurderer, men her må du passe på. I iveren etter å spare på varmen, kan eventuelle vannrør slå sprekker, og det kan koste deg dyrt.
Har du en eldre hytte finnes det flere grep du kan gjøre som gir stor nytte, som å tette rundt vinduer og dører, etterisolere og skifte ut trekkfulle vinduer. Disse grepene kan spare deg for flere tusen kroner hvert år.
1. Tett rundt trekkfulle dører og vinduer med dyttestrimmel. Dette er det enkleste og rimeligste tiltaket du kan gjøre for å redusere varmetapet fra hytta.
2. Etterisoler hytta. Ikke bare sparer du energi og kutter strømregninga ved å etterisolere, du vil også få en lunere og varmere hytte. Steder som kan være lurt å vurdere etterisolering er tak, yttervegg og gulv. Her er det ofte store varmetap i gamle hytter.
3. Skift ut gamle dører og vinduer. Det er enorm forskjell på isolasjonsverdien på dagens produkter, sammenlignet med for 30, 50 og 100 år siden. Det er mulig å kun bytte glass hvis vinduene ellers er i god stand.
Les også: Her får du gode råd til etterisoleringen.
4. Bytt til mer energieffektivt utstyr. Mange tar med gammelt utstyr hjemmefra til hytta, og tenker ikke på at det bruker mer strøm. Moderne utstyr, som TV og panelovner, bruker gjerne mindre strøm enn eldre utstyr. Husk også å trekke ut støpsler før du reiser hjem. En TV som står i hvilemodus kan fort bli en strømtyv.
5. Bruk smart strømstyring. Nettbasert varmestyring anbefales for å sikre en jevn varme, uten at du bruker mer energi enn nødvendig. Styr varmen fra mobilen og følg med når du ikke er der.
6. La innerdører stå åpne når du drar. Da fordeler varmen seg jevnt i alle rom, og du reduserer faren for at eventuelle vannrør fryser.
7. Ikke slå av all varme når du drar. Innetemperaturen bør ligge på rundt 10 grader, for å unngå frosne rør og potensielle skader. Husk at forsikringsselskapet kan holde deg ansvarlig hvis rør sprekker i en uoppvarmet hytte.
8. La ventilasjonsluker stå åpne. Lukk alle vinduer, men la ventilasjonsluker i vegger være åpne for å unngå fukt og dårlig inneklima.
9. Isoler rørene. Isolerte rør vil begrense energitapet fra vannrørene og redusere risikoen for at rørene sprekker. Du kam bruke mineralull eller cellegummi rørisolasjon til jobben.
10. Steng hovedstoppekrana. Skal du forlate hytta over lengre tid, bør du stenge hovedstoppekrana og la tappearmaturene stå i åpen posisjon. Fyll frostvæske i vannlåser og sluk. Da hindres frostsprengning og fordampning. Tomme vannlåser kan føre til at kloakkgass fra avløpet siver inn i hytta.
Ikke bare kutter du strømregningen ved å etterisolere, du kan og få et lunere og mer komfortabelt hjem. Her får du gode grunner for å etterisolere.
Blåseisolering er en isoleringsteknikk som egner seg like godt til etterisolering som til nybygg. Blåseull fra Glava Isolasjon er av høy kvalitet, og gjør jobben rask og enkel.
Bor du i et hus fra 60- eller 70-tallet, er det en stor mulighet for at du er en av kråkenes aller beste venner. Boliger fra denne perioden lekker nemlig energi.