close-pop-up.svg

Slik jobber vi med sirkulærøkonomi

Artikkelen oppdatert 23. nov.2022
Artikkelen oppdatert 23. nov.2022

Både myndighetene og vi satser på at stadig mer av økonomien vår skal bli sirkulær. Det vil si at materialer som tidligere ble kastet nå skal resirkuleres og gjenvinnes til å bli nye råvarer eller produkter. 

For oss handler det om å redusere bruken av jomfruelige råvarer i produksjonen, bedre sortering av avfall på anlegg og byggeplass, og bruke mer resirkulerbare produkter. Målet er å resirkulere og gjenbruke alt, slik at ingen materialer skal gå til deponi. 

Gjenbruk i produktene våre

For eksempel inneholdt glassullen vi produserte i 2021 65 prosent returglass, som stammer fra gamle syltetøyglass, vinduer og vinflasker. For enkelte resepter bruker vi opptil 80 prosent resirkulert glass, og vi jobber med å øke det tallet og få inn mer gjenvunnet glass.

Gips er et annet materiale som kan brukes igjen og igjen. I våre gipsplater bruker vi rundt 20 prosent resirkulert gips, i tillegg til naturgips når vi produserer. 

Samarbeid om returordninger

I samarbeid med SmartRetur jobber vi for å samle inn og gjenbruke gamle trepaller. Hvert år samles det inn 4,5 millioner trepaller, hvor 98 prosent av disse repareres og brukes igjen. 

På Lierhus har vi et pilotprosjekt gående for å opprette en returordning fra byggeplasser, for å hente tilbake avkapp og avfall som stammer fra produktene våre. Målet er at dette skal samles inn, gjenvinnes, bearbeider og gjenbrukes. 

Videre har vi et mål om å kun benytte resirkulert plast i emballeringen av alle våre produkter. I 2020 hadde vi en andel på over 95 prosent, og nærmer oss mål. 

Dette er våre mål: 

  • Innen 2025 skal vi halvere avfall til deponi 
  • Innen 2030 skal vi ikke ha noe avfall til deponi 
  • Innen 2050 skal vi kun ha sirkulærøkonomi 

Siden 2010 har vi redusert 221 tonn avfall til deponi i året.