close-pop-up.svg

Slik holder du varmen på kald byggeplass

Geir Hidle er byggfaglærer, jeger og tidligere Røde Kors-arbeider. Her deler han sine tips for at du skal holde varmen og ikke fryse på jobb.

Som byggfaglærer i Trøndelag ved Meldal videregående skole, passer Geir Hidle på å lære byggfagelevene hvordan de skal holde varmen i kroppen når kulda biter som verst.

Murarbeid med vann, våte produkter, isolering ute, vindtetting med gips eller duk. Det er ikke alltid like greit når kvikksølvet på gradestokken viser mange blå og vinden står på.

– Jeg var en del av letemannskapet i Røde Kors. På mannskapskurs lærte jeg mye om frostskader og hvordan du unngår det, forteller Hidle. 

Slik holder du varmen på byggeplassen

 1. Hold vottene varme
  Tin eller oppbevar vottene dine inntil kroppen eller i snekkervesten, i stedet for å hive dem fra deg. 
 2. Kle deg smart
  Bruk ull innerst og vindtett utenpå. Tykke ullsokker og gode sko, gjerne sko med skaft som dekker anklene på vinteren. Du blir fuktig på føttene i løpet av en hel dag. Ta med ekstra sokker, hansker og t-skjorte, så du kan skifte i løpet av dagen etter å ha blitt svett eller fuktig. 
 3. Hold deg i bevegelse
  Ta en runde med løping og push-ups for å få varmen hvis du begynner å bli kald. 
 4. Ta vare på kollegene dine
  Se på dem og legg merke til om de får hvite flekker i ansiktet og på ørene. Nesetipp, ører og hake er særlig utsatt, i tillegg til hender og føtter. Hvite flekker etter at huden først har vært rød, er tegn på at ytterlaget i huden holder på å forfryse. Da bør håndverkeren inn å varme seg, for å unngå forfrysningsskade. 

Gode, små varmeplater kan også kjøpes for en billig penge. De avgir varme opp til et døgn etter at de er aktivert, og kan legges inni hansker, sko eller lommer.

Norsk Helseinformatikk vet også råd:

 1. Ikke vask ansiktet med såpe om morgenen, hudens naturlige fettlag beskytter mot kulda. 
 2. Unngå skjerf eller buff foran munn og nese. Disse kan bli fuktige av pusten, og dermed bidra til frostskader.
 3. Ta med deg varm drikke.
 4. Beveg litt ekstra på fingre, tær og lag grimaser med ansiktet for å stimulere blodsirkulasjonen. 

Kilde: NHI

Null avfall og full effekt med blåseisolasjon

109 tonn med isolasjon har blitt blåst inn i veggene på de 21 blokkene i prosjektet Øvre Nyhavna i Trondheim. Raskt, enkelt og null kapp og svinn er de største fordelene med isoleringsmetoden.

Tak

Porsche kjører lett på tak

Det nye Porsche-senteret i Fredrikstad er kronet med det nye Robust-konseptet til Glava. Dermed blir både arbeidsprosessen og taket i seg selv merkbart lettere enn ved alternative løsninger.  

Teknisk isolering

Brannisolering bærende stål

Isover FireProtect gir en høyeffektiv brannbeskyttelse av bærende stålkonstruksjoner.