close-pop-up.svg

Få en mer energieffektiv bolig med disse tiltakene

Bruker boligen din mye strøm? Da bør du vurdere å gjøre den mer energieffektiv.
Her får du en oversikt over smarte energitiltak og hva du kan få ENOVA-støtte for.

Mer enn 1.2 millioner boliger lekker energi i Norge i dag. Du kjenner det godt om du bor i en av dem – kalde gulv, vinduer som trekker og innetemperaturer som synker raskt. Med økende strømpriser, har energilekkasjen også blitt mer synlig på strømregningen.

Det å gjøre boligen din mer energieffektiv har flere fordeler. Blant annet får du et hjem som bruker mindre strøm og holder bedre på varmen, i tillegg bidrar du til å spare nødvendig energi for å nå landets klimamål.

Noen energitiltak kan du få støtte fra ENOVA til å gjennomføre. I denne artikkelen får du en oversikt over smarte tiltak du kan vurdere til din bolig.

Skroll nedover eller gå rett til:

Les også: Derfor bør du tenke på energioppgradering

Installer smart strømstyring

Med et smart strømstyringssystem kan du få full oversikt over hva som bruker mest strøm og når, og sette opp automatisk styring av forbruket deretter. På den måten kan du lade elbilen, styre lys eller regulere varmen i rom når strømprisen er lav eller når du trenger det.

Du kan få dekt inntil 10 000 kroner for installasjon av strømstyringssystemer fra ENOVA. Se hvordan her.

Bytt til en fornybar varmekilde

Fornybare varmekilder kan spare deg for unødvendig energiforbruk og merkes på strømregningen. Her finnes det mange alternativer, som varmepumper, solcelleanlegg eller solfangere.

Ved å bytte fra fossil eller strømbasert oppvarming, kan du få en mer effektiv og jevnere oppvarming av boligen, samtidig som du bidrar til å få ned belastningen på strømnettet. Reduksjon av unødvendig strømforbruk er nemlig et viktig tiltak for å sammen nå landets klimamål.

Overgangen til fornybar varmekilde i boligen kan du få ENOVA-støtte for. Les mer om det her.

Etterisoler vegger og kaldloft

Er huset ditt bygget før 1990, kan det ha så lite som 10 cm isolasjon i veggene, og bare 15 eller 20 cm i tak eller på kaldt loft. Slike hus har et stort energisparespotensial.

I eldre hus er det også smart å sjekke tilstanden til eksisterende isolasjon. Sitter isolasjonen tett mot stendere, sviller og spikerslag? Har den sunket sammen eller er den full av støv? Det er ikke sikkert at det der behov for å skifte ut all den gamle isolasjonen, men kanskje bare deler av den. Kontakt oss for råd og tips.

Når det gjelder vegger, er det lurt å tenke på å isolere skikkelig dersom du uansett skal skifte kledning eller gjøre andre fasadeendringer. Det er kledningsbyttet som koster mest – å legge inn ekstra isolasjon gir hverken mye merarbeid eller en stor ekstra kostnad.

Etterisolering gir ikke ENOVA-støtte alene. Men dersom du gjør det sammen med andre energitiltak kan du få støtte. Les mer om det her.

Skal du etterisolere? Her finner du oversikt over ulike typer isolasjonsprodukter.

Rehabilitering og etterisolering av villa med Glava Isolasjon
Etterisolering av boligen din gir deg en varmere og mer energieffektiv bolig.

Bytt til energieffektiv belysning

Bruker du fortsatt glødetrådpærer, bør du bytte til LED-lys. Mens glødetrådpærer bruker mesteparten av energien til å lage varme, og bare 5 prosent til lys, omsettes hele 80 prosent av energien til en LED-pære i det du egentlig vil ha fra den: Lyset.

Enova har beregnet at en familie på fire i en bolig på 120 kvadratmeter, har lyset på i 2 548 timer i året. Med riktig belysning og smartere bruk, estimerer de at du kan halvere energibruken.

«Smartere bruk» kan inkludere alt fra at du passer på å slå det av når du ikke trenger det, til automatisering. Her finnes det systemer med bevegelsessensorer, som registrerer dagslys og lys som kan stilles inn etter klokka.

Å bytte belysning gir ikke støtte fra Enova, men du kan lese mer om deres anbefalinger her.

Installer ventilasjonstiltak

Oppvarming av boliger er ofte den største utgiftsposten på strømregningen. Med et balansert ventilasjonsanlegg, kan du kvitte deg med gammel inne-luft, samtidig som du gjenbruker 70-90 prosent av varmen fra den til å varme opp ny og frisk luft.

I tillegg til å bidra til mer energieffektiv oppvarming, reduserer det faren for fuktskader og gir et sunnere inneklima. Å montere et slikt ventilasjonsanlegg krever litt jobb – men Enova tar inntil 10.000 kroner av regningen.

Skifte av trekkfulle vinduer og dører

Skifte av eldre, trekkfulle vinduer og dører til mer moderne lavenergialternativer, kan spare deg for mye varmetap i boligen. Ifølge Enova kan vinduene stå for hele 40 prosent av varmetapet til et hus, selv om det bare utgjør 5-10 prosent av den totale ytterflaten.

Dersom du uansett skal bytte kledning eller etterisolere, kan skifte av vinduer eller dører være lurt å vurdere samtidig. Nye vinduer kvalifiserer ikke til Enova-støtte alene.

Oppgradering av bygningskroppen

Har du planer om å gjøre noe med både fasade og tak, kan du vurdere å gå «all in». Da kan du oppgradere hele bygningskroppen, som inkluderer forbedring av varmeisolasjonen i yttervegger, tak, vinduer, ytterdører og grunnmur. 

Dette arbeidet er kostbart. Til gjengjeld kan du transformere en lekk 60-tallsvilla til et hus som holder dagens bygningsstandard eller bedre. Enova bidrar med inntil 150 000 kroner i støtte – men vær obs på at du må kunne dokumentere boligens energitilstand før og etter.

Kontakt oss for rådgivning

Glava er representert over hele landet med kompetanse om bygningskrav, isolasjon og energieffektive løsninger. Ta kontakt med oss dersom du ønsker rådgivning om våre produkter eller byggeprosjektet.

Innovasjon

Ny fasade reduserte energibehovet med 80 prosent

Et bolighus i Skien har fått energibehovet redusert med rundt 80 prosent. Huset fra 1958 er det første av 10 pilothus som etterisoleres og renoveres med Glavas fasadeelement Front.

Energi

Lønnsomme tiltak for energisparing i næringsbygg

Gjennom lønnsomme energisparetiltak med lang levetid, kan norske næringsbygg kutte mer enn 10 prosent av hele Norges kraftforbruk.