Velkommen. Vi ruller i disse dager ut splitter nye nettsider som skal inneholde produkter, løsninger og innhold fra våre tre merkevarer.
Det kan være ting du savner, ting som er under utvikling og ting du syns er kjempebra med våre nye sider, så ta gjerne kontakt om det er noe du føler mangler her. Vi har satt opp en egen tilbakemelding e-post som du kan nå fra forsiden.
Vi gleder oss til å fortsette og bygge videre på vårt nye, samlede nettsted med dine tilbakemeldinger, for sammen bygger vi bedre.
Hei. Vi ser at nettleseren din kan være utdatert. Det er ikke sikkert all funksjonalitet eller innhold blir vist på riktig måte. Vi anbefaler deg derfor å oppdatere nettleseren din.
Få tradisjonell og brannsikker vindtetting med platemetoden.
Vindsperren er viktig når du bygger nytt eller rehabiliterer. Med vindtettingsplate som en del av løsningen, oppnår du fordeler som vindavstiving, brannbeskyttelse og god lydisolering.
Bruk av vindsperre er viktig både når du bygger nytt og rehabiliterer. Dens viktigste oppgave er å hindre luftlekkasjer utenfra og sikre at fuktighet kan tørke ut innenfra. En vindsperre bør være så dampåpen som mulig – altså gi så gode muligheter for fuktgjennomgang som mulig. Dampåpenhet benevnes med såkalte sd-verdier og en vindsperre bør maksimalt ha sd-verdi på 0,5 m. Helst bør du velge produkter med sd-verdi på mindre enn 0,2. Vindtettingsplaten Gyproc Bris har en sd-verdi på 0,09.
Ekstra fordeler ved vindsperre-plater
Vindsperre kommer både som duk på rull og i gipsbaserte plater. Det finnes både duk og plateprodukter som gir tilstrekkelig dampåpenhet. Velger du vindsperre i plateformat oppnår du imidlertid noen ekstra fordeler:
Gir tilstrekkelig vindavstiving av småhus i 1 og 2 etasjer, forutsatt korrekt montering og at alle innervegger er platekledde
Brannmotstand
Bidrar positivt til lydisolering av ytterveggen
Vindsperresystemet Gyproc Bris består av vindtettingsplaten Gyproc (GUB 9) Bris samt et tilbehørssortiment av T-skjøtebånd, teip og skruer. Systemet er testet og godkjent av SINTEF Byggforsk som vindsperre på yttervegger med bindingsverk av tre eller stål med utvendig luftet kledning, se sintefcertification.no, TG 20473.
Viktig med lufting
Ytterkledningen skal ikke monteres direkte på vindtettingsmaterialer. Lufting bak kledningen er helt nødvendig for at fukt skal tørke ut og ikke bli stående.
Før man begynner på innvendige arbeider med isolering, montering av dampsperre osv. skal man ha kontroll på ytterkledningen for å forhindre inntrenging av fukt i veggkonstruksjonen.
Lufting bak kledningen er helt nødvendig for at fukt skal tørke ut og ikke bli stående.
Generelt anbefales det å montere utvendig kledning så snart som mulig etter at vindsperren er montert. Vindsperresystemet med Gyproc Bris er vurdert å kunne stå utildekket i inntil et halvt år forutsatt at bygget ikke blir utsatt for spesielt store slagregnmengder. Det er også en forutsetning av alle skjøter er beskyttet av teip og at alle platekanter, som ved gjennomføringer og kantavslutninger i bunn, side og topp av veggen, er beskyttet mot regn.
Alle tilslutningsdetaljer, beslag m.m. må i ferdig konstruksjon være utført på en slik måte at vann ikke trenger inn til vindsperresjiktet. Se også SINTEF Byggforsk byggdetaljblad 520.415 Beslag mot nedbør.
Fakta om lydstrålingsminskende platekledning
Platekledninger avstråler ofte lite lyd, og bruk av plater som vindsperre er derfor lydteknisk fordelaktig.
Plater som er lufttette, relativt tunge og lite bøyestive kalles gjerne lydstråleminskende.
Se SINTEF Byggforsk byggdetaljblad 525.422 Lydisolerende egenskaper for yttervegger for mer informasjon.