close-pop-up.svg

Tømrer Katarina tar grep om energitap i norske boliger

For Katarina er energirådgiverrollen en naturlig forlengelse av arbeidet som håndverker.
Iført arbeidsklær og med isolasjonsplater stablet ved siden av seg, står Katarina Solend utenfor huset sitt, i gang med å etterisolere en av ytterveggene. Med fokus på praktiske løsninger for å redusere varmetap, er hun opptatt av å gjøre eldre boliger mer energieffektive.

– Når jeg etterisolerer mitt eget hus, ser jeg det som en investering i et varmere, mer energieffektivt hjem, sier hun mens hun fester den gule Glava-isolasjonen i veggen. 

 
For Katarina er energirådgiverrollen en naturlig forlengelse av arbeidet som håndverker. Hun ser på det som en del av håndverkerens ansvar å veilede kundene om energieffektive tiltak – ofte utover det de selv har etterspurt. Gjennom sitt arbeid med Det gule skiftet, en nasjonal innsats for å stanse energitap i norske boliger, ønsker hun å bidra til at flere håndverkere tilbyr helhetlige løsninger som gir både bedre inneklima, og lavere strømregning. 

 

Vi må heve kunnskapsnivået vårt og gi råd som gjør at kundene kan ta velinformerte valg.

Katarina Solend

Tømrer og energirådgiver

 
Bygger for fremtiden 

Katarinas vei til håndverkerfarget startet allerede i barndommen, da hun tilbrakte somrene på hytta farfaren hadde bygget utenfor Bergen. Her lærte hun tidlig å bidra, fra små reparasjoner til vedlikeholdsarbeid. 

– Det var aldri snakk om at jeg skulle stå på sidelinjen, så håndverkerfarget ble etter hvert en naturlig vei for meg, forteller hun. 

Tidligere i høst gjennomførte hun kurs for å bli sertifisert energirådgiver, noe som ga henne enda bedre innsikt i hvordan etterisolering av eldre boliger kan redusere både energibruk og kostnader. 

– De små tiltakene jeg anbefaler kan virkelig gjøre en stor forskjell for kundene. Mange blir positivt overrasket når jeg foreslår løsninger de ikke har tenkt på - som å øke isolasjonen for bedre inneklima og et mer komfortabelt hjem året rundt, forklarer hun. 

 

Etterisolering – et personlig prosjekt 

Katarina er i gang med å totalrenovere sitt eget hjem, et eldre hus hun kjøpte tidligere i år. Dårlig tetting og lite isolasjon gjør at huset både trekker og er utsatt for fukt, så hun har valgt å ta grep før større problemer oppstår. For å skape et lunt og tett hjem har hun også planer om å legge inn balansert ventilasjon. 

– Målet er å få et godt isolert hjem som holder på varmen og samtidig gir et balansert inneklima, sier hun. 

Valget av isolasjon var en viktig faktor i oppussingen, både med tanke på kvalitet og effektivitet. 

– Glava har gode løsninger som er lette å jobbe med. For ytterveggene bruker jeg Veggplate 31, som både sparer plass i veggene og gir bedre varmeisolasjon. Det gjør jobben både enklere og raskere, forklarer hun. 

Råd som gir verdi 

Som håndverker ser Katarina verdien av å gi kundene konkrete råd om energisparende tiltak. 

– Vi må løfte kunnskapsnivået vårt og gi råd, også utover det kunden ber om, slik at de kan ta velinformerte valg. Energirådgivning bør være en naturlig del av jobben vår, fordi det gir stor verdi for kundene, sier hun. 

Hun understreker at de små tiltakene kan gi stor gevinst – både for å redusere unødvendig energibruk og for å bedre inneklimaet. Mange eldre boliger kan forbedres uten at det krever totalrenovering, og det er lett å gjennomføre forbedringer gradvis. 

katarina_solend_nettside.jpg
Katarina er i full gang med å etterisolere sin egen bolig.

Håndverkerens plass i det grønne skiftet 

Rundt 1,2 millioner boliger i Norge, spesielt de som ble bygget før midten av 80-tallet, har behov for oppgradering for å møte dagens energikrav. Når disse byggene oppgraderes riktig, kan energibehovet for oppvarming reduseres med opptil to tredjedeler, samtidig som hjemmet blir mer moderne og komfortabelt. Med nye EU-krav om nullutslippsboliger innen 2050 er håndverkernes rolle viktigere enn noen gang. 

Etterspørselen etter smarte energiløsninger vil nok bare øke, og håndverkere har en nøkkelrolle i å hjelpe Norge med å nå klimamålene

Katarina Solend

En oppfordring til håndverkere – Bli med på Det gule skiftet 

For Katrina er det å være en del av Det gule skiftet en reell mulighet til å gjøre norske hjem bedre rustet for fremtiden, både for miljøet og for komforten til de som bor der. 

– Skal fremtiden bli grønn, må den først bli gul. Vi håndverkere har en viktig rolle i å stoppe energilekkasjen fra norske hjem. Jeg håper flere blir med på Det gule skiftet og ser verdien i å veilede kundene om løsninger som både reduserer energiforbruket og gjør hjemmene deres varmere og mer komfortable, avslutter hun. 

Hvordan bli Enova-registrert energirådgiver?

Ønsker du å utvide din kompetanse og tilby energirådgivning til kundene dine? Som Enova-registrert energirådgiver kan du hjelpe boligeiere med konkrete tiltak for å gjøre hjemmet mer energieffektivt. Energirådgivningen innebærer: 

  • Besøk hos kunden for å undersøke boligen 

  • Dokumentasjon av boligens tilstand 

  • Utarbeidelse av en plan med anbefalte energitiltak 

  • Sikre at planen inkluderer tiltak som kan utløse støtte til oppgradering 

  • Utstede en attest når tiltakene er gjennomført 

  • Assistanse med søknadsprosessen til Enova for støtte til både rådgivning og energieffektivisering 

 

For å bli en registrert energirådgiver hos Enova, må du delta på et Enova-godkjent energirådgiverkurs og ha relevant faglig bakgrunn som byggmester eller ingeniør.  

Glava tilbyr slike energirådgiverkurs – kontakt oss for mer informasjon på helge.aschjem@glava.no 

Hva er Det gule skiftet? 

Glava har lansert "Det gule skiftet" for å redusere energitapet i norske boliger og ta vare på den energien vi allerede har. I dag lekker 1,2 millioner norske hjem energi, og bare én prosent oppfyller fremtidens krav. Med etterisolering og riktige tiltak kan vi stanse dette sløseriet. Glava støtter håndverkere og huseiere med råd og løsninger for å gjøre norske hjem mer energieffektive og komfortable – et viktig skritt mot en grønnere fremtid. 

Etterisolering

Alt du må vite for å rådgi på etterisolering

Får du mange spørsmål om etterisolering fra dine kunder? Håndverkeren får ofte en ekstra rolle som rådgiver når kundene skal i gang med oppussing, og etterisolering er en av de viktigste oppgraderingene kunden kan gjøre i boligen sin. Da er det helt avgjørende for kunden at du kan hjelpe med å ta de riktige valgene.

Har du solid kunnskap om produktene, teknikkene og fordelene, kan du gi kundene dine de beste rådene. Derfor har vi samlet det viktigste du må vite for å gi riktig og effektiv veiledning på etterisolering.

Etterisolering

De åtte vanligste spørsmålene om etterisolering

Kunder har ofte mange spørsmål når det kommer til etterisolering. Hvor mye kan de spare? Må man gjøre store inngrep? Og hvilke materialer bør de velge? Vi har samlet de åtte vanligste spørsmålene du som håndverker møter på, og vår energirådgiver Helge Aschjem gir deg klare, profesjonelle svar som kan hjelpe deg i møte med kundene.

Det gule skiftet

Glava lanserer «Det gule skiftet»

Norge skal kutte energiforbruket, men norske hjem lekker energi som aldri før. Nå lanserer Glava «Det gule skiftet», der de skal stoppe energilekkasjen fra norske boliger.